Related Articles

6 Comentarii

 1. 1

  Elena Delia

  In Arges, ca mai peste tot in Romania, nu ducem lipsa de balauri, mai precis de monstri, dar din aceia cu chip uman. Nu stiu de ce, dar romanii au o adevarata pasiune de a se autodistruge cultural si economic, de a se automutila spiritual; mi s-a explicat ca aceasta ar fi o consecinta a barbarismului din anii -grei- de comunism. O fi adevarat. Dar cred ca nu e doar atat. Cred ca sunt „ajutati” muuult de tot din exterior sa aiba aceasta atitudine dispretuitoare si distrugatoare fata de ceea ce ar putea sa puna in valoare in fata altor tari. Stiu ca la Bran se imbulzesc toti (tampitii, scuzati eufemismul…) , sa vada castelul lui Dracu(la), de parca acela ar fi adevaratul sau castel . Dar si aici sunt multe de spus; nu cumva este o legenda furata, care i-a imbogatit in mod absolut injust pe bradeni? De ce oare nu se imbulzesc acesti turisti, mai mult sau mai putin nevinovati, la cetatea lui Vlad Tepes de la Cetateni, de pe Valea Argesului? Fiindca nu s-ar putea „demitiza” -fereasca Sfantul!- povestea lui Dracula de la Bran. Pai hai sa vedem ce interese sunt la mijloc? Anul trecut, la un concurs international de grafica organizat de Muzeul Golesti, o eleva de origine romana din Milano, mai precis Cinisello Balsamo (Institutul „Eugenio Montale” ), a participat cu un desen in care il infatisa -culmea- pe Vlad Tepes incruntat, intre Cetatea de la Cetateni si Castelul Bran, iar titlul compozitiei a fost -din nou, culmea- „O legenda furata”. Credeti ca a contat pentru cineva? Nuuuu. Probabil ca, din punct de vedere grafic, lucrarea sa nu avea nicio valoare. Dar pentru mine a fost o cinste sa o indrum pe aceasta eleva, care a inteles o esenta istorica si…politica din Romania ultimelor secole. De ciuda, ca argeseanca, le-am aratat elevilor o secventa din filmul „Dracula” al anilor ’90 in care aparea valea raului Arges atat in cuvinte, cat si in imagini (acolo unde tanara, iubita vampirului, se arunca in rau). Acesta e doar unul din aspectele rusinoase care privesc turismul din Arges. Despre partia „Molivisu’ ” ( pe care Ziarul Argesul a „descanta-o” de nenumarate ori) ce sa mai zic?… E clar ca e mai bine sa incaseze bani cei de la Sinaia,Predeal,Busteni,Azuga etc.. E suficient sa privim cine sunt actionarii.

  Reply
  1. 1.1

   Gabriel Lixandru

   Foarte interesant.

   Reply
 2. 2

  Victor Viorel

  Avem si noi balaurii nostri, intrati prin institutiile argesene, nu trebuie sa va urcati in varf de munte, pentru ca-i gasiti acolo.

  Reply
  1. 2.1

   Gabriel Lixandru

   De acord.

   Reply
 3. 3

  Puiu

  Am avut parte tot timpul de zmei, balauri, Muma- Pădurii ,caracatiţe, dar nu am avut feţi -frumoşi! Şi vorba domnului Savu: dacă faci pe Făt-Frumos devii suspect! Nici Elene Deliene nu avem prea multe!

  Reply
  1. 3.1

   Gabriel Lixandru

   Aşa e, domnule Puiu.

   Reply

Comentează şi tu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site deţinut de SC Argeşul Liber S.A. Copyright © 2023