
Decizie importantă privind facturile românilor. Ce se va întâmpla de la 1 aprilie.
Schema de plafonare a facturilor din energie va continua și după data de 1 aprilie, anunță Sebastian Burduja pentru Digi24. Aceasta este prima decizie privind viitorul schemei de plafonare a prețurilor la energie, într-o perioadă în care majoritatea țării se află sub cod galben de ninsori și ger.
Prima variantă – publicată la sfârșitul săptămânii
Situaţia actuală a consumatorilor vulnerabili din România şi scenariile de lucru după expirarea actualului mecanism de sprijin privind plafonarea şi compensarea preţurilor la energie au fost analizate luni, în cadrul şedinţei de lucru a Comitetului Interministerial privind protejarea consumatorilor vulnerabili şi combaterea sărăciei energetice.
„Dorim să restabilim funcţionarea normală a pieţei energiei, într-o manieră raţională şi graduală, astfel încât să evităm creşteri bruşte ale facturilor la energie. Dacă nu am lua în calcul măsura prelungirii mecanismului de sprijin, ne-am asuma riscul unei posibile creşteri accelerate ale costurilor cu energia pentru populaţie şi mediul economic, de la 1 aprilie 2025. Mai mult, Guvernul a alocat un buget iniţial de 3 miliarde lei pentru începutul acestui an, pentru susţinerea schemei de plafonare-compensare, ceea ce va permite plăţi semnificative către furnizori în perioada imediat următoare.
În cadrul întâlnirii au fost prezentate şi numeroase propuneri de măsuri tranzitorii, cu accent pe transparentizarea pieţelor de energie şi creşterea lichidităţii. În zilele următoare, le vom integra în propunerea de act normativ, care va fi publicată în transparenţă, până la finalul acestei săptămâni”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-un comunicat de presă citat de wall-street.ro.
Plafonarea prețului la gaze: încă un an
Așadar, Guvernul Ciolacu a decis să prelungească termenul de plafonare a preţului gazelor naturale, care urmează să expire la 1 aprilie 2025.
În cazul energiei electrice, se iau în calcul două variante posibile. Fie o prelungire a plafonării timp de încă 3 luni, după data de 1 aprilie, și apoi acordarea de vouchere, fie eliminarea definitivă a plafonării, informează bugetul.ro.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, și furnizorii de energie și gaze au susținut o ședință marți, la sediul ministerului, dedicată măsurilor care vor fi implementate de la 1 aprilie.
Potrivit surselor Antena 3, este foarte probabil ca prețul la gaze să fie plafonat pentru o perioadă de 12 luni, adică până în martie 2026. Această măsură ar urmări protejarea consumatorilor de fluctuațiile extreme ale pieței, contribuind la stabilizarea costurilor pentru gospodării și companii.
La energie: două scenarii
La energie, sunt viabile două scenarii principale. Fie se prelungește schema plafonării pentru încă 3 luni, ulterior autoritățile oferind un voucher de 35 lei pentru cei care au un consum de maxim 150 de kilowați. Fie se renunță de tot la plafonarea prețurilor, iar autoritățile vor acorda aceste vouchere în valoare de 35 lei.
În acest moment, nu se știe încă cum vor arăta aceste vouchere, dacă vor fi în format fizic sau dacă se vor scădea din factura la curent. O decizie se va lua până la finalul acestei săptămâni, arată sursele guvernamentale.
Ce este sigur, însă, este că Guvernul va menține și în 2025 programul de sprijin pentru consumatorii vulnerabili, prin reîncărcarea cardurilor de energie. Potrivit ministrului de resort, Sebastian Burduja, distribuirea fondurilor va începe pe data de 1 aprilie 2025.
Decizie importantă privind facturile românilor. Ce se va întâmpla de la 1 aprilie.