
Se dau minim 12.400 lei de la stat. Vineri, 21 martie, este ultima zi
Crescătorii de ovine și caprine afectați de seceta solului din perioada septembrie 2023 – august 2024 mai au la dispoziție doar câteva zile pentru a solicita sprijinul financiar de urgență acordat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), a transmis, luni, instituția.
Plata, până la 30 aprilie 2025
Potrivit APIA, sprijinul financiar este acordat pentru un efectiv de tinere femele ovine și caprine cuprins între 50 și 300 de capete, iar valoarea sprijinului este de 248 de lei pe cap de animal. Pentru solicitanții care dețin un efectiv mai mare de 300 de capete, sprijinul va fi calculat doar pentru maximum 300 de capete per beneficiar, cu condiția respectării pragului minim de 50 de capete per exploatație, titrează mediafax.ro.
De asemenea, plata sumelor aferente sprijinului financiar va fi efectuată până la 30 aprilie 2025, însă beneficiarii ale căror conturi bancare sunt invalide vor avea posibilitatea de a corecta situația până la 30 iunie 2025, cel târziu.
În concluzie, sprijinul financiar acordat este în valoare de 248 lei pentru fiecare cap de tineret femelă ovină sau caprină. Beneficiarii trebuie să dețină un efectiv de tineret femelă ovină sau caprină cuprins între 50 și 300 capete pe exploatație, cu cod ANSVSA. Vorbim, așadar, despre sume cuprinse între 12.400 de lei și 74.400 de lei.
Totodată, APIA îi îndeamnă pe crescătorii de ovine și caprine interesați să depună cererile în termenul stabilit și să consulte site-ul oficial al instituției, www.apia.org.ro, pentru informații detaliate privind eligibilitatea, documentele necesare și procedura de depunere a cererilor.
Se aplică pe întreg teritoriul României
În același timp, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) îi informează pe potențialii beneficiari că, până la data de 21 martie 2025 inclusiv, primește cereri de acordare a unui sprijin financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile.
Această schemă de sprijin financiar se aplică pe întreg teritoriul României și are în vedere compensarea producătorilor agricoli din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor pentru pierderile economice ca urmare a fenomenului climatic nefavorabil, seceta pedologică din agricultură manifestată în perioada septembrie 2023 și august 2024.
Resursele financiare alocate acestei scheme de sprijin de urgență sunt de 238.795.200 lei (echivalentul sumei de 48.000.000 euro, stabilit la cursul de schimb de 4,9749 lei pentru 1 euro) și se asigură astfel:
- 107.457.840 lei, echivalentul sumei de 21.600.000 euro, finanțare externă nerambursabilă prin Fondul European de Garantare Agricolă;
- 131.337.360 lei, echivalentul sumei de 26.400.000 euro, care se asigură de la bugetul de stat.
Cererile se depun la Centrele județene/locale ale APIA, respectiv Centrul APIA din Municipiul București, unde solicitantul a depus cererea de plată pentru anul 2024/pe raza județului unde solicitanții au sediul social/domiciliul sau unde dețin exploatația cu cod ANSVSA cu efectivul cel mai mare.
Centrele APIA pun la dispoziție cereri pretipărite, inclusiv documentul transmis electronic de utilizatorii Sistemului Naţional de Identificare și Înregistrare a Animalelor – SNIIA.
Cererile de solicitare a sprijinului financiar de urgență se înmânează personal beneficiarului în vederea verificării, completării coordonatelor bancare/trezorerie, însușirii, asumării datelor și a semnării acestora.
Documentele depuse în copie de către beneficiar vor purta sintagma „conform cu originalul“, vor fi datate și însușite prin semnătură de către beneficiar.
Așadar, sprijinul financiar de urgență este în cuantum de 248 lei/cap de animal tineret femel ovin/caprin și se acordă pentru un efectiv de tineret femel ovin/caprin cuprins între 50 capete/exploatație cu cod ANSVSA – 300 capete/beneficiar*.
* Solicitanții cu un efectiv mai mare de 300 de capete tineret femel ovin/caprin beneficiază de sprijin financiar de urgență calculat la nivelul a maximum 300 de capete tineret femel ovin/caprin per beneficiar, cu condiția să dețină minim 50 capete de tineret femel ovin sau caprin/fiecare exploatație cu cod ANSVSA.
Plata sumelor reprezentând sprijinul de urgență se efectuează până la data de 30 aprilie 2025, cu posibilitatea efectuării plății și după această dată, însă numai pentru conturile invalide și nu mai târziu de 30 iunie 2025.
BENEFICIARI:
Producătorii agricoli, crescători de ovine/caprine persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor OUG nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.182/2016, cu modificările și completările ulterioare, precum și societăți agricole constituite în baza Legii nr. 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură, cu modificările și completările ulterioare și/sau persoane juridice, cu Cerere de plată depusă la APIA pentru anul 2024 și declarată eligibilă pentru sprijinul de bază pentru venit în scopul sustenabilității, intervenția PD-01, din PS 2023-2027.
Documentele care însoțesc cererile de acordare a sprijinului de urgență
- copie a B.I./C.I. al/a solicitantului sau al/a reprezentantului legal, dacă cererea este depusă prin reprezentant legal/împuternicit;
- împuternicire/procură notarială și o copie a B.I./C.I. al/a unui reprezentant, după caz;
- copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului /a actului în baza căruia își desfășoară activitatea, după caz al/a solicitantului, împuternicire și o copie a B.I./C.I. al/a reprezentantului legal, în copie, după caz;
- declarația pe propria răspundere referitoare la respectarea Cartei drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene;
- copia documentului/elor de coordonate bancare/trezorerie;
- documentul emis de utilizatorii Sistemului naţional de identificare și înregistrare a animalelor – SNIIA din care rezultă efectivul de tineret femel ovin/caprin, cu vârsta de 1-12 luni deținut/exploatație cu cod ANSVSA la data de 31 august 2024, precum și efectivul de femele adulte ovine/caprine, înscris în BND, cu vârsta minimă de 12 luni la data de 23 februarie 2025 (în ziua anterioară începerii perioadei de depunere a cererii), document care se va genera și printa de către funcționarul care primește cererea.
ATENȚIE! INFORMAȚII CU PRIVIRE LA CONTURILE NECESARE A FI DESCHISE DE CĂTRE SOLICITANȚII ACESTEI SCHEME DE SPRIJIN FINANCIAR
În conformitate cu prevederile art.9, alin. (1), lit.d din HG nr. 69/2025, regiile autonome, societăţile sau companiile naţionale şi societăţile comerciale, după caz trebuie să dețină conturi distincte, deschise la unităţile trezoreriei statului conform art.5, alin.(10) din OUG nr. 146/2002 privind formarea şi utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, cu modificările și completările ulterioare.
În consecință regiile autonome, societăţile sau companiile naţionale şi societăţile comerciale, după caz trebuie să completeze și să depună 2 documente aferente coordonatelor bancare, respectiv :• pentru încasarea fondurilor externe nerambursabile din FEGA, OPȚIONAL, cont deschis la unitățile trezoreriei statului (50,38,16 “Disponibil al beneficiarilor privați aferent schemelor de sprijin direct șI intervențiilor finanțate din FEGA“) sau cont deschis la instituții financiar bancare;• OBLIGATORIU pentru încasarea fondurilor de la bugetul de stat contul 50.70. ”Disponibil din subvenții și transferuri” cont deschis la unitățile trezoreriei statului.
Pentru celelalte forme de organizare (PF, PFA, II, IF) – un singur cont deschis la orice instituție bancară.
CONDIȚII DE ELIGIBILITATE:
- să fie înregistrați în registrul unic de identificare, denumit în continuare RUI și să dețină cod unic de înregistrare atribuit de către Agenția de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură;
- să aibă cerere eligibilă pentru sprijinul de bază pentru venit în scopul sustenabilității, intervenția PD-01, din PS 2023-2027, în anul de cerere 2024;
- să dețină un efectiv de tineret femel ovin/caprin de minimum de 50 capete/exploatație, cu cod ANSVSA, cu vârsta de 1-12 luni, înscris în BND la data de 31 august 2024;
- să dețină, la data de 23 februarie 2025 (în ziua anterioară începerii perioadei de depunere a cererii), în exploatație/i cu cod ANSVSA, un efectiv de femele adulte ovine/caprine, înscris în BND, cu vârsta minimă de 12 luni în ziua anterioară începerii perioadei de depunere a cererii, cel puțin egal cu efectivul de tineret femel pentru care se solicită sprijin financiar.
Se dau minim 12.400 lei de la stat. Vineri, 21 martie, este ultima zi