
Povestea incredibilă a vulpilor cerșetoare din Argeș.
Tot mai mulți turiști au semnalat prezența vulpilor pe trasee din Argeș. Lihnite de foame, roșcatele patrupede înfulecă alimente oferite de oameni, de la pâine și pufuleți și biscuiți cu cremă, până la salam și friptură. După ce își pun burta la cale, sălbăticiunile înhață resturile și o tulesc în pădure, probabil ca să-și îngroape proviziile pentru a trece cu bine de perioadele de „post”.
Cum zona de nord a județului Argeș a fost căutată de turiștii dornici să-și petreacă vacanța de schi în mijlocul naturii, vulpile șirete au ieși la… vânătoare de îmbucături. Jucând rolul unor câini dresați, cumetrele s-au… împrietenit cu oamenii care le-au pozat, după ce le-au ademenit, la margine de drum, cu tot felul de alimente.
Entuziasmaţi, turiștii care le-au… omenit pe „șirete” au filmat momentele inedite şi s-au fotografiat cu animalele sălbatice. Unii au simțit nevoia să relateze întâmplările. Astfel de scene s-au petrecut, recent, la Barajul Râușor sau la Cabana Voina, unde turiștii au făcut cunoștință cu vulpile cerșetoare.
„Practic… îngropa tot ce prindea”
„Am auzit de la mai mulți oameni din Câmpulung că au ieșit vulpițele, iarăși, la drum. Am mers pe traseul spre Cabana Voina și am fost foarte atenți. Au ieșit vulpițele. Cred că fiecare are teritoriul ei. Am văzut două, astăzi. De asta zic că au teritoriul lor. Una era mai grasă, a venit aproape de mașină și a mâncat. După ce se sătura, lua mâncarea și o ducea în anumite locuri. Practic… îngropa tot ce prindea. Sunt frumoase. Mă bucur că și cel mic a văzut cum arată o vulpe pe teritoriul ei și nu la Zoo”, a spus Pavel din Pitești, citat de ziaruldinmuscel.ro.
„Am oprit mașina și am chemat-o ca pe cățel”
„Vulpile simt când să iasă și când să nu iasă… Mă gândesc că mai sunt indivizi care vor… blănița lor. Animalele au un simț aparte. Noi, oamenii, l-am pierdut în alergatul după bani, în ură și furie. Da, și eu, și soția am văzut o vulpe. Am oprit mașina și am chemat-o ca pe cățel. Vulpea a ieșit dintre niște tufe. Era camuflată în tot albul, nu se vedea. A venit puțin… crispată. S-a apropiat, apoi când a realizat că nu e niciun pericol s-a apropiat și mai mult. I-am dat, inițial, pâine. Nu a fost neapărat încântată, dar a luat-o. Apoi i-am dat salam; a luat felia și a fugit. A ascuns-o. A venit iarăși ca să mai ia o bucată.
Sunt frumoase, iar în zona asta, de la Barajul Râușor spre Voina, nu au ce vâna… Zic de păsări din gospodării; trebuie să… muncească puțin. Și cum e iarnă, cred că hrana e limitată”, a afirmat Adrian din Câmpulung, potrivit sursei menționate.
Cum procedăm dacă suntem mușcați de o vulpe?
Vulpea este unul dintre cele mai des întâlnite animale sălbatice din România, care trăiește în majoritatea zonelor din țară. Cumetrele se simt din ce în ce mai confortabil în preajma oamenilor.
În Argeș, prezența vulpilor a fost semnalată și pe alte trasee turistice (de exemplu, pe Transfăgărășan), în diverse comune (au produs pagube serioase la Moșoaia, Călinești etc.), dar și la Pitești (cum ar fi, în curtea unei… grădinițe din cartierul Trivale).
Vulpile au devenit o prezență tot mai frecventă și pe străzile din… București, iar această situație a dus la o serie de incidente neplăcute. Potrivit medicilor, în ultimul an, 17 persoane au fost mușcate de aceste animale și au ajuns la spital pentru tratamente, consemnează redactia.ro.
Medicul infecționist Adrian Marinescu atrage atenția asupra faptului că mușcătura de vulpe poate avea urmări grave dacă nu este tratată corespunzător. Doctorul subliniază că există riscuri de infecție și, de asemenea, pericolul transmisiei rabiei.
Deși, în general, vulpile nu sunt periculoase, există riscuri asociate, mai ales din cauza bolii rabia. În acest sens, autoritățile au implementat un program național de vaccinare antirabică pentru vulpi. Acest program include seruri injectate în ouă, care sunt lăsate în natură, pentru a fi consumate de vulpi, însă există încă pericolul ca oamenii să ajungă să fie mușcați, relatează fanatik.ro.
Dacă suntem mușcați de o vulpe, nu trebuie să ne panicăm, dar este esențial să căutăm ajutor medical cât mai rapid. Medicul Adrian Marinescu recomandă ca persoanele mușcate să se prezinte la un centru antirabic, unde va începe un tratament cu vaccinuri antirabice.
”Dacă am avut ghinion să fim mușcați, trebuie să ajungem cât mai repede la un centru antirabic și urmează vaccinarea antirabică. Vaccinarea se face în mai multe zile, după o schemă bine stabilită”, explică medicul.
Vulpile citadine
Cele mai multe vulpi sunt nocturne, ies și vânează în timpul nopții și dorm în timpul zilei. Altele sunt crepusculare, ieșind la apusul soarelui și în orele de amurg. Cu toate acestea, dacă le este foame, vor ieși și în orice moment al zilei.
Acest lucru se întâmplă foarte des, atunci când au pui și când trebuie să-i hrănească. În acest timp, vulpile pot ajunge și în zonele locuite pentru a prăda animale domestice mici și păsări.
Fiind forțate să iasă din habitatul lor natural, sălbăticiunile capătă noi obiceiuri de vânătoare pentru a găsi hrană și a supraviețui.
Rapoartele vechi susțin că vulpea poate ieși în lumina zilei dacă are o boală, cum ar fi rabia sau alte probleme de sănătate, ceea ce poate fi cazul, uneori. Cu toate acestea, acum animalele sălbatice sunt forțate din păduri din cauza extinderii locuințelor. Așa că este destul de obișnuit să vezi o vulpe „cerșind” în timpul zilei într-un sat, la marginea unui drum circulat sau chiar „plimbându-se” la oraș, printre blocuri.
Deși prezența acestor animale poate părea surprinzătoare, experții spun că nu ar trebui să ne îngrijorăm, întrucât vulpile nu reprezintă un pericol semnificativ pentru oameni. Din contră, specialiștii subliniază că va trebui să ne obișnuim cu coabitarea cu aceste animale, întrucât expansiunea urbană continuă și le împinge tot mai aproape de noi.
Povestea incredibilă a vulpilor cerșetoare din Argeș.