
Dispare o emblemă a județului Argeș!
În aceste zile, o clădire emblematică din Câmpulung este făcută una cu pământul după ce, 65 de ani, a stat de strajă la hotarele Bulevardului Mihalache din orașul de la poalele Mateiașului. Imobilul ce a intrat, la 14 februarie, sub lama buldoexcavatorului a servit, decenii întregi, Detașamentului de Pompieri Câmpulung, informează ziaruldinmuscel.ro.
În locul eliberat de zidurile dărâmate va fi construit un sediu nou, trainic și modern, care să răspundă cerințelor actuale.
Modernizări cu bani de Banca Mondială
Se întâmplă asta pentru că sediul Detașamentului de Pompieri Câmpulung prezenta un risc de prăbușire în caz de cutremur și a fost inclus în proiectul „Îmbunătățirea Managementului Riscului de Dezastre”, derulat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în perioada 2019-2024.
Proiectul a fost finanțat de Banca Mondială şi Guvernul României, având ca obiectiv creșterea rezilienței infrastructurii critice de răspuns la dezastre și situații de urgență.
Firma executantă, S.C. SMZ Impex S.R.L., din Cluj-Napoca, a demarat procesul de demolare a sediului Detașamentului de Pompieri Câmpulung. Lucrările de demolare au fost programate să se desfășoare în perioada 14 februarie-18 martie 2025, având un termen de execuție de 33 de zile.
Pe durata desfășurării lucrărilor de demolare și construire a noului sediu, activitatea Detașamentului de Pompieri a fost relocată, provizoriu, la Școala Nr. 4 Apa Sărată, structură a Școlii Gimnaziale ”C.D. Aricescu”.
Această mutare temporară a fost realizată pentru a asigura continuitatea serviciului de intervenție și siguranța comunității, până la finalizarea noii construcții.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Argeș derulează un proiect ce prevede demolarea clădirilor vechi, cu risc seismic, ce aparțin instituției și construcția altor sedii. Finanțarea vine de la Banca Mondială și de la Guvernul României.
Proiectul are drept scop creșterea rezilienței infrastructurii critice de răspuns la dezastre și situații de urgență.
În luna martie 2024, a început demolarea sediului Inspectoratului pentru Situații De Urgență „Căpitan Puică Nicolae” al judeţului Argeş. Fostul sediu al salvatorilor argeșeni, de pe strada Traian, nr. 26 din Pitești, construit între anii 1977 și 1978, era încadrat în clasa I de risc seismic, având un risc ridicat de prăbușire, în caz de cutremur. În locul acestuia va fi construit un sediu nou, ultramodern.
După demolarea sediului ISU Argeș din Pitești, acum are aceeași soartă și sediul Detașamentului de Pompieri Câmpulung.
O mică istorie a Detașamentului
Prima piatră de temelie a sediului care i-a găzduit pe pompierii musceleni a fost pusă în anul 1960, clădirea și anexele fiind înălțate pe Bulevardul Mihalache. Timp de patru ani, meșterii din Câmpulung, ajutați și de pompieri, au reușit să ridice remiza care a funcționat în această formulă din 1964 și până în februarie anul curent, cânt iată că a intrat sub lama buldoexcavatorului.
Sediul pompierilor din Câmpulung urmează să intre într-un amplu proces de reabilitare și modernizare. Construcțiile fiind vechi, nesigure și insuficiente pentru salvatorii musceleni au început să fie dărâmate, iar pe locul lor se vor ridica spații optime pentru funcționarea în Detașamentului.
Pompierii din Câmpulung au avut, de-a lungul timpului, 12 comandanți.
Iată lista celor care au condus această unitate care își primenește sediul:
1960 – cpt. George Dinu,
1967 – cpt. Constantin Nicola,
1969 – mr. Alecu Bădulici,
1976 – cpt. Florin Popescu,
1979 – lt (lt. maj.) Dumitru Dobrița,
1981 – lt. (lt. maj.) Ion Rușan,
1988 – lt. maj. Ștefan Țîmpu,
1990 – lt. maj. (lt. col.) Ion Popa,
2005 – mr. (lt. col.) Grigoraș Bălălău,
2009 – lt. (lt col.) Cristian Bărbulescu,
2021 – lt. col. Mircea Mardare,
2025 – cpt. Ionuț Tunaru.
Dispare o emblemă a județului Argeș!
Un Comentariu
Anonim
Dispare pe dracu, va fi încă un dezastru precum Băile Kretzulescu și Piața Centrala. Viva la Leana