
Apariție surprinzătoare la ceas de seară pe străzile din Pitești!
Vulpe filmată în Găvana
Întâlnire mai puțin obișnuită pe străzile municipiului Pitești din județul Argeș, la ceas de seară. O vulpe a fost filmată, recent, cum se furișa prin cartierul piteștean Găvana, adulmecând prin iarbă, cel mai probabil după hrană.
Martorii s-au arătat surprinși, dar… încântați, la vederea sălbăticiunii care se plimba… grațioasă prin Găvana. Cineva a fluierat după „roșcata cea șireată” care, intimidată de prezența umană, a tăiat-o prin spațiul verde și s-a făcut nevăzută, după colțul unui bloc.
Filmarea cu apariția vulpei a fost postată pe TikTok, spre amuzamentul urmăritorilor.
De altfel, nu este singura vulpe care a depășit bariera sălbăticiei și a devenit… orășeancă. În ultimii ani, astfel de exemplare au fost surprinse cutreierând pe străzile din Găvana, dar și prin alte colțuri ale municipiului reședință de județ, cum ar fi pe Calea București, în cartierul Trivale sau la Tancodrom.
Aparițiile repetate în mediul urban indică faptul că vulpile au găsit surse de hrană în Pitești. Specialiștii care se implică în salvarea acestor animale sălbatice spun că aceste cazuri vor fi din ce în ce mai frecvente.
Cât de periculoase sunt, de fapt, vulpile?
Vulpile se mută la oraș. Tot mai multe exemplare își fac apariția pe străzi nu numai la Pitești, ci și în Cluj sau chiar în Capitală. Odată cu înmulțirea acestor sălbăticiuni în zonele urbane, a crescut și numărul oamenilor mușcați de ele. Numai în București, vulpile au făcut 17 victime anul trecut, arată datele de la Institutul Boli Infecțioase Matei Balș.
Iar principalul pericol în aceste cazuri îl reprezintă transmiterea rabiei, o boală infecțioasă care este mortală, informează rvs.ro.
Adrian Marinescu, manager al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, Bucureşti: „În 2024, au fost 17 mușcături de vulpe, strict de vulpe. Când am fost mușcat, în primul rând trebuie să spăl cu apă și săpun rana respectivă, indiferent că e mai mică sau mai mare. Doi, dacă e o însângerare, încerc să o opresc. Dacă e o mușcătură importantă, trebuie să ajung prin 112, la urgență, și să oprească sângerarea. După care, pacientul va ajunge la centrul antirabic”.
Vânătorii se așteaptă ca vulpile din interiorul orașului să se înmulțească substanțial, atât timp cât găsesc ușor de mâncare.
Marian Diaconu, preşedinte al Federaţiei Asociaţiilor Vânătoreşti: „Vorbim de un animal foarte generalist la ceea ce mănâncă, la cum își alege hrana. Vorbim de un animal foarte oportunist. Vorbim de un animal care, odată intrat în oraș, își face vizuină exact ca în pădure;: iese să mănânce și, dacă te apropii de el, devine violent. Pentru că vulpea este un animal teritorial și este violent, ca orice canidă”.
Pentru combaterea rabiei există soluția vaccinării orale antirabice, scriu cei de la stiridecluj.ro,. Metoda presupune lăsarea unor pachete de mâncare în sălbăticie, cu vaccinul în interiorul lor, pentru ca vulpile și alte animale să le mănânce singure. A fost folosită pe scară largă în Europa în ultimele decenii, iar metoda a avut atât de mult succes, încât, în multe țări, rabia a fost eliminată aproape complet, în rândul vulpilor.
Vulpile vin mai des în oraș din următoarele motive:
- reducerea numărului câinilor fără stăpân de pe străzile orașului (care le țineau la distanță);
- existența resurselor de hrană (gunoaie neprotejate, hrană lăsată pentru pisicile libere)
- fragmentarea și dispariția habitatelor (tot mai multe cartiere rezidențiale și case sunt construite în zonele limitrofe ale orașului);
- un alt motiv ar putea fi și faptul că vulpea este vânată în zonele periferice ale orașului, iar intrarea în oraș i-ar oferi mai multă siguranță. În Legea vânătorii și protecției fondului cinegetic (nr. 407/2006) ele sunt singurele mamifere sălbatice la care este legală vânătoarea pe tot parcursul anului.
Apariție surprinzătoare la ceas de seară pe străzile din Pitești!