
Cod Rutier 2025. Permis suspendat și amendă! Mulți șoferi nu cunosc regula.
Mulți șoferi nu știu că trebuie să păstreze o distanță minimă față de un biciclist, când îl depășesc. Regula se aplică, de asemenea, în cazul în care vrei să treci de orice vehicul lent pe două roți. Această distanță nu este doar o recomandare, ci o necesitate legală, menită să prevină accidentele și să asigure siguranța tuturor participanților la trafic. Conform Codului Rutier 2025, șoferii care nu respectă regulile de depășire riscă mai mult decât o amendă, scriu cei de la promotor.ro.
Regulă pentru soferu
Șoferii mașinilor și cei care se deplasează cu un vehicul lent pe două roți nu au de ales și trebuie să conviețuiască în trafic, ceea ce poate fi dificil și chiar periculos, uneori, în lipsa pistelor concepute special pentru cei din urmă. Situația se complică și mai mult în orașele aglomerate.
În 2025, Codul Rutier stabilește mai multe reguli de depășire a bicicliștilor și a celor care conduc trotinete electrice.
Șoferii sunt obligați să păstreze o distanță de siguranță față de aceste vehicule lente. Iar cu cât viteza este mai mare, cu atât are obligația de a mări distanța față de persoana aflată pe trotinetă sau bicicletă.
Legislația rutieră stabilește, în 2025, care sunt regulile de depășire a bicicletelor și trotinetelor.
„Pentru asigurarea distanței laterale de siguranță, la depășirea unei biciclete sau a unei trotinete electrice, conducătorii de autovehicule, altele decât cele care se deplasează pe două roți, realizează această manevră prin trecerea peste marcajul longitudinal de separare a sensurilor de circulație ori de separare a benzilor pe același sens, cu cel puțin jumătate din lățimea autovehiculului, atunci când viteza acestuia de deplasare este mai mare de 50 km/h sau cel puțin prin încălcarea acestor marcaje, atunci când viteza de deplasare este de cel mult 50 km/h”, se precizează în HG 1075/2021.
Astfel, dacă pe acea secțiune de drum este linie continuă, de exemplu, nu ai voie să depășești biciclistul. Și nici persoana aflată pe trotinetă electrică.
Astfel, indiferent cât de lent circulă o trotinetă sau o bicicletă, nu poți face depășirea decât dacă păstrezi o distanță de 1.5 metri față de aceasta.
Cum procedezi în trafic
Dacă ești în spatele unei persoane care circulă pe trotinetă, pentru a face legal depășirea, trebuie să procedezi astfel:
· să treci cu roțile peste marcajul care desparte benzile sau sensurile de circulație (dacă limita de viteză e 50 km/h);
· să treci cu mai mult de o jumătate de mașină peste marcajul longitudinal (dacă limita de viteză e de peste 50 km/h).
Când este interzisă depășirea
Conform legii rutiere din România, este interzisă efectuarea unei depășiri în anumite condiții.
„Se interzice depășirea vehiculelor pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri și în tuneluri. Prin excepție, pot fi depășite în aceste locuri vehiculele cu tracțiune animală, motocicletele fără ataș, mopedele și bicicletele, dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanță mai mare de 20 m, iar lățimea drumului este de cel puțin 7 m”, stabilește legea circulației.
Cei care încalcă regulile de depășire, rămân fără permis pentru 30 de zile.
„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile […] nerespectarea regulilor privind depășirea”, conform Art. 100 (3), din OUG 195/2002.
Așadar, șoferii care depășesc neregulamentar o trotinetă sau o bicicletă riscă 4 sau 5 puncte de amendă. Ceea ce înseamnă o sancțiune de 810 lei sau de 1.012,5 lei. Se ale și cu permisul suspendat pentru o lună, fără posibilitate de reducere a perioadei de suspendare.
Cod Rutier 2025. Permis suspendat și amendă! Mulți șoferi nu cunosc regula.