
Aștept să-mi vină la citit pagina de ziar și mă las prins de o altă lectură mai ispititoare, cu parfum de ortodoxie. Dintr-o carte – tipărită la o treia ediție, aniversară – alcătuită la împlinirea a opt decenii de viețuire în frumusețea lumii văzute, șase decenii de la hirotonie și un deceniu și jumătate de la ridicarea la rang de arhiepiscop a IPS Calinic ARGEȘEANUL.
Una peste alta, cele 878 de pagini se rânduiesc ca-ntro Biblie sfântă pentru a pune în evidență cugetări extrase din opera plină de miez a ierarhului și scriitorului demult argeșean: ”Sintagme și cugetări”, ”Din bucuria inimii”, ”Sacra rostire”, ”Mărgăritare”, ”Suferința purifică și luminează”, ”Gânduri de Crăciun”, ”Gânduri de Înviere”, repet, extrase la inițiativa monahiei Cecilia Leotescu. Scrie sfătos, cum îi e firea, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului pe una din primele pagini ale ”bibliei”, gândite astfel ca format și imprimare : ”A oferi o carte și mai ales o carte bună cu o dedicație este, cred, darul cel mai valoros și mai de folos. Este un fel de lucrare întreită, care-l cuprinde pe cel care dăruiește, pe cel care primește și pe cel care este dăruit! Adică aici este un colocviu tainic în trei. O comunicare și o comuniune de iubire. Are loc astfel o rugă în duh, așternând bucurie și pace în inimă care nu se uită multă vreme”.
Într-adevăr, cum să se uite un gest cu semnificații înalte? De cuvânt și de suflet, de taină către care aspirăm. Nu mă pot abține de a vă propune să experimentați această stare de spirit, dacă vă cade cartea în mână. Eu, ca făcător de ”Argeș orotodox”, vreau, nu vreau, mă simt implicat în multe dintre paginile consacrate celor ce voiesc să afle … ”cheile de la ușa raiului”, respectiv bunătatea, mila și iertarea, soluția ortodoxă de comuniune a omului cu Dumnezeu: cumpătarea, sobrietatea, smerenia, depărtarea de păcat și de violență? Ce-i ofranda lui Dumnezeu? Evident,răspunde cu tâlc, după care fulgeră ierarhul: ”altceva decât grătarul cu fleici și mititei sfârâind”! Dar starea de credincios care-i cea mai bună a omului? Păi, cea când s-a așezat într-un spațiu de echilibru…după hărțuirea de disperare, nefericire și lipsa de sfaturi bune”… După care, continuă cugetând: ”Autentica și marea literatură a unui popor se măsoară după mireasma Cuvântului îmbăiat în apa botezului, sființit prin Ungerea cu Sfântul Mir, înveșnicit prin Dumnezeiasca Euharistie, rostită și primită cu sfințenie, întru dăruire.”
Ceea ce este foarte adevărat, trăim mai cu toții din intensitatea, din emoția și vibrația lecturilor noastre, sintetizate de scriitorul teolog și filozof, în egală măsură, tot într-o carte al cărui titlu spune totul – ”Bucuria lecturii”. Este, dacă vreți, nu doar bucurie, delectare, ci și o ”corvoadă” necesară pentru a-ți afla tu însuți sinele, gândurile, provocările și proiectele. Lumești și sufletești, sacrosante, obținute prin asimilare și procesare. Altfel, mutatis mutandis, tot așa cum au făcut-o și Iorga, Vianu, Călinescu, Vulcănescu, Lovinescu, Mihail Dragomirescu adumbrind la nectarul din florile literaturii și culturii, filosofiei, teologiei.
La început a fost cuvântul Domnului, ca să înțelegem rostul acestei lumi, apoi a apărut scrisul, cu adevăruri prezentate în Biblie, cu legile lui Moise conținând sfintelele adevăruri date în limbaj omenesc, în fine, cuvântul care a devenit trup, fiu al omului și fiu al Domnului. De aici încolo, nu-i deloc mare lucru să vezi armonia care există în profunzimea textului și pe care, cu har, slujitorul Domnului, asumat și-n scris, îl relevă în lumina adevărului. Cu rost de învățătură, de îndrumare, de călăuzire, de a ajunge cu toții la aceași unitate de credință și conștiință. Rezultatul nu-i altul decât titlul – îndemn dat cu drag de carte: ”Mai citește odată!”.
În ce mă privește, după ce am citit odată, am simțit nevoia să mai citesc odată și încă odată până a ajunge la miezul fierbinte al cuvântului și al sensului lui, spre a mi se releva bogăția de adevăruri menite să ne conducă spre mântuire. Avem în buchetul de sfaturi și avertizări, o privire sintetică și cuprinzătoare, de parcă ar fi ale unui profet, scrise cu autoritatea celui ce are vocația scripturilor în minte și-n inimă. De la scripturile Vechiului și Noului Testament până liturghiile ce se oficiază de-a lungul unui an în biserică. Parcurgând tomul, este ca și cum ai fi participat la evenimentele cruciale purtat de mână și însuflețit de duh de cel ce le înterpretează și le dă semnificație pentru tine. Nimic nu este mai convingător decât luând în mână cartea cu gândul la cele sfinte și parcurgându-i paginile scrise cu literă mare, pentru o mai bună lectură și înțelegere. Rezultatul va fi cu siguranță o mai bună stare de spirit, cucernică, o limpezire a gândurilor și o iluminare a conștiinței.
Când un vraf roditor de idei și de gânduri s-a așternut peste altul, îndemnul vine firesc, chiar din interior ”Mai citește odată!”, ca să mai afli ici sau colo câteo nestemată de adevăr adevărat, luminând drumul ce trebuie parcurs până la mântuirea din veac. Și prin Cuvântul Lui Dumnezeu.
P.S.
N-am nici o îndoială că și pe această carte au pus preț primarul și consilierii municipali, când, i-au decernat lui Î.P.S. Calinic Argeșeanul, la „Zilele Piteștiului”, titlul de “Cetățean de onoare “.