
Certificatul de înmatriculare nu se obține la RAR! Registrul Auto Român, mesaj pentru toți șoferii.
Una dintre cele mai întâlnite solicitări adresate Registrului Auto Român este cea de restituire a certificatului de înmatriculare reținut de Poliție. Însă talonul auto nu se restituie la RAR. Iată cum poți recupera, legal, acest document, cărei instituții trebuie să te adresezi și ce acte să prezinți.
Mulți șoferi cred că certificatul de înmatriculare reținut de Poliție se poate recupera de la Registrul Auto Român.
Însă, talonul auto nu se restituie de către RAR. Fiindcă singurul rol al acestei instituții este să inspecteze mașinile și să elibereze Certificat de Înmatriculare doar în cazul vehiculelor neînmatriculate.
RAR, mesaj pentru cei care vor să-și recupereze talonul auto
Reprezentanții Registrului auto spun că una dintre cele mai întâlnite solicitări este „Am venit la RAR ca să-mi recuperez talonul”.
Însă, de fiecare dată sunt nevoiți să explice celor care au această solicitare că nu îi pot ajuta, arată Promotor.
„Colegii noștri nu au dreptul să oprească autovehicule în trafic și nici să rețină un certificat de înmatriculare. În cadrul unui control efectuat de un echipaj mixt RAR-Poliția Rutieră, aceste decizii le poate lua doar reprezentantul MAI. Specialiștii Registrului Auto Român doar verifică autovehiculul cu ajutorul echipamentelor disponibile în autolaboratorul CTT și întocmesc un raport cu constatările, pe care îl înmânează polițistului rutier. Acesta poate lua decizia aplicării unei sancțiuni”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a RAR.
Certificatul de înmatriculare
În general, certificatul de înmatriculare (CI) este reținut atunci când o mașină e descoperită în trafic cu:
- ITP expirat
- probleme tehnice periculoase
- echipamente neomologate, etc.
Pentru a recupera talonul, trebuie întâi să remediați problema. Apoi, să vă prezentați cu vehiculul la RAR pentru ca un inspector autorizat să verifice reparațiile, documentele și să confirme că sunt respectate toate regulile de siguranță impuse prin lege.
„În cazul în care CI a fost reținut doar pentru lipsa ITP, la reprezentanța RAR se efectuează verificarea tehnică așa cum este prevăzută în RNTR 1. Dacă vehiculul este declarat admis, colegii noștri eliberează o dovadă a efectuării acestei proceduri, iar proprietarul se adresează structurii de poliție care a reținut CI pentru a-l recupera. În cazul în care CI a fost reținut pentru defecțiuni tehnice, la reprezentanța RAR se verifică doar remedierea acestora, cu excepția situației în care alte neconformități pot fi constatate printr-o observare directă. Dacă se constată că deficiențele nu mai există, reprezentantul RAR va menționa acest lucru pe originalul dovezii înlocuitoare a certificatului de înmatriculare”, au mai precizat reprezentanții RAR.
Apoi, cu dovada înlocuitoare în care RAR a certificat remedierea problemei, proprietarul se adresează unității de Poliție care a dispus reținerea talonului și va cere restituirea acestuia.
Documente necesare pentru a recupera talonul auto
Pentru a putea fi efectuată verificarea mașinii în vederea recuperării talonului, proprietarul mașinii trebuie să prezinte mai multe documente.
Actele necesare la RAR sunt:
- Cartea de Identitate a Vehiculului;
- dovada reținerii certificatului de înmatriculare în original (sau o declarație notarială în cazul în care a fost pierdută);
- raportul cu constatările făcute în timpul controlului tehnic în trafic (doar în cazul în care CI a fost reținut în urma verificărilor efectuate de un echipaj mixt RAR-Poliția Rutieră);
- cererea de activitate RAR (se va completa olograf de solicitant pe propria sa răspundere și va fi semnată în prezenţa angajatului RAR care efectuează prestaţia);
- documentul de identitate al persoanei care solicită activitatea.
De ce este necesar acest document?
În el sunt menționate date de identificare ale mașinii, date tehnice, dar şi data la care s-a efectuat ultima inspecţie tehnică periodică. Da, ITP-ul reprezintă un amănunt foarte important care este trecut în talon și obligatoriu, conform legii.
Așa cum este specificat în Legislația Rutieră, constituie contravenție și se sancționează cu 2 puncte amendă refuzul proprietarului sau a utilizatorului de autovehicul de a înmâna actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevăzute de lege, la cererea polițistului rutier, precum și refuzul de a permite verificarea vehiculului.
Ce riscuri implică lipsa acestuia?
Lipsa documentelor originale, precum permisul de conducere sau talonul auto, atrage sancțiuni legale. Șoferii care nu pot prezenta actele corespunzătoare în original riscă amenzi semnificative.
Conform noului Cod Rutier, sancțiunea pentru neprezentarea actelor originale în timpul unui control este cuprinsă între 6 și 8 puncte de amendă. În termeni financiari, aceasta înseamnă o amendă între 1.215 lei și 1.620 lei, în funcție de gravitatea încălcării. De asemenea, există riscul de a fi suspendată temporar permisiunea de a conduce, în funcție de circumstanțe.
Poliția nu are dreptul de a confisca mașina în cazul în care șoferii nu au talonul la ei, dar îl pot dispune, ceea ce înseamnă că autoturismul va fi blocat.
Talonul poate fi reținut dacă se constată defecțiuni grave la sistemul de iluminare, frânare, direcție sau dacă mașina nu este echipată cu anvelope corespunzătoare, scrie e capital.ro.
Certificatul de înmatriculare nu se obține la RAR! Registrul Auto Român, mesaj pentru toți șoferii!