
Începe un program care poate salva mii de vieți. Testul e gratuit și disponibil de astăzi.
Testare genetică la cele mai înalte standarde mondiale
Unul dintre cele mai importante programe de sănătate din România, dedicat prevenției și depistării precoce a cancerului de col uterin, a fost lansat, astăzi, în Argeș.
Acest program, care începe în iunie 2025, își propune să reducă semnificativ incidența și mortalitatea cauzată de această boală.
Program de prevenție pentru Argeș și județele din zona Sud-Muntenia
Programul de sănătate a fost prezentat într-o conferință de presă organizată de Spitalul Județean de Urgență Pitești (SJU) și Consiliul Județean Argeș.
SJU Pitești va acționa ca Centru Regional pentru județele din zona Sud-Muntenia, desfășurând activități specifice în cadrul programului național de prevenție, screening, diagnostic și tratament al leziunilor precanceroase ale cancerului de col uterin.
Perioada de desfășurare a programului este perioada 2025-2029. Bugetul național este de 84.620.000 de euro pentru 8 centre regionale din România, între care se numără și SJU Pitești.
Finanțarea va fi asigurată din Fondul Social European Plus.
Populația țintă a programului este formată din femei cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani, sănătoase din punct de vedere ginecologic, cu prioritate pentru cele din categorii vulnerabile sau defavorizate.
Dotarea Centrului Regional SJU Pitești
Centrul Regional SJU Pitești a fost dotat cu aparatură de testare genetică RT-PCR de ultimă generație și echipament pentru prepararea și diagnosticul frotiului cervico-vaginal prin metoda Papanicolau, în cadrul unui proiect în valoare de 850.000 de euro.
Activitățile derulate includ:
- Recoltarea de secreție vaginală (responsabil, dr. Marcel Buzatu-Mihăescu);
- Test genetic tip RT-PCR pentru virusul HPV – 13 tulpini patogene pentru cancerul de col uterin (responsabil, dr. Daniel Uscatu);
- Confirmarea leziunilor precanceroase prin testul Papanicolau (responsabil, dr. Mihail Man).
Testare genetică avansată pentru depistarea cancerului de col uterin
Dr. Mihail Man, coordonatorul programului, a detaliat inițiativa. Femeile vor fi invitate să efectueze gratuit un frotiu cervico-vaginal. Este o procedură nedureroasă, neinvazivă, foarte rapidă, care nu implică niciun fel de efecte secundare.
Probele vor fi testate genetic cu aparatură de ultimă generație, iar în cazul unui rezultat pozitiv, se va realiza confirmarea prin metoda Papanicolau.
„În urma acestei recoltări, proba biologică respectivă va fi testată genetic cu o aparatură foarte performantă, cea mai performantă din lume. Ea a fost adusă printr-un program al Băncii Internaționale de Reconstrucție și Dezvoltare și este aceeași în orice centru care dorește calitate în ceea ce privește standardele diagnosticului cancerului de col uterin, de fapt, al aspectelor precanceroase. Dacă pacienta iese pozitivă la această testare genetică, din aceeași probă se va face confirmarea citologică prin metoda Papanicolau, utilizând un aparat tot de ultimă generație, de mare sensibilitate, care va stabili dacă virusul respectiv a degenerat la nivelul colului uterin”, a explicat dr. Mihail Man.
Importanța screening-ului și a vaccinării anti-HPV
Programul are ca scop prevenirea cancerului de col uterin, oferind intervenții chirurgicale în stadii precanceroase, ceea ce poate duce la vindecare fără tratamente suplimentare.
Dr. Marcel Buzatu-Mihăescu a precizat că scopul programului este depistarea infecției cu virusul HPV, responsabil pentru 98% din cancerele de col uterin. Evoluția infecției este lentă, iar leziunile pot apărea după 7-10 ani.
Programul va utiliza metode avansate de screening, inclusiv testarea Papanicolau, colposcopia și biopsia, pentru a determina localizarea leziunilor. Biopsia ajută la determinarea stadiului leziunii, iar intervenția timpurie poate duce la vindecare.
„Acționând la momentul oportun, putem spune că vindecăm cancerul în stadii incipiente. Ăsta este rolul programului de screening, un rol foarte important”, a adăugat dr. Buzatu-Mihăescu.
Medicul a subliniat și importanța prevenției prin vaccinare.
În prezent, SJU Pitești se confruntă cu o situație alarmantă, având, în medie, un caz de cancer avansat, pe săptămână.
Acest program național reprezintă o oportunitate crucială pentru femeile din Argeș și din întreaga țară de a beneficia de teste gratuite, rapide și neinvazive.
Prin educație și prevenție, se speră că numărul femeilor afectate de cancerul de col uterin va scădea semnificativ în următorii ani.
Începe un program care poate salva mii de vieți. Testul e gratuit și disponibil de astăzi.