
Cel mai bun produs din lume se prepară, în Argeș, dintr-un singur ingredient.
Magiun de prune Topoloveni a fost desemnat, pentru al patrulea an consecutiv, drept Cel mai bun gem din lume, respectiv Cea mai bună conservă din fructe din lume, ambele titluri fiind atribuite de celebrul ghid de profil Taste Atlas .
Un desert savuros, fără conservanți
Cu un punctaj de 4,5 stele din 5 posibile, Magiunul de prune Topoloveni este urmat, în topul întocmit de Taste Atlas, de cunoscuta Dulceață de merișoare (Lingonberry Jam) suedeză (4,3 stele) și de Lekvár-ul unguresc, un gem foarte gros și bogat, făcut din caise, cireșe și prune uscate (4,2 stele), arată agro-tv.ro.

„Magiunul de prune Topoloveni este o pastă concentrată cu suprafața lucioasă realizată în orașul Topoloveni și în satele din jur, din prune autohtone, complet coapte, de cea mai bună calitate, care se fierb îndelung în faza de concentrare. Prunele conțin cantități mari de carbohidrați, zahăr natural și vitamina C din cauza coacerii lor. Singurul ingredient din produs este pruna și, deși poate părea că din dulceață lipsesc cojile de prune, acestea sunt încorporate în pasta de fructe pentru a nu pierde nutrienți, fibre și vitamine prețioase. Nu se adaugă zahăr în gem. Gemul are o aromă dulce-acrișoară și un miros puternic. Este pasteurizat și comercializat în borcane de sticlă închise. Magiunul de prune Topoloveni poate fi consumat la micul dejun, savurat ca desert sau folosit ca umplutură în diverse produse de patiserie”, este descrierea celui mai bun gem din lume, postată de site-ul Taste Atlas.
Această recunoștere internațională evidențiază calitatea excepțională a magiunului de Topoloveni și contribuie la promovarea patrimoniului culinar românesc pe scena globală, punctează stiri-muntenia.ro.
Mândră și de această realizare, Bibiana Stanciulov, fondatoarea și proprietara companiei Sonimpex Topoloveni, care produce Magiunul de prune Topoloveni, îi invită pe pofticioși să descopere deliciul autentic preparat fără adaos de zahăr și aditivi.
Amintiri cu miros de prune fripte
Folosind un singur ingredient, prune proaspete româneşti, fără zahăr și conservanţi, magiunul este nu numai un desert gustos, dar şi unul foarte hrănitor.
Pornind de la reţeta tradiţională (atestată pe la 1914), Bibiana Stanciulov s-a gândit să transforme magiunul tradiţional de prune în brand de ţară – a declarat întreprinzătoarea, într-un interviu acordat Jurnalului Naţional: „Magiunul din prune Topoloveni este singurul brand din industria alimentară care, după 1990, a demonstrat că noi, românii, ne respectăm tradiţia, reţetele. La începutul secolului trecut, Maximilian Popovici a transpus reţeta ţărănească, reţeta fierberii prunelor la foc direct, în cazane/tuciuri. Marele merit constă în adaptarea cazanelor cu pereţi dubli pentru a le transforma în magiunării. Beneficiul acestui procedeu este evident pentru produsul final, deoarece se păstrează toate calităţile nutriţionale ale prunelor prin evitarea temperaturii ridicate a focului. Magiunul din prune Topoloveni este artă gastronomică, parte a culturii româneşti care atestă înţelepciunea românească şi respectul pentru modul în care ne hrănim. Calitatea magiunului din prune Topoloveni este reflectarea calităţii poporului român. Acesta este motivul de bază pentru care nu ne permitem să scădem valoarea acestei reţete”.
Reţeta pentru magiunul tradiţional a fost dezvăluită de Bibiana Stanciulov, într-o postare pe site-ul imperialtransilvania.com.
„Dintre amintirile olfactive ale copilăriei, pe lângă mirosul de câmp, de fân şi de iasomie persistă, adânc înrădăcinat, mirosul de magiun de prune. O reţetă simplă, dar care necesită timp şi dedicaţie.
În luna lui august, când prunele pârguite atârnau ciorchine pe crengi, noi copiii, eram puşi să le adunăm pe cele mai coapte şi mai dulci. Bunica pregătea tuciul cel mare, instala pirostriile în ogradă şi ne aștepta cu prunele. Le curăţa de codiţe, le tăia şi le scotea sâmburii, le spăla bine şi apoi le punea la scurs. Mai departe, prin arta și secretele ei începea procesul… alchimic de preparare a celui mai gustos şi hrănitor desert al copilăriei, magiunul (sau marmaleda cum se spunea pe la noi, în zona Târgoviștei). Bunica răsturna apoi prunele în tuci, adăuga ceva apă (nu multă, atât cât să nu se prindă prunele de fundul tuciului) şi le punea la foc mocnit. Urma să fiarbă vreme lungă (începea dimineaţa, pe la 7-8, şi termina după-amiază).
Amesteca deseori în compoziţie, mai ales după ce prunele începeau să fiarbă, ca să nu se prindă. Foc nu era decât la început, până se forma jar şi apoi toată fierberea se producea numai prin căldura jarului. Undeva, în apropiere, făcea o groapă în care ardea lemne şi de acolo se aproviziona cu jarul pe care îl muta sub tuci.
În tot acest timp, se isca un miros deosebit (de prune fripte), miros ce mi-a rămas impregnat în memorie, trezindu-mi nostalgii. Numai când lingura de lemn stătea ţeapană în mijlocul tuciului, iar magiunul căpăta o nuanţă închisă de vişiniu-maroniu, bunica stingea jarul.
În răstimp, pregătea ulcelele de pământ, le spăla şi le steriliza cu apă fierbinte şi le punea la uscat. În ele punea bunica magiunul, apoi le acoperea cu hârtie în mai multe straturi, pe care o lega strâns în jurul gâtului ulcelei, ca să nu pătrundă aerul”, a povestit Bibiana Stanciulov.
O enciclopedie de arome
Taste Atlas este un ghid online de călătorie experiențială pentru mâncarea tradițională, care adună rețete autentice, recenzii ale criticilor culinari și articole de cercetare.
Scopul platformei este de a promova mâncărurile locale excelente, de a insufla mândrie în preparatele tradiționale și de a stârni curiozitatea față de feluri de mâncare neîncercate.
Taste Atlas a publicat, la 14 februarie, premianții ediției 2025, pentru Cele mai bune tipuri de gem din lume, iar România a cucerit locul I, cu Magiunul de prune Topoloveni. Și tot Taste Atlas a decis ca același produs să ocupe prima poziție și la categoria Cele mai bune tipuri de conserve de fructe din lume.
Prestigiosul site gastronomic a „scanat” peste 10.000 de alimente și băuturi din întreaga lume, bazându-se pe 1.187 de evaluări, dintre care 269 au fost recunoscute ca legitime.
Cel mai bun produs din lume se prepară, în Argeș, dintr-un singur ingredient.