
RAR, alertă de ultim moment pentru șoferi! Se întâmplă în toată România.
Se dau țepe în service-uri!
De curând, Registrul Auto Român (RAR) a avut de transmis un mesaj public pentru șoferii din țara noastră. Nu trebuie să se bazeze doar pe piesele de calitate, ci și pe service-ul la care merg pentru că în domeniu se dau multe țepe.
Centrele care nu sunt autorizate nu pot garanta 100% siguranță. Doar anul trecut au fost acordate mai multe amenzi din cauza unor nereguli grave, arată bugetul.ro.
12.500 de ateliere în România
Potrivit datelor transmise de RAR, sunt doar 12.500 de ateliere autorizate în țara noastră, care pot fi verificate, în prealabil, pe site-ul lor. Dacă este vorba de schimbarea unui cauciuc sau de o roată dezumflată, într-adevăr, șoferii pot apela la orice service, dar pentru tinichigerie, de exemplu, este nevoie de mare siguranță.
„Le recomandăm posesorilor de autovehicule să se gândească din următoarea perspectivă la economia pe care cred că o fac atunci când aleg să meargă într-un atelier improvizat. În cazul în care calitatea lucrărilor nu este cea dorită, nu există o garanție reală pentru intervenția efectuată, iar apoi intervine dificultatea în a demonstra că autovehiculul a fost reparat în acel atelier, atunci când sesizați autoritățile.
Altfel spus, acțiunile legale împotriva persoanelor neautorizate care desfășoară activități de reparații necesită mai mult timp și mai multe resurse implicate”, atenționează ing. Mihai Dogărescu, șeful Direcției Supraveghere Piață.
De precizat și că RAR a implementat posibilitatea concilierii între clienți și agenții economici, dar este posibilă doar dacă reclamantul își manifestă acordul pentru acest proces. Scopul demersului este acela de a asigura siguranță în trafic pentru toată lumea.
Service-uri amendate cu peste 7,3 milioane de lei
Service-urile cu nereguli au fost amendate de RAR, în 2024, cu peste 7,3 milioane de lei. Au fost efectuate controale la peste 4.500 de unități.
Anul precedent, inspectorii au mers să verifice ateliere de reparații, ateliere TLV, parcuri de dezmembrări și au dat sancțiuni de peste 7,3 milioane de lei. De asemenea, au dispus și măsuri, acolo unde a fost cazul. Totuși, pentru a vedea exact unde sunt țepe, este nevoie și de ajutorul șoferilor care pot face sesizări. Ulterior, dacă RAR constată nereguli, poate anunța și autorități superioare.
„Supravegherea pieței este o acțiune complexă, pe care o desfășurăm pe toate palierele pe care avem competență, cel mai nou segment fiind supravegherea pieței online.
RAR își orientează resursele și spre analiza și supravegherea acestei piețe în care activează producătorii / importatorii/ distribuitorii de autovehicule, echipamente, piese de schimb şi materiale destinate autovehiculelor rutiere, cât și prestatorii de servicii de reparaţii, de reconstrucție sau de dezmembrări ale autovehiculelor rutiere”, transmite RAR, prin intermediul unui comunicat de presă.
RAR, alertă de ultim moment pentru șoferi! Se întâmplă în toată România.
Un Comentariu
Kaleidoscop
Păi nu îl trimit pe Piedone sa se ocupe, că pare in formă?