
Vești pentru pensionari
Decizia zilei pentru 2,5 milioane de români! Când intră prima tranșă.
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a anunțat că ajutoarele de 800 de lei destinate pensionarilor vor fi distribuite în două tranșe, cu un buget total de 2 miliarde de lei. Măsura de care vor beneficia aproximativ 2,5 milioane de pensionari vine ca o compensare pentru renunțarea la indexarea pensiilor, arată capital.ro.
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a anunțat că ajutoarele financiare pentru pensionari, în valoare de 800 de lei, vor fi distribuite în două tranșe. Bugetul total alocat acestui proiect este de 2 miliarde de lei, iar actul normativ va fi adoptat în curând, conform deciziilor Coaliției PSD-PNL-UDMR.
„Sumele au fost deja incluse în buget. Ajutoarele de 800 lei, ce vor fi acordate în aprilie și în ultima parte a anului, sunt deja prevăzute. Bugetul alocat este de 2 miliarde de lei și actul normativ va fi publicat foarte curând, deoarece decizia a fost luată în cadrul Coaliției”, a declarat ministrul.
Ajutoarele vor fi destinate pensionarilor cu pensii de până la 2.574 de lei, iar aproximativ 2,5 milioane de pensionari vor beneficia de această măsură. Decizia vine ca un substitut pentru renunțarea la indexarea pensiilor, decizie guvernamentală luată din cauza restricțiilor financiare și a necesității de a reduce deficitul bugetar.
Clarificări despre orele suplimentare
De asemenea, într-un interviu publicat de Agerpres, ministrul a clarificat reglementările legate de orele suplimentare și tratamentele speciale pentru angajații din sectorul public care lucrează în condiții deosebite.
Ministrul a abordat subiectul „ordonanței trenuleț”, subliniind că, deși sunt făcute unele excepții, salariile vor rămâne înghețate în sectorul public. De asemenea, a explicat regulile referitoare la orele suplimentare și compensările pentru angajații care lucrează în ture, subliniind că toate aceste măsuri sunt clar reglementate și aplicate corect, în funcție de tipul activității desfășurate.
Ce spune Ministrul Finanțelor
„La poliţişti, de exemplu, vorbim strict de orele lucrate sâmbătă şi duminică, în turele normale. În cazul funcţionarilor publici, foarte rar se întâmplă ca să fie nevoie de activitate sâmbătă sau duminică şi să nu fie posibilă acordarea acelor zile libere prin care să se compenseze aceste activităţi lucrate în timpul weekend-ului. Deci, lucrurile sunt clare. Şi la orele suplimentare prima dată se încearcă compensarea cu ore, cu zile libere. 90 de zile este un termen. Dacă în 90 de zile nu se poate din cauza lipsei de personal, atunci se ajunge la plata acestor ore.
Sunt nişte reguli care cred că sunt de bun simţ şi sunt activităţi distincte şi în cadrul Ministerului de Interne, de exemplu. Cei care sunt la birourile de – ştiu eu – de permise auto, cu siguranţă nu sunt în aceeaşi categorie cu cei care au, zi şi noapte ture, 12 cu 24. Şi aici am făcut diferenţiere. Cei care merg în ture şi sunt obligaţi să lucreze şi sâmbătă, şi duminică sunt trataţi corect, într-un fel. Cei care se duc în activităţi operative neprevăzute şi, din acest motiv, au ore suplimentare, iarăşi au dreptul să primească.
De exemplu, dacă sunt incendii, dacă sunt inundaţii, dacă sunt evenimente neprevăzute şi dacă trebuie suplimentate forţele de ordine, acolo lucrurile sunt tratate diferit şi în mod corect, cred”, a explicat ministrul Finanțelor, în interviul pentru Agerpres.
Ministrul a subliniat și faptul că, în cazul unor situații extraordinare, precum incendii, inundații sau alte evenimente neprevăzute, personalul din Ministerul de Interne și alte instituții de ordine publică beneficiază de un tratament special pentru orele suplimentare. De asemenea, a reiterat că toate măsurile sunt reglementate în mod clar, astfel încât toți angajații să beneficieze de un tratament corect, în funcție de circumstanțele în care își desfășoară activitatea.
Decizia zilei pentru 2,5 milioane de români! Când intră prima tranșă.