
Investii pentru iubitorii sportului
Aprobarea bugetului pentru anul în curs a adus vești bune pentru sportivi și iubitorii sportului care așteaptă, de ani buni, stadioanele, bazinele și terenurile promise de autoritățile centrale.
În unele cazuri, a fost demarată deja construcția, cum ar fi la sălile polivalente din Suceava, Brașov sau Tulcea, la stadionul din Târgoviște ori la bazinul de înot de la Târgu Secuiesc. Dar alte obiective urmează să intre în organizarea de șantier după ce vor consuma etapele birocratice rămase.
Bazine de înot, stadioane, săli polivalente, dar și săli de scrimă sau de baschet – peste 500 de proiecte de facilități sportive se aflau în derulare anul trecut, conform unei analize de specialitate consultată de Economedia.
În 2024, au fost finalizate 107 proiecte de sport, dintre care 100 sunt proiecte publice, cu o finanțare de 631 de milioane de lei, arată datele IBC Focus, companie de consultanță care monitorizează șantiere la nivel național. Conform informațiilor trimise pentru Economedia, cele mai mari proiecte, în funcție de valoarea de investiție, aflate în construcție în acest an sunt stadioanele din Târgoviște, Craiova și Timișoara și sala polivalentă din Suceava.
Construcții… intrate la apă
Anul trecut, la nivel național se aflau în derulare, în diverse stadii, 518 de șantiere de sport, incluzând stadioane, terenuri de fotbal, baze și complexe sportive, săli de sport, centre sportive și de recreere sau centre multifuncționale cu dotări sportive, potrivit unei analize publicate de Construct-intelligence.ro, platformă din portofoliul IBC Focus.
În 2024, au fost finalizate 107 proiecte de sport. Dintre acestea, 100 sunt proiecte publice, a căror finanțare se ridică la 631,33 milioane de lei și au suprafață de 156,177 mp. Alte 7 proiecte sunt private, iar investiția lor pe șantier este estimată la 147,57 milioane de lei, cu o suprafață de 82,702 mp.
Analiza precizează că, în 2024, a existat o schimbare vizibilă către dezvoltarea unor construcții mai mici și medii, dar specializate.
“Evoluția este parțial cauzată de costurile ridicate ale construcțiilor. Se observă, așadar, că era construcției de complexe sportive colosale cedează treptat unei abordări mai strategice, cu locuri mai puține. Cu toate acestea, facilitățile sportive mici și medii oferă o multitudine de beneficii, atât economic, cât și social”, menționează analiza.
Urbanizarea restrânge spațiul disponibil
Aceasta notează că România se confruntă cu provocări legate de oferta și menținerea de facilități sportive, dar și în ceea ce privește asigurarea accesului la un preț accesibil.
“Apoi, urbanizarea restrânge spațiul disponibil pentru construcțiile sportive, astfel încât acestea trebuie să fie incluse în alte clădiri sau să le reducă amprenta la sol. Iar constrângerile privind finanțarea publică necesită o prioritizare a subvențiilor, planuri de afaceri pe termen lung și o schimbare a utilizării acestora, mai degrabă decât construirea de noi facilități”, mai arată analiza.
Bazine, stadioane și diferite terenuri
În 2024, s-au înregistrat 51 de proiecte de bazine înot, dintre care 13 au fost finalizate.
Potrivit platformei de vânzări VICTA.ro, în anul 2024 au fost monitorizate 27 de proiecte de stadioane, cu o valoare pe șantier de 1,35 miliarde de lei.
În plus, au fost monitorizate separat și 22 de proiecte de terenuri de fotbal. Investiția neceară pentru acestea se ridică la 99,16 milioane de lei.
Însă un singur teren de fotbal și două stadioane au fost finalizate în 2024: un spațiu de agrement, teren de fotbal și minifotbal, Sibiu, un stadion CIL – Pista de atletism, Blaj în Alba și modernizare Stadionului Motorul din Oradea, județul Bihor.
În ceea ce privește terenurile de tenis, 21 de proiecte au fost înregistrate în anul 2024. Aici sunt incluse cluburi de tenis din ansambluri rezidențiale, zone de agreement cu terenuri de tenis sau baze sportive cu teren de tenis.
Din construcțiile monitorizate, 4 proiecte s-au finalizat anul trecut: un teren de tenis acoperit la Alba Iulia, reabilitări din complexul sportuv Iuliu Hațieganu din Cluj, un centru de recreere cu teren de tenis împrejmuit la Neamț și un alt complex care include astfel de facilități în București.
Deși mai puțin răspândite, există și câteva proiecte de volei, rugby, scrimă, atletism, canotaj, gimnastică, judo, hochei și box.
S-au monitorizat, așadar, în 2024:
- un proiect de volei – Bază sportivă cu terenuri de fotbal, baschet, volei, tenis de masă, atletism și gimnastică, centru de recuperare
- un proiect de rugby – Bază sportivă de rugby, modernizare, Brașov
- un proiect de scrimă, hochei și judo – Complex sportiv cu arenă de hochei, sală de judo și sală de scrimă
- 4 proiecte de atletism;
- 2 proiecte de canotaj;
- 5 proiecte de gimnastică;
- un proiect de box – Arenă de box Sp+P+3Ep, Renovare energetică.
Dintre toate acestea, doar un proiect este finalizat.
Consultanții nu au găsit niciun proiect care să includă handbalul în anul 2024, deși performanțele realizate în acest sport au fost semnificative. Au fost, totuși, înregistrate 4 proiecte de baschet, în cluburi sau baze sportive la Târgoviște sau Constanța.
Proiectul din Târgoviște este singurul finalizat în 2024.
Echitația este, în sensul larg, sportul călăriei. În 2024, potrivit VICTA.ro, s-au raportat 3 proiecte de echitație: în Maramureș, o arenă de echitație la Turda și un proiect de manej echitație și grajd, la Voinești, în Iași.
Niciunul dintre aceste proiecte nu s-a finalizat.
Săli polivalente
Sălile polivalente sunt săli multifuncționale, de obicei folosite ca baze locale pentru echipele masculine și feminine de baschet, volei și handbal din oraș.
În România, în 2024, s-au înregistrat 11 astfel de proiecte, dintre care două sunt finalizate – unul în comuna Satu Mare din Suceava și unul la Turda (Turda Arena – lucrări suplimentare).
189 de proiecte de săli de sport au fost monitorizate de echipa VICTA, în intervalul 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2024. Dintre acestea, 57 au fost finalizate. Investiția este estimată la 398,74 milioane de lei, acetea având o suprafață de 95,840 mp.
S-au consemnat 8 proiecte de patinoare în 2024, dintre care două s-au finalizat: unul în Berceni și unul la Cluj. Patinoarul Berceni Arena este singura astfel de facilitate sportivă, la nivel competițional, existentă în București. A fost inaugurat, de către Sectorul 4, la 31 august 2024, cu ocazia desfășurării primei ediții a Supercupei României la hochei pe gheață.
Proiecte în 2025
Conform datelor trimise pentru Economedia de către reprezentanții IBC Focus, cele mai mari proiecte, în funcție de valoarea de investiție, aflate în construcție în acest an sunt stadioanele din Tâgoviște, Craiova și Timișoara și sala polivalentă din Suceava.
Cele mai mari proiecte în șantier în 2025:
- Stadion Municipal cu 12.016 de locuri la Târgoviște – 271 milioane de lei;
- Centrul Sportiv Stadionul Tineretului Craiova – 225,2 milioane de lei;
- Sala polivalentă S+P+2E, 5000 de locuri și complex sportiv Suceava – 111,76 milioane de lei;
- Terenuri de sport – Stadion pe structură metalică tip lego cu 10.101 de locuri, Arena Eroii Timișoarei – 102,25 milioane de lei.
În cazul Stadionului municipal Târgoviște, stadiul fizic al lucrărilor e de 15%, conform celor mai recente date. Mai avansat este șantierul de la Sala Polivalentă cu 5.000 de locuri din Suceava, pentru care termenul estimat de finalizare al lucrărilor este martie 2025. În ceea ce privește Arena Eroii Timișoarei, aceasta ar urma să fie inaugurată anul viitor, potrivit unui anunț de la începutul anului al primarului Dominic Fritz.
Potrivit Pro Sport, 15 obiective „semnificative”, stadioane, săli polivalente, bazine, centre sportive, au primit finanțate pentru 2025.
În cazul unora a fost demarată deja construcția, cum este cazul sălilor polivalente din Suceava, Brașov sau Tulcea, stadionului din Târgoviște sau bazinului de înot multifuncțional de la Târgu Secuiesc. Totodată, stadiul fizic al lucrărilor a depășit, în unele cazuri, 30%, iar altele urmează să intre în organizarea de șantier, după ce vor consuma etapele birocratice rămase, desemnarea firmelor care vor executa lucrările, obținerea de autorizații etc.
Investiții prioritizate
Lista proiectelor de investiţii publice semnificative prioritizate:
- Sala Polivalentă cu 5.000 de locuri din Suceava – în execuție, stadiul fizic al lucrărilor – 34%, termenul estimat de finalizare al lucrărilor – 20.03.2025;
- Complex Multifuncțional Sala Polivalentă Brașov – în execuție, stadiul fizic al lucrărilor – 36%;
- Sala Polivalentă Tulcea – în execuție, stadiul fizic al lucrărilor – 48%;
- Bazinul de înot multifuncțional – structura, municipiul Târgu Secuiesc, județul Covasna, stadiul fizic al lucrărilor – 20%;
- Stadionul municipal Târgoviște, stadiul fizic al lucrărilor – 15%;
- Sala Polivalentă Iași, stadiul fizic al lucrărilor – 0 %. Termen estimat de finalizare – 29.04.2027. Obiectivul se află în etapa premergătoare procedurii de achiziții a contractului de execuție;
- Arena Multifuncțională C.S. Dinamo București, stadiul fizic al lucrărilor – 0 %. Termen estimat de finalizare – 29.01.2028. Obiectivul de investiții se află în etapa de pregătire a procedurii de achiziție a contractului de proiectare și execuție;
- Stadion cu capacitate de 30.000 locuri, Timișoara, stadiul fizic al lucrărilor – 0 %. Termen estimat finalizare – 07.01.2028;
- Stadionul „Gheorghe Hagi”, Constanța, stadiul fizic al lucrărilor – 0 %. Termen estimat finalizare – 26.06.2027;
- Centrul sportiv și de recreere Salonta, județul Bihor. În execuție. Stadiul fizic al lucrărilor – 37 %;
- Stadionul „Nicolae Dobrin”, Pitești. Stadiul fizic al lucrărilor – 0 %. Termen estimat finalizare – 26.12.2027.

Noutăți despre stadionul „Nicolae Dobrin”
La Pitești este așteptat ca pâinea caldă noul stadion „Nicolae Dobrin” – un obiectiv pentru care nu au fost demarate lucrările, întrucât mai sunt câteva lucruri care trebuie puse la punct, din punct de vedere legal.
Bunăoară, într-o ședință a Consiliului Local Pitești din luna ianuarie a.c., s-a aprobat scoaterea unui hectar de teren din registrul spațiilor verzi. S-a făcut acest pas pentru că a fost nevoie de mărirea spațiului pentru punerea în operă a proiectului. Noul stadion va fi construit pe diagonala terenului, deci nu va fi mai fi paralel cu strada Nicolae Dobrin.
Proiectat în cinstea fotbalistului de excepţie, considerat de mulți suporteri drept cel mai mare din istoria fotbalului românesc, noul stadion „Nicolae Dobrin” din Pitești va avea o capacitate de 15.200 de locuri.