
Noutate absolută la ANAF! Sistemul inteligent care nu mai scapă din ochi niciun român.
ANAF anunță
2025 va aduce provocări majore pentru mediul de afaceri din România, dar și pentru contribuabilul de rând inclusiv creşterea taxelor, adaptarea la digitalizare şi implementarea normelor fiscale europene.
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, anunță o schimbare radicală în ceea ce privește activitatea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). În viitor, Fiscul va folosi un sistem digital inteligent pentru controale, adică verificările vor fi mai precise și țintite.
Începând cu acest an, Fiscul va decide ce firme controlează pe baza riscului fiscal pe care îl prezintă.
Controale țintite
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, spune că, odată ce ANAF va avea un sistem digitalizat, controalele vor fi mult mai eficiente și precise, arată capital.ro. Potrivit sursei citate, ministrul crede că acest lucru va duce la o conformare imediată din partea firmelor, dar mai este nevoie de muncă pentru ca ANAF să ajungă la acest nivel.
După ce se finalizează bugetul, oficialul român promite că se va ocupa zilnic de digitalizare și de a pune presiune pe ANAF pentru a îmbunătăți colectarea taxelor, la fel cum se întâmplă în Polonia și Ungaria. De exemplu, Ungaria are o cotă de TVA de 27%, dar o evaziune foarte mică și România poate ajunge acolo, dacă rămâne consecventă în procesul de digitalizare.
Unul dintre principalele avantaje ale acestui sistem, explică Tanczos Barna, este că verificările se vor face strict pe baza analizei de risc, fără să mai conteze cine deține firma. Astfel, inspectorii vor merge direct la companiile cu probleme, fără influențe externe. Astfel de controale vor începe chiar anul acesta, pentru că sistemul informatic este deja capabil să analizeze riscurile fiscale.
În ceea ce privește declarațiile ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, despre o posibilă creștere a impozitului pe dividende, Tanczos Barna afirmă că mai întâi trebuie analizată foarte atent situația impozitului pe proprietate, precum și modul în care TVA-ul este colectat și distribuit către administrațiile locale care nu reușesc să strângă eficient taxele.
„Punct ochit, punct lovit. Cu un sistem informatic digitalizat, real-time, eficient, care duce la controlul punct ochit, punct lovit, cu siguranță crește imediat gradul de conformare. Dar trebuie ca ANAF să ajungă acolo.
Și vă asigur că, după ce terminăm bugetul, cu toți ordonatorii principali de credite, în fiecare zi – de asta ne vom ocupa: de digitalizare și presiune pe ANAF pentru a avea un sistem de colectare cum este în Polonia, cum este în Ungaria. Ungaria are 27% TVA și un GAP de TVA minuscul.
Sistem nou în România
Lucrurile se pot face și în România dacă suntem perseverenți și dacă suntem consecvenți pe digitalizare. Sunt convins că, odată cu digitalizarea în sistemul informatic, nu se va mai vedea a cui este firma. Acesta este secretul sistemului informatic. Te duci punct ochit, punct lovit la o companie aleasă în funcție de analiza de risc, nu mai știi cine este proprietarul.
Cu siguranță anul acesta veți avea controalele de acest gen, pentru că sistemul informatic deja poate să producă asemenea analize de risc. Cu siguranță trebuie să analizăm foarte exact ce înseamnă impozitul pe proprietate, ce înseamnă colectarea și corecțiile de alocare de TVA din buget către cei care nu fac colectare bună din impozitele locale”, a precizat oficialul român.
Noutate absolută la ANAF! Sistemul inteligent care nu mai scapă din ochi niciun român.