
ITM, anunț important. Toți angajatorii și salariații sunt vizați.
Lucrezi pentru un angajator și nu ți-au fost plătite drepturile salariale sau contractul de muncă întârzie? Sunt doar câteva dintre situațiile în care simți că drepturile îți sunt încălcate. Cum procedezi în acest caz? Poți face o reclamație la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), întrucât acastă instituție este în măsură să realizeze controale pentru a verifica situația angajatorului și pentru a reglementa situația.
Având în vedere numărul mare de sesizări adresate Inspectoratului Teritorial de Muncă Argeș, Anița Maria Neacșu, inspectorul-șef al instituției, aduce o serie de clarificări pe această temă.
Unde poți depune petiția?
„Prin petiție se înțelege cererea, reclamația, sesizarea sau propunerea pe care un cetățean ori o organizație legal constituită se poate adresa atât direct, cât și în scris, prin poștă sau prin e-mail, Inspectoratului Teritorial de Muncă Argeș (ITM).
Aceste petiţii sunt primite şi înregistrate prin Compartimentul de Informare şi Relaţii cu Publicul situat la parterul clădirii, iar termenul legal de soluționare este de 30 de zile de la înregistrarea petiţiei, indiferent dacă soluţia este favorabilă sau nefavorabilă.
Menţionăm că, în plus, la parterul sediului Inspectoratului Teritorial de Muncă Argeş există două cutii unde se pot depune sesizările adresate de către cetăţeni.
Reclamaţiile beneficiază de confidenţialitate, inspectorii nedezvăluind conducătorului entităţii controlate motivul controlului. Interdicţia contactului dintre petiţionar şi inspectorul care va efectua controlul reprezintă o garanţie a imparţialităţii acţiunii de control, în raport cu părţile raportului de muncă”, a menționat Anița Maria Neacșu.
În cât timp primești răspunsul?
„În funcție de complexitatea lucrării, în cazul în care aspectele sesizate prin petiţie necesită o cercetare mai amănunţită, termenul de soluţionare poate fi prelungit cu cel mult 15 zile.
Dacă aspectele reclamate de petiţionar nu se încadrează în domeniul nostru de activitate şi fac parte din sfera de atribuţii a altei instituţii, petiţia va fi redirecţionată, în termen de 5 zile de la înregistrare, autorităților sau instituțiilor publice în ale căror atribuții intră rezolvarea problemelor semnalate în scris, urmând ca respectiva instituţie să răspundă în scris.
Sesizările trebuie să conţină numele complet al reclamantului, codul numeric personal, adresa exactă, datele de identificare a angajatorului şi a locaţiilor în care acesta îşi desfăşoară activitatea, să fie descris cât mai concis faptele. Iar pentru o rezolvare temeinică şi legală a petiţiilor cetăţenilor, instituţia noastră pune la dispoziţia acestora un formular tipizat care se poate găsi atât la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Argeș, cât și pe site-ul instituției, la secţiunea Interes Public: https://www.inspectiamuncii.ro/web/itm-arges/petitii-si-sesizari”.
Precizăm că petiţiile anonime sau cele în care nu sunt trecute datele de identificare ale petiţionarului vor fi clasate, conform art. 7 din O.G. nr.27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor.
ITM Argeș informează
Totodată, Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș, în limitele de competență, ca urmare a sesizărilor adresate de către petenții care nu au calitatea de lucrător activ/încetat/suspendat în unitatea sesizată, în urma acțiunilor de verificare a aspectelor semnalate, se află în imposibilitatea de a furniza petiționarului anumite informații motivat de limitările reglementate prin Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public și Regulamentul pentru protecția persoanelor fizice, în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal.
Persoanele care vor să sesizeze munca nedeclarată o pot face, în scris, la numărul de fax 0248/223.412, la adresa de e-mail itmarges@itmarges.ro sau direct la sediul din localitatea Piteşti, Bulevardul Republicii nr. 11”, a conchis șefa ITM Argeș.
ITM, anunț important. Toți angajatorii și salariații sunt vizați.
Un Comentariu
Anonim
Sesizari fără rezolvare,este sunat angajatorul după care aștepți anul următor.