
Începând de astăzi: Obligație pentru toți românii care au casă la curte!
Avertisment pentru românii din toate județele
Românii care au casă la curte trebuie să se pregătească din timp pentru mai multe provocări, mai ales în contextul apariției căpușelor după 1 Mai.
Odată cu începutul lunii mai, când temperaturile cresc și natura prinde viață, căpușele devin o problemă reală pentru cei care locuiesc la curte.
Aceste insecte pot afecta atât animalele de companie, cât și oamenii, iar prevenirea lor este esențială pentru menținerea unui mediu sigur și sănătos.
Cum să ai grijă de curte și să eviți riscurile pentru animale
Pentru a preveni prezența căpușelor, proprietarii de curte trebuie să își întrețină constant spațiul.
Tunderea regulată a ierbii și eliminarea arbuștilor sau a ierbii înalte sunt esențiale pentru a reduce adăposturile de căpușe.
De asemenea, pătrunderea căpușelor în curte poate fi prevenită prin utilizarea unei perii pentru animalele de companie care se joacă afară.
Soluții naturale anti-căpușe, problema nr. 1 la curte
Pentru cei care preferă metode naturale, uleiul esențial de eucalipt este un remediu eficient împotriva căpușelor. Se recomandă 20 de picături de ulei diluate în 120 ml de apă, aplicate pe haine, piele și pe blana animalelor.
Alte plante utile pentru a ține căpușele la distanță sunt lavanda, menta și rozmarinul. Acestea pot fi plantate în curte pentru a crea o barieră naturală.
Pentru o opțiune și mai naturală, un insecticid din usturoi poate fi preparat din 30 de grame de usturoi tocat și 250 ml de apă, aplicat pe gazon o dată la patru zile, timp de șapte săptămâni.
De asemenea, un amestec din lămâi și apă fierbinte poate fi folosit pentru a pulveriza zonele de risc.
Recomandările specialistului: Cum acționezi în caz de urgență
Dacă stai la curte, trebuie să fii atent și la siguranța celor mici. După ce copiii se joacă în aer liber, trebuie să le verifici cu atenție îmbrăcămintea și pielea pentru eventuale căpușe. De asemenea, este important să te protejezi și tu, purtând haine deschise la culoare și pantaloni lungi introduși în șosete.
Dacă ai animale de companie care se joacă afară sau ai fost în zone de risc, este important să monitorizezi apariția simptomelor după o posibilă mușcătură. Căpușele pot transmite boli grave, iar reacția rapidă este esențială.
Medicul Tudor Ciuhodaru recomandă extragerea imediată a căpușei, de preferat de un specialist, și administrarea unui tratament cu antibiotice. Detalii AICI.
Începând de astăzi: Obligație pentru toți românii care au casă la curte!