
Lovitură pentru angajații români! Se pune în aplicare începând de luni, 17 februarie.
Legea care nu le mai permite pensionarilor să aibă și pensie, și salariu a lăsat foarte multe posturi libere în administrația publică. Foarte multe instituții se plâng din cauza faptului că au rămas fără specialiști din cauza legii care nu le mai permite să obțină mai multe venituri de la stat, informează newsweek.ro.
Măsura a fost dată la sfârșitul anului 2024 și trebuie pusă în aplicare luna aceasta, în cazul funcțiilor de execuție.
Surse spun că persoanele care se aflau pe funcții de conducere ar putea să își ducă la bun sfârșit mandatul, după care se va organiza un nou concurs pentru ocuparea funcțiilor.
Așadar, mii de români aflați în această situație sunt puși să aleagă între pensie și salariu. Măsura va lăsa zeci de posturi libere în administrația publică din mai multe localități.
Nu mai pot cumula pensia cu salariul
Există și semnale de alarmă din partea sistemului public, întrucât Ordonanța – trenuleț a blocat posturile și nu se pot face angajări.
„Cele mai mari probleme sunt la primăriile mici, unde, ca urmare a plecării unui funcţionar poate fi afectată activitatea instituţiei. Conducătorii instituţiilor publice s-au adresat prefecturilor, pentru a vedea ce este de făcut, în perioada următoare. Mulţi şefi de instituţii au solicitat clarificări privind această situaţie, de la Ministerul Finanţelor şi de la Ministerul Muncii”, a declarat senatorul PNL Braşov, Mihail Veştea, conform bzb.ro.
Există și situații în care s-ar putea organiza concursuri pentru ocuparea funcției ocupate de persoanele care se aflau la pensie.
„Pentru posturile unice, cum este cazul arhitectului- şef, vom putea organiza concursuri. În cazul celorlalte posturi va trebui să găsim soluţii”, a completat M. Veştea.
Plecarea la pensie a anumitor funcționari a lăsat un gol de specialiști care sunt foarte greu de găsit.
„Ne-a plecat arhitectul-şef, dar şi colegi de la «Tehnic» şi «Investiţii», iar pentru înlocuirea lor este greu să găseşti oameni. Iau în calcul ca pe cei care mai vor să îi includ în echipele de implementare a fondurilor europene”, au spus reprezentanții autorităților locale.
De ce cumulul celor două nu mai e posibil?
Reamintim că pensionarii care au împlint 65 de ani pot să continue să muncească. Ei trebuie să semneze, anual, un nou contract cu patronul. Pensionarii mai pot lucra până la 70 de ani. Singurul inconvenient este că acești ani munciți la pensie nu sunt considerați perioadă contributivă.
Instanța a decis că există o categorie de pensionari care nu mai poate continua să muncească dacă este la pensie. Este vorba despre funcționarii publici care au o decizie de pensionare și care au optat să continue să lucreze la cerere, după îndeplinirea condițiilor de pensionare.
Instanța a decis că emiterea deciziei de pensionare determină încetarea de drept a raportului de serviciu, chiar dacă funcționarul public ceruse suspendarea plății pensiei.
Funcționarul public este, de săptămâna viitoare, concediat și va pierde bani. Dacă el cumula pensia cu salariul, pierde salariul. Dacă renunțase la pensie, pierde bani, pentru că pensia era mai mică decât salariul.
Cine sunt, de fapt, funcționarii publici?
Funcționarii publici sunt persoanele angajate într-o funcție publică din cadrul autorităților și instituțiilor publice.
În categoria funcționarilor publici intră parte dintre angajații:
- ministerelor, organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale (de exemplu: agenţii, autorităţi etc.);
- structurilor de specialitate ale administraţiei prezidenţiale;
- structurilor de specialitate ale Parlamentului României;
- autorităţilor publice autonome prevăzute în Constituţia României;
- altor autorităţi administrative autonome, structurilor autorităţii judecătoreşti, instituţiei prefectului;
- serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ-teritoriale (de exemplu: direcţii, agenţii etc.), instituţiilor publice din teritoriu, aflate în subordinea/coordonarea/sub autoritatea Guvernului, a ministerelor şi a celorlalte organe ale administraţiei publice centrale (de exemplu: direcţii, agenţii etc.), aparatului propriu al autorităţilor administraţiei publice locale şi al instituţiilor publice subordonate acestora (de exemplu: primării, consilii judeţene, servicii publice locale – taxe şi impozite, evidenţa persoanelor etc).
România are, în prezent, 1,3 milioane de funcționari, dintre care 11% sunt funcționari publici.
Domeniul public versus domeniul privat
Noua lege a pensiilor – legea nr. 360/2023 – permite un cumul între pensie și salariu, în cazul salariaților care doresc să lucreze și după vârsta de pensionare.
Persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare pentru limită de vârstă și care doresc să continue activitatea în sectorul public trebuie să opteze între a primi pensia sau a continua să lucreze până la vârsta de 70 de ani, cu acordul anual al angajatorului. Această opțiune este prevăzută la art. 46 alin. (2) din Legea nr. 360/2023.
Se stabilește, la articolul 105, o regulă specială: pensia va putea fi cumulată doar cu acele venituri pentru care se datorează obligatoriu contribuții de asigurări sociale (CAS), conform Codului fiscal.
Diferența este ca în sectorul public reîncadrarea după pensionare se face în baza susținerii unui concurs pentru ocuparea postului, iar în sistemul privat, angajarea se face în baza regulamentelor și procedurilor interne de selectare a personalului în vederea angajării.
Potrivit art. 105 din legea 360/2023, pensia va putea fi cumulată doar cu acele venituri pentru care se datorează obligatoriu contribuții de asigurări sociale (CAS), precum venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, indemnizații de șomaj, indemnizații de asigurări sociale de sănătate, nu cu venituri dependente sau independente, precum PFA-uri, chirii, dividende etc., informează legislatiamuncii.manager.ro.
Lovitură pentru angajații români! Se pune în aplicare începând de luni, 17 februarie.