
Piteștiul, în lacrimi: Un ultim omagiu pentru cel care a scris istorie prin talentul său unic.
O legendă a muzicii mondiale, omagiată la Filarmonica Pitești
Pe 3 iunie 2025, muzica românească a pierdut un titan: Eugen Doga. În semn de omagiu, Filarmonica Pitești a interpretat, în cadrul concertului de astăzi, celebrul vals „Gramofon”, o lucrare emblematică a maestrului.

Moștenirea artistică a lui Eugen Doga
Născut pe 1 martie 1937 în satul Mocra din raionul Rîbnița, Republica Moldova, Eugen Doga a fost un compozitor prolific, cu peste 200 de coloane sonore pentru filme, balete și lucrări simfonice.
Lucrările sale „Gramofon” și „Dulcea și tandra mea fiară” au fost incluse în topul History Rundown, ocupând locurile 83 și 94 în lista celor mai bune 200 de opere muzicale din toate timpurile.
Valsul din filmul „Gingașa și tandra mea fiară” este apreciat ca o capodoperă a secolului XX, fiind desemnat de UNESCO drept una dintre cele patru opere muzicale de referință ale acelei epoci.
Eugen Doga a fost recunoscut la nivel mondial, fiind comparat cu marii compozitori, precum George Enescu.
Moștenirea sa artistică va dăinui peste generații, continuând să inspire și să emoționeze.
Mesajul maestrului: prețuirea timpului
În ultimul său interviu, Eugen Doga a reflectat asupra trecerii timpului, subliniind importanța de a prețui fiecare moment. „Nu se ține cont de timp, de scurgerea timpului. Timpul trece și nu iartă nimic. (…) Ceea ce nu iartă este individul ăsta care se cheamă Timp. Nu iartă nimic. O scăpare și gata, trecem la alt capitol. Dar alt capitol este pustietate”, a rostit maestrul, vădit slăbit, îndemnându-ne să fim conștienți că viața este efemeră și că fiecare clipă contează.
Înmormântat azi, cu onoruri militare
Ceremonia de înmormântare a lui Eugen Doga, desfășurată astăzi, 5 iunie, a fost un moment de reculegere națională. În Republica Moldova, drapelele au fost coborâte în bernă, iar cetățenii au păstrat un moment de tăcere, în semn de respect.
Condus pe ultimul drum cu onoruri militare, maestrul a fost înmormântat în Cimitirul Central Ortodox de pe strada Armenească, lăsând în urmă o moștenire culturală inestimabilă.
Eugen Doga rămâne un simbol al culturii românești, iar omagiul adus, astăzi, de Filarmonica Pitești este o dovadă a impactului său durabil asupra muzicii și artei.
Piteștiul, în lacrimi: Un ultim omagiu pentru cel care a scris istorie prin talentul său unic.