
O nouă regulă pentru șoferii opriți de Poliție în trafic. Ești obligat să te supui.
O discuție care apare de multe ori între șoferi, mai ales în mediul online, este cu privire la dreptul polițistului rutier de a percheziționa mașina, în momentul în care face un control de rutină.
Percheziție vs control inopinat
În primul rând, trebuie să facem diferența între o percheziție și un control inopinat, în care termenul „percheziționare” nu este folosit în mod 100% corect.
Percheziția este doar acea acțiune care se realizează pe baza unui ordin judecătoresc, când există suspiciuni în legătură cu o persoană sau o activitate. Într-o astfel de situație, poliția are dreptul să demonteze întreaga mașină pentru a găsi ceea ce caută.
De partea cealaltă, Codul Rutier specifică foarte clar că polițistul rutier are dreptul de a verifica un automobil atunci când efectuează un control. Aici trebuie să menționăm că verificarea poate să includă examinarea bagajelor care se află în mașină, a bunurilor transportate, precum și solicitarea de documente justificative pentru deținerea acestora sau a unor obiecte valoroase sau bani.
Mai mult, polițistul poate dispune chiar și percheziția corporală, atunci când consideră că aceasta este necesară.
Ce spune legea, în 2025?
Așadar, în situația în care ești oprit de Poliție, iar ofițerii solicită efectuarea unei verificări amănunțite a mașinii, este legală percheziția auto fără mandat, conform legilor în vigoare în 2025?
Au fost multe cazuri în care polițiștii au descoperit arme, droguri sau diverse bunuri furate în urma percheziționării unui autoturism. Acestea erau ascunse în husele scaunelor, în torpedou, sub banchetă sau în portbagaj. Iar percheziția auto s-a efectuat fără mandat și fără ca șoferul sau un alt pasager să-și dea acordul. Conform legilor aplicabile în 2025, poliția a încălcat regulile sau a efectuat percheziția auto corect?
Percheziția auto fără mandat este legală, conform legilor aplicabile în 2025, dar numai în anumite condiții.
„Perchiziția unui vehicul constă în examinarea exteriorului ori interiorului unui vehicul sau a altui mijloc de transport ori a componentelor acestora. Percheziția unui vehicul se efectuează în condițiile prevăzute la art. 165 alin. (2). Prevederile art. 162, 165 și 166 se aplică în mod corespunzător”, se precizează în Codul de Procedură Penală.
Percheziție fără mandat
Conform promotor.ro, polițiștii pot percheziția mașina fără mandat atunci când:
- există o suspiciune rezonabilă că prin efectuarea unei percheziții vor fi descoperite urme ale unei infracțiuni, corpuri delicte ori alte obiecte ce prezintă importanță pentru aflarea adevărului în cauză;
- percheziția se face cu respectarea demnității umane;
- înainte de începerea percheziției, persoanei percheziționate i se solicită predarea de bunăvoie a obiectelor căutate.
Așadar, polițiștii nu au nevoie de un mandat de percheziție pentru a controla un autoturism. În momentul în care comportamentul unui șofer sau al pasagerilor este suspect, se poate solicita efectuarea percheziției asupra mașinii.
Și dacă se descoperă obiecte sau substanțe ilegale, acestea vor fi ridicate de polițiști și vor constitui probe la dosar.
Scopul percheziției mașinii
În general, scopul percheziționării unei mașini este de a descoperi:
- persoane ascunse în vehicul în scopul de a se sustrage urmăririi sau de a intra ori ieșit din zone/locuri interzise;
- persoane răpite sau sechestrate, evadați, dezertori;
- bunuri care provin din infracțiuni ori contravenții sau care pot servi la săvârșirea acestora.
Chiar dacă șoferul sau proprietarul vehiculului se opun percheziției, nu pot împiedica Poliția să efectueze această cercetare.
În situația în care vehiculul este încuiat, se poate solicita indisponibilizarea vehiculului. Acesta va intra în custodia autorităților și se va cere mandat de percheziție, în baza căruia să forțeze deschiderea mașinii.
O nouă regulă pentru șoferii opriți de Poliție în trafic. Ești obligat să te supui.
Un Comentariu
asd
Stat politienesc. Cetateanul nu mai are drepturi.