
Cod Rutier 2025, schimbări importante! Noi reguli pentru toți șoferii și pietonii.
Traversări neregulamentare, risc major pe drumurile din România
Traversările neregulamentare rămân una dintre principalele cauze ale accidentelor grave în România.
Conform Art. 72 (3) din Codul Rutier 2025, traversarea de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, doar prin locurile special destinate şi semnalizate.
În lipsa acestora, au obligația de a se asigura că o pot face fără a se pune pericol pe ei, dar și pe ceilalți participanți la trafic.
Pieton lovit de două mașini după ce a traversat pe roșu
Un astfel de caz a avut loc în noaptea de 11 spre 12 aprilie, pe un bulevard din municipiul Pitești.
Un bărbat de 52 de ani a fost acroșat de o mașină în timp ce traversa strada. Primele informații arată că pietonul ar fi trecut pe culoarea roșie a semaforului.
Mașina era condusă de un tânăr de 18 ani, care circula regulamentar.
În urma impactului, pietonul a fost proiectat într-un alt autoturism, condus de un tânăr de 22 de ani, aflat pe sensul opus.
Victima a fost rănită, dar era conștientă la sosirea echipajului medical. A fost transportată de urgență la spital.
Polițiștii au testat ambii șoferi. Niciunul nu consumase alcool.
Ce spune legea despre accidentele provocate de pietoni
Traversarea neregulamentară este o problemă frecventă pe drumurile din România.
Mulți pietoni ignoră semafoarele, trec prin locuri nemarcate sau nu se asigură.
Dacă un pieton este accidentat în timp ce traversează neregulamentar, responsabilitatea îi revine. Cu o condiție: șoferul să fi respectat toate regulile de circulație.
Legea prevede că traversarea trebuie făcută doar pe trecerile de pietoni. În lipsa acestora, doar la colțul străzii, și numai dacă traficul permite.
Codul Rutier 2025 stabilește, prin Art. 72 (4), faptul că pietonii accidentați ca urmare a traversării pe culoarea roşie a semaforului, poartă întreaga răspundere a accidentării.
Totodată, în condițiile în care șoferul a respectat prevederile legale privind circulația, acesta nu poate fi învinovățit.
Totuși, dacă se dovedește că șoferul era neatent, circula cu viteză sau consumase alcool, poate fi tras la răspundere, chiar dacă pietonul era în culpă.
Traversările în grabă, neatenția și nerespectarea regulilor pot duce la tragedii. Atenție! O singură greșeală poate costa o viață.
Cod Rutier 2025, schimbări importante! Noi reguli pentru toți șoferii și pietonii.