
Ora de vară în 2025. Data la care se dă ceasul înainte în România.
Se schimbă ora
În ultimul weekend al lunii martie, trecem la ora de vară. În acest sens, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 29 spre 30 martie 2025, vom trece la ora de vară. Ora 03:00 va deveni ora 04:00.
Așadar, vom da ceasurile înainte, iar asta înseamnă că vom dormi mai puțin cu o oră. Un medic atestat în somnologie avertizează asupra schimbărilor care se produc în organism, când au loc astfel de tranziții.
Astfel, oamenii care au dificultăți în a se trezi dimineața ar putea să resimtă oboseala și să aibă probleme de concentrare.
Răzvan Lungu, medic atestat în somnologie, a declarat, pentru Digi24, cum ne putem adapta mai ușor la schimbarea orei.
Dificultăți de concentrare
„Trecerea la ora de vară poate fi mai dificilă decât trecerea la ora de iarnă, deoarece apare privarea de somn de o oră, iar asta poate cauza oboseală, dificultăți de concentrare și dificultăți în a ne trezi dimineața pentru a începe programul obișnuit. Aceste schimbări de o oră ne pot afecta ceasul interior care ne reglează alternanța somn-veghe, numit ritm circadian. Însă, este important de menționat că acest lucru nu este obligatoriu să se întâmple tuturor persoanelor.
În cazul în care vă este dificil să vă adaptați la schimbarea de oră, încercați să mergeți la culcare cu câte 10 minute mai devreme, progresiv, în săptămâna de dinaintea schimbării de oră și, de asemenea, încercați să aveți un somn cât mai sănătos, respectând regulile de igienă și rutină.
De asemenea, recomand să schimbați ora ceasurilor pe care le folosiți (cele care nu se ajustează automat), în seara de dinaintea apariției acestei schimbari de oră. Este indicat și benefic să vă expuneți la lumina naturală a soarelui pe parcursul zilei, pentru a ajuta organismul să se adapteze mai ușor la schimbarea de oră.
Dacă, totuși, starea de somnolență persistă pe parcursul zilei, puteți recurge, dacă vă permite timpul și locația, să faceți episoade scurte de somn, de 20 de minute și nu mai mult, pentru a recupera o parte din energie”, a recomandat Răzvan Lungu.
O rutină de culcare este esențială
„Adaptabilitatea la un program ține de fiecare persoană în parte și de modul cum își gestionează rutina zilnică. Putem spune că este indicat să respectăm un program în ceea ce privește ora de somn (rutina), cu o oră de culcare și de trezire asemănătoare în fiecare zi, indiferent de ziua săptămânii. Ora de culcare ar fi bine să fie, aproximativ, până în ora 11 seara, iar ora de trezire poate varia în funcție de programul fiecăruia (de la 7 până la 9 dimineața).
Necesarul de somn zilnic este variabil și depinde de vârsta fiecărei persoane în parte. Dacă, atunci când vorbim de bebeluși/copii mici, organismul are nevoie între 14 și 17 ore de somn/zi, odată cu înaintarea în vârstă, la viața de adult, un necesar, în medie, ar putea fi între 7 și 9 ore de somn/zi, iar la oamenii în vârstă, peste 65 de ani, intervalul poate fi între 6-8 ore de somn. Acest interval orar este diferit în funcție de organismul fiecărei persoane în parte, nu putem spune că există o regulă scrisă care funcționează în fiecare caz la fel”, a mai precizat medicul atestat în somnologie.
Melatonina, hormonul somnului
„Medicamentele care conțin melatonină sunt printre puținele suplimente alimentare care au la bază și o serie de studii clinice în ceea ce privește eficacitatea lor. Acestea sunt recomandate/utile în dereglajul de ritm circadian. Pot exista situații când medicul specialist recomandă, pe baza unui istoric medical, pentru perioade scurte de timp, administrarea suplimentelor cu melatonină. De exemplu, atunci când se călătorește în zone cu o diferență mare de fus orar. În acest caz, administrarea suplimentelor cu melatonină induce o stare de somnolență în momentul dorit”, a conchis Răzvan Lungu.
Se schimbă ora de două ori pe an în România, respectiv la sfârșitul lunii octombrie, când se face trecerea la ora de iarnă, și la sfârșitul lunii martie când trecem la ora de vară.
Trecerea la ora de iarnă presupune o noapte mai lungă, ora 4:00 dimineața devine ora 3:00. Trecerea la ora de vară presupune o noapte mai scurtă, ora 3:00 dimineața devine ora 4:00.
Ora de vară în 2025. Data la care se dă ceasul înainte în România.