
Sustenabil și accesibil: top achiziții pe care să le faci second-hand
Într-o lume în care cumpărăturile sunt întotdeauna la un pas distanţă, poate fi dificil să găseşti un echilibru când vine vorba de achiziţii. Consumerismul este o problemă reală, mai ales când cumpărăturile devin un hobby sau o modalitate de a face faţa unor dezechilibre. De aceea, este important să adopţi o strategie smart când vine vorba de banii tăi şi de cumpărături, astfel încât să iei cele mai bune decizii pe termen lung.
O idee foarte bună de a face economie şi de a cumpăra sustenabil este să optezi pentru second-hand, mai ales că o mulţime de produse se pot cumpăra în acest mod. Descoperă mai jos ce achiziţii merită să faci la mâna a doua:
Mobilier
Poţi să găseşti numeroase piese de mobilier 100% funcţionale, aspectuoase şi în stare bună pe site-urile şi în magazine second-hand dedicate acestei categorii. Mobilierul nu trebuie să fie nou-nouţ ca să îşi facă treaba, iar numeroase piese rezista excelent ani de zile, chiar zeci de ani.
Să cumperi mobilierul la mâna a două te ajută să faci economii substanţiale, lucru util atunci când renovezi şi (re)amenajezi un apartament sau o casă.
Electrocasnice
Electrocasnicele pot avea preţuri piperate, în special modelele de ultima generaţie sau cele ce au funcţii avansate. Din fericire, ai oricând opţiunea de a cumpăra la mâna a doua, lucru ce te ajută să economiseşti bani, dar şi să contribui la reducerea cantităţii de deşeuri electrice şi electronice.
O mulţime de platforme oferă electrocasnice la mâna a doua de vânzare, dar există şi magazine dedicate sau chiar grupuri pe reţelele sociale unde se fac schimburi şi vânzări.
Produse pentru bebeluşi
Cu toţii ştim că bebeluşi au nevoie de o mulţime de produse în primele luni sau primii ani de viaţă, lucruri ce nu mai sunt deloc folositoare când aceştia cresc. Mai mult, foarte multe dintre produsele de bebeluşi au preţuri ridicate, mai ales când te gândeşti că le vei folosi doar câteva luni sau un an.
De aceea, merită să iei în considerare achiziţia de produse de bebeluşi la mâna a doua, acolo unde este posibil. Spre exemplu, nu vei putea face economie la pamperşi, însă ai putea cumpăra un sterilizator de biberoane la mâna a doua. Sterilizatorul de biberoane este un aparat ce dezinfectează şi curăță accesoriile pentru hrănirea celui mic şi este foarte util pentru mămici. Poţi cumpăra foarte uşor produse precum sterilizatorul de biberoane, căruciorul, jucăriile sau pătuţul celui mic la mâna a doua.
De asemenea, poţi şi tu la rândul tău să vinzi sau să donezi produse pentru bebeluşi dacă ai de unde, fie că e vorba de sterilizator de biberoane, fie că e vorba de cărucior sau jucării.
Cărţi
Cărţile se număra printre acele produse care se pot cumpăra foarte uşor la mâna a doua, fără să îţi faci griji că experienţa lecturii va avea de suferit. În ziua de azi există o mulţime de platforme şi anticariate care vând cărţi la mâna a doua (sau chiar a treia, a patra ori a cincea, cât timp sunt în stare bună), iar preţurile sunt cu adevărat accesibile. În anticariate şi pe site-urile de profil poţi să găseşti cărţi ale căror preţuri pornesc de la câţiva lei.
Haine
Te poţi îmbrăca frumos şi cu bun-gust fără să cheltui o avere pe haine. Secretul constă în cumpărăturile de haine second-hand. Nu numai că ai de ales dintre nenumărate modele la preţuri accesibile, ci contribui şi la reducerea poluării. Industria modei şi cea textila poluează enorm planeta, iar consumerismul exagerat nu ajută nici el. Îndreaptă-te către magazine şi paltforme second-hand data viitoare când vrei să cumperi haine, indiferent de stilul vestimentar.
O mulţime de produse se pot cumpăra la mâna a două în ziua de azi, astfel încât să îţi protejezi bugetul şi să contribui la protejarea resurselor planetei. De la produse pentru bebeluşi şi până la haine sau cărţi, dă o şansă shopping-ului second hand, mai ales că ai atâtea opţiuni de magazine şi platforme dedicate.
Sustenabil și accesibil: top achiziții pe care să le faci second-hand