
Se dau 500 lei de la stat! Măsura specială este aplicată în toată România.
Guvernul a adoptat, recent, normele pentru decontarea cheltuielilor cu ochelarii de vedere ai angajaților din sectorul public, după ce acestea au fost puse în dezbatere anul trecut. Acestea detaliază mecanismul de decontare, definiția dispozitivului de corecție special și documentele justificative necesare pentru a beneficia de această măsură.
2025. Bani pentru ochelari de vedere
Potrivit OUG nr. 53/2024, instituțiile și autoritățile publice vor putea deconta angajaților achiziția de ochelari sau a altor dispozitive de corecție speciale în limita a 500 de lei per persoană. Cu toate acestea, suma a fost criticată de numeroase voci din spațiul public, fiind considerată insuficientă pentru acoperirea reală a costurilor, arată capital.ro.
Măsura se aplică tuturor angajaților din sectorul public, indiferent de regimul de finanțare sau subordonare, care își desfășoară activitatea în fața unui ecran pentru o perioadă semnificativă de timp. Deși, inițial, Ministerul Muncii propusese o limită de minimum două ore pe zi pentru această activitate, acest criteriu nu se mai regăsește în forma finală a normelor aprobate de Guvern.
Plafonul este de 500 de lei
Pentru a beneficia de decontare, angajații trebuie să urmeze un proces bine stabilit, care include un control medical la angajare, controale periodice și examene oftalmologice, dacă apar probleme de vedere.
Pe baza recomandării medicului de medicina muncii și a constatărilor unui oftalmolog, angajații pot solicita decontarea costurilor. Dacă prețul dispozitivelor depășește 500 de lei, suma suportată de angajator nu poate depăși acest plafon.
Un aspect clarificat de hotărârea adoptată este faptul că nu orice tip de ochelari poate fi decontat. Doar dispozitivele de corecție specială, destinate corectării optice pentru distanță intermediară sau prevenirii dificultăților vizuale în raport cu activitatea la un echipament cu ecran, sunt eligibile pentru decontare.
Normele adoptate întăresc ideea că angajatorii din sectorul public sunt obligați să asigure decontarea acestor cheltuieli, nu doar să o ofere ca o facilitate opțională.
În schimb, în sectorul privat, legea permite fie decontarea, fie achiziția directă a dispozitivelor de corecție de către angajator.
Mecanismul de decontare
Decontarea se va face doar pe baza unor documente justificative clare:
- recomandarea medicului de medicina muncii și rezultatele examenului oftalmologic;
- factură fiscală;
- bon fiscal sau extras de cont pentru plățile efectuate prin virament bancar.
Totodată, s-a precizat explicit că este necesar un control oftalmologic pentru a beneficia de decontare, nu doar o examinare realizată de un optometrist.
În nota explicativă a proiectului, Ministerul Muncii a amintit de o speță de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), în care un angajat român a obținut clarificări privind dreptul său la decontare.
De asemenea, sunt menționate Directiva 90/270/CEE, care reglementează utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare, și Legea privind securitatea și sănătatea în muncă (SSM), care prevede obligația angajatorilor de a supraveghea sănătatea lucrătorilor prin medicina muncii.
Se dau 500 lei de la stat! Măsura specială este aplicată în toată România.