
2025. Lege nouă în România! Devine obligatoriu pentru toate localitățile.
Inovație verde în localități din România
România beneficiază de un buget total de 1,2 miliarde de euro pentru construirea a 565 de centre de colectare cu aport voluntar în întreaga țară.
Până în prezent, au fost înregistrate 552 de proiecte din partea unităților administrativ-teritoriale care doresc să acceseze fonduri prin PNRR pentru construcția acestor centre.
AICI este lista completă a proiectelor depuse pentru accesarea de fonduri prin PNRR pentru construcția de centre de colectare cu aport voluntar.
Aceste proiecte sunt parte integrantă a eforturilor de dezvoltare a sistemelor de management al deșeurilor, sprijinite de Uniunea Europeană.
Proiect de colectare a deșeurilor și în Argeș
Pe lista localităților din județul Argeș care beneficiază de aceste inițiative se numără: Pitești, Costești, Râca, Miroși și Lunca Corbului.
Comuna Râca din județul Argeș se află în plin proces de amenajare a Centrului pentru Colectarea Deșeurilor cu Aport Voluntar (CAV), o inițiativă esențială pentru gestionarea eficientă a deșeurilor.
Proiectul, finanțat prin PNRR, a atins un stadiu de realizare de 30%, conform declarațiilor primarului Georgel Burcea.
Etape și dotări în localitățile din România
Prima etapă a proiectului include construirea infrastructurii centrului, racordarea la utilități și instalarea panourilor fotovoltaice, cu termen de finalizare preconizat pentru sfârșitul lunii mai.
Cea de-a doua etapă va consta în dotarea centrului cu 15 tipuri de containere special concepute pentru colectarea diverselor tipuri de deșeuri.
Achiziția acestora va fi realizată direct de minister, asigurându-se astfel standarde uniforme pentru toate proiectele similare din țară.
Ce sunt CAV, centrele de colectare prin aport voluntar
Centrele de colectare prin aport voluntar (CAV) vor asigura colectarea separată a deșeurilor menajere care nu pot fi gestionate în sistemul „door-to-door”, precum și a fluxurilor speciale de deșeuri, inclusiv:
- deșeuri voluminoase
- deșeuri textile
- deșeuri din lemn
- mobilier
- deșeuri din anvelope
- deșeuri electrice și electronice
- deșeuri periculoase
- deșeuri de cadavre animale
- deșeuri de grădină
- deșeuri din construcții și demolări.
Prin aceste inițiative, toate localități implicate în acest proiect, își propune să contribuie la crearea unui mediu mai curat.
Totodată, la un management mai eficient al deșeurilor, susținând astfel dezvoltarea durabilă a comunității.
Foto: George Călin
2025. Lege nouă în România! Devine obligatoriu pentru toate localitățile.