
Trucuri prin care șoferii “păcălesc” fiola! Adevărul despre cât rămâne alcoolul în sânge.
Șoferii au găsit „soluția” ca să păcălească fiola?
Mulți șoferi cred că pot înșela fiola cu trucuri “băbești” sau metode rapide de eliminare a alcoolului. Guma de mestecat, cafeaua tare sau chiar dușurile reci sunt doar câteva dintre metodele care circulă online.
Dar ce spune știința? Află cât timp rămâne, de fapt, alcoolul în sânge și care sunt riscurile reale când te urci la volan după ce ai băut.
Chiar și câteva pahare pot multiplica de 10 ori riscul de accidente rutiere, iar un sfert din accidentele mortale sunt legate de consumul de alcool. Nu o spunem noi, ci medicul Tudor Ciuhodaru, cunoscut în toată țara. Statisticile alarmante au fost popularizate de dr. Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.
Medicul îi sfătuiește pe șoferi să nu se urce la volan după consumul de alcool. Doctorul subliniază că dispariția completă a alcoolului etilic din sânge, la o alcoolemie de 100 mg/dl, necesită între 6 și 7 ore, cu condiția ca consumul de alcool să fie oprit.
Scorțișoara pe cerul gurii: o farsă periculoasă pentru șoferi!
De asemenea, medicul atrage atenția că metodele de a păcăli fiola sunt doar mituri și că nu au efect.
Dr. Ciuhodaru se referă la:
- spălatul pe dinți,
- utilizarea gumei de mestecat,
- scorțișoara ținută pe cerul gurii,
- mestecatul de pătrunjel sau de bomboane cu alcool
- ingestia de acid acetic sub formă de oțet (castraveți murați, salată etc.)
- ingestia de medicamente sub formă de soluție alcoolică
- încercarea de a sulfa pe lângă fiolă.
Au băut, dar tot au urcat la volan! Accident în Argeș
Un exemplu recent s-a petrecut pe DN 73C, pe raza comunei Aninoasa, județul Argeș. Polițiștii din Câmpulung au intervenit la un accident rutier. Un bărbat de 59 de ani, din Domnești, a intrat cu mașina într-un șanț betonat.
Testarea cu etilotestul a arătat o alcoolemie peste limita legală de 0,40 mg/l în aerul expirat. Șoferul rănit a fost transportat la o unitate medicală pentru îngrijiri. Aici i s-au recoltat probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.
În urma accidentului, au fost întocmite acte premergătoare pentru conducerea sub influența alcoolului. Permisul de conducere al șoferului a fost reținut pe durata cercetărilor. Autoritățile continuă cerectările.
În perioada sărbătorilor, peste 30% dintre șoferii cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani au condus cel puțin o dată sub influența băuturilor alcoolice.
Trucuri prin care șoferii “păcălesc” fiola! Adevărul despre cât rămâne alcoolul în sânge.