
Astăzi, 4 iunie, Casa de Pensii confirmă informația! Ce se întâmplă cu plățile.
În contextul recentelor discuții din spațiul public referitoare la sistemul de pensii, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) face câteva clarificări importante.
Iată ce trebuie să știe pensionarii din întreaga Românie, inclusiv argeșenii, despre situația actuală a pensiilor și despre modul în care se desfășoară plățile.
Calendarul de plăți pentru luna iunie
Ca urmare a aparițiilor în spațiul public a unor afirmații alarmante conform cărora „sistemul public de pensii ar putea intra în colaps” și că recalcularea pensiilor în baza valorificării adeverințelor care atestă venituri brute și sporuri cu caracter nepermanent (denumită „mica recalculare”) este suspendată, Casa Națională de Pensii Publice face următoarele precizări:
Plata pensiilor se face conform calendarului de plăți, după cum urmează:
- în intervalul 01-15 ale lunii pentru beneficiarii care au optat pentru plata prin intermediul Companiei Naționale Poșta Română SA;
- în data de 12 a lunii în cont curent/card, pentru cei care au optat pentru plata prin intermediul băncilor cu care CNPP are încheiate convenții;
- în data de 20 a lunii pentru beneficiarii nerezidenți ale căror drepturi de pensie sunt transferate în conturile bancare din străinătate, conform convenției bancare încheiate între CNPP și Citibank România SA.
Fondurile necesare achitării drepturilor bănești sunt asigurate permanent și nu au existat și nu vor exista sincope în achitarea lunară a acestora>>, a precizat conducerea instituției.
Sumele prevăzute în bugetul pentru anul 2025
„De asemenea, îi asigurăm pe beneficiarii noștri că, la nivelul caselor teritoriale de pensii, se desfășoară o activitate continuă, pe toate palierele, chiar dacă volumul este foarte mare și personalul insuficient.
Angajații depun eforturi suplimentare pentru soluționarea tuturor cererilor de stabilire/revizuire/recalculare a drepturilor de pensie și comunicarea la plată a acestora.
Sumele necesare pentru toate operațiunile ce vizează pensiile sunt prevăzute în bugetul pentru anul 2025”, au precizat responsabilii Casei Naționale de Pensii.
Drepturile restante se achită retroactiv
„Menționăm faptul că, deși există acest flux continuu prin care sunt emise decizii și sunt achitate drepturi de pensie, în unele cazuri pot apărea întârzieri în soluționare.
Ne cerem scuze pentru aceste întârzieri, dar indiferent de data emiterii deciziei, drepturile de pensie restante se achită retroactiv, de la data prevăzută de lege.
Vă mulțumim pentru interesul constant față de activitatea Casei Naționale de Pensii Publice și pentru ocazia de a aduce clarificările necesare”, au conchis cei de la CNPP.
Astăzi, 4 iunie, Casa de Pensii confirmă informația! Ce se întâmplă cu plățile.