
Șoferii nu au voie să ocolească! Amendă de 1.620 lei și se suspendă pe loc permisul.
Toți șoferii trebuie să afle
Ocolirea limitatoarelor de viteză putem spune că a devenit „sport” național. Foarte mulți șoferi „de performanță” nu vor să reducă viteza nici măcar la trecerile pentru pietoni și fac slalom printre denivelările montate de autorități, scrie promotor.ro. Este, însă, legală ocolirea limitatoarelor de viteză și în ce situații se poate reține permisul auto?
Limitatoarele de viteză
Limitatoarele de viteză sunt folosite de autorități pentru a determina șoferii să reducă viteza.
În general, acestea sunt montate în apropierea trecerilor de pietoni, a intersecțiilor sau a trecerilor la nivel cu calea ferată.
Foarte mulți șoferi nu vor să încetinească suficient pentru a trece fără disconfort peste aceste denivelări. Astfel, preferă să le ocolească pe contrasens.
Dar, pentru asta cei mai mulți trebuie să facă slalom printre limitatoarele de viteză. Întâi, să vireze brusc la stânga, pentru a evita pe cel aflat pe sensul propriu de mers, apoi – brusc la dreapta, pentru a evita și limitatorul de pe contrasens. Sau pentru a evita un vehicul care circulă regulamentar, pe partea opusă.
Codul Rutier 2025
Însă, conform Codului Rutier, ocolirea limitatoarelor de viteză nu este legală.
Pe de altă parte, dacă drumul are cel puțin două benzi de circulație pe fiecare sens, iar denivelarea de limitare a vitezei este amplasată doar pe una dintre acestea, șoferii o pot ocoli. Dar numai cu respectarea marcajelor și indicatoarelor rutiere. Aceasta e singura situație în care ocolirea unui limitator nu se sancționează.
Unii șoferi sunt supărați că întâlnesc des limitatoarele de viteză pe drum deoarece trebuie să încetinească din cauza lor pentru siguranța rutieră. Din dorința de a nu reduce viteza, unii șoferi aleg să le evite, făcând manevre periculoase, cum ar fi trecerea pe contrasens.
Conform legislației rutiere, ocolirea limitatoarelor de viteză este interzisă. Articolul 101(d) spune că șoferii care fac asta riscă sancțiuni, între 6 puncte de amendă și 8 puncte de amendă.
Este considerat contravenție și se sancționează cu o amendă din clasa a III-a de sancțiuni (adică între 1.215 de lei și 1.620 de lei), iar șoferii care trec pe contrasens riscă și să li se suspende permisul de conducere pentru 60 de zile, informează capital.ro.
Atenție la… neatenție!
De altfel, pietonii fac o greșeală care poate duce la accidente grave: ei cred că, dacă sunt pe trecerea de pietoni sau semaforul arată verde, sunt în siguranță. Titi Aur sfătuiește pietonii să traverseze strada doar după ce sunt siguri că șoferul i-a văzut și a oprit mașina complet.
Șoferul ar putea să fie neatent sau să fie sub influența alcoolului, ceea ce l-ar împiedica să oprească la timp. Deși legea le oferă pietonilor anumite drepturi, aceste drepturi nu îi protejează de riscurile unui accident de mașină.
Chiar dacă un pieton are dreptate din punct de vedere legal, el ar putea ajunge totuși la spital sau, mai grav, poate să sufere accidente. Educația rutieră și grijă față de siguranța în trafic nu sunt doar responsabilitatea șoferilor, ci și a tuturor celorlalți participanți.
Siguranța pe drumuri este o obligație comună pentru fiecare persoană: nu doar șoferii, ci și pietonii, pasagerii, conducătorii de autobuze, bicicliștii, cei care circulă cu trotineta sau motocicleta- toți trebuie să fie conștienți și responsabili.
„Vine pietonul la trecerea de pietoni și el are impresia că, dacă este verde și este pe trecerea de pietoni, poate trece. Educația rutieră nu înseamnă asta, de fapt. Educația rutieră înseamnă dincolo de asta. Poți trece strada doar dacă ai văzut că șoferul oprește. De ce spun asta?
Pentru că șoferul este posibil să fie cu ochii în telefon, să fie băut, s-ar putea întâmpla absolut orice și el să nu oprească. Este adevărat că este dreptul pietonului, dar cu tot cu drepturile lui este posibil să petreacă un timp prin spital sau să se întâmple ceva mult mai grav, cu drepturile în mână”, a explicat el în cadrul emisiunii TV „iThink”.
Șoferii nu au voie să ocolească! Amendă de 1.620 lei și se suspendă pe loc permisul.