În vară, la propunerea Serviciului Român de Informaţii, trei cetăţeni străini – doi arabi şi un turc – au fost declaraţi indezirabili şi li s-a interzis să mai intre în România cel puţin zece ani de-aici înainte. Motivul are legătură cu terorismul. Lista celor care nu au voie să ajungă pe teritoriul ţării noastre din acelaşi motiv este, însă, mult mai lungă: cuprinde peste 9.000 de persoane!
Doi reputaţi specialişti în terorism, care au venit zilele trecute la Piteşti la invitaţia cadrelor militare în rezervă ale SRI Argeş, ne-au furnizat aceste informaţii, dar şi multe altele, menite să ne pună în gardă în faţa unor pericole mai puţin (sau deloc) văzute, să ne facă mai înţelepţi într-o lume atât de vulnerabilă. Prof. univ. dr. Cristian Barna – care a lucrat şase ani într-o unitate operativă a „serviciilor” – ne-a reamintit, printre altele, şi de „teroristul nostru” de lângă Piteşti, Ionuţ B., alias Ibrahim, care a ajuns în Franţa, dar nu i-a plăcut munca, aşa că a intrat într-o reţea de traficanţi de droguri şi… a ajuns în puşcărie. Recrutarea şi convertirea lui acolo a avut loc. A intrat în contact cu autori ai atentatelor teroriste din octombrie 2015 de la Paris, iar aceştia l-au trimis să… monitorizeze nişte baze militare din România.
Cazul lui Ibrahim ţine de terorismul clasic. Or, astăzi, ameninţările sunt mult mai confuze. „În armată, eu cu colegul Chirleşan (actualul rector al Universităţii din Piteşti – n.n.) am învăţat că, înainte de a lupta cu un inamic, trebuie să-l identifici. Ei bine, acum e mai dificil” – a spus în cadrul aceleiaşi întâlniri primarul Cristian Gentea, fost şef al securităţii nucleare de pe platforma Mioveni. E mai dificil sau, uneori, imposibil. De exemplu, pentru comiterea atentatelor din 2015 din Franţa teroriştii au comunicat prin… consolele de la jocul PlayStation 4! Cine să-şi închipuie aşa ceva?!
De fapt, jocurile de pe reţelele on-line au devenit şi platforme de recrutare pentru terorişti! Sunt căutaţi copii şi tineri cărora le place violenţa. Or, după ore şi ore de jocuri violente pe calculator, nu mai faci deosebirea dintre real şi virtual. Devii foarte vulnerabil, deci o posibilă ţintă. Sunt greu de stăpânit astfel de fenomene. La fel ca multe altele.
„Să nu uităm – spunea deunăzi la Piteşti Vasile Simileanu, doctor în geopolitică a Statului Islamic – că la Sankt Petersburg, în Rusia, sunt 32.000 de IT-işti, de hackeri, care luptă să destabilizeze Occidentul! Să nu uităm că orice stat este vulnerabil. Şi că s-ar putea să asistăm şi la un terorism biologic; iată cu pandemia ce este!”
Da, vorbim despre terorism sub toate aspectele sale, dar, din păcate, am cedat în faţa inamicului nostru numărul unu în aceste momente. Îl ştim, e SARS-CoV-2, cu varianta „Delta”, avem şi armă împotriva lui, vaccinarea, dar n-o folosim cum trebuie. De ce? Chiar ne-am pierdut de tot busola?!