
Cea mai importantă fabrică din sudul României cu 493 de angajați, faliment dezastruos!
Cândva cea mai importantă fabrică de lactate din sudul României, Lactag SA este astăzi pe cale de dispariție și în contrast puternic cu gloria de odinioară, fiind acum adusă la stadiul de ruină dărăpănată, arată ziarulprofit.ro. Fabrica, cunoscută pentru moștenirea sa bogată și pentru produsele lactate de calitate, a cedat falimentului, culmea, tocmai pe pe fondul unei cereri tot mai mari de produse locale românești pe rafturile magazinelor.
Fondată de comuniști în 1962 și deținută după revoluție de controversata familie Oita, Lactag a fost cândva o piatră de temelie a industriei lactate din România, renumită pentru gama sa largă de brânzeturi și alte produse lactate.
Lactag, un simbol al județului Argeș
Fabrica Lactag a fost extinsă în două etape: în 1974 când și-a dublat capacitatea și în 1984 prin construirea secției de înghețată. După anul 1994, activitatea de colectare și prelucrare a laptelui a fost preluată de cooperativa de consum până în anul 1995, când se înființează unitatea de stat Întreprinderea de Industrializare a Laptelui Argeș”.
Fabrica de produse lactate Costești a fost modernizată și retehnologizată cu cofinanțare Sapard și a fost pusă în funcțiune în anul 2005. Cu toate acestea, averea și forța companiei au început să scadă chiar și în urma achiziției acesteia, în 2012, de către proprietarii unei fabrici de înghețată din Craiova, care și-au propus să revitalizeze brandul. În ciuda speranțelor de redresare, managementul defectuos și provocările financiare au dus în cele din urmă la dispariția fabricii.
Ani la rand, pănă în anul 2014 când Lactag consemna o cifra de afaceri de 71.858.927 lei, un profit de 2.650.035 lei și un număr de 493 angajați, fabrica de la Costești a fost permanent pe profit. Din 2014 afacerile au început să se prăbușească, inexplicabil având în vedere că interesul consumatorilor pentru produsele românești din surse locale a crescut.
Faliment nefericit
Lactag s-a trezit în imposibilitatea de a concura pe o piață pe care o putea domina, ceea ce a dus la falimentul său nefericit. Complexul întins de la Costeşti, cândva un centru plin de activitate, se află acum într-o neglijare totală, cu pereţi prăbuşiţi şi utilaje abandonate spunând povestea unei întreprinderi odată înfloritoare. Întreagă fabrica de la Costesti este scosă la licitație de creditori pentru suma de 1.300.000 lei.
Localnicii, foștii angajați ai Lactag sau consumatorii prodiselor lactate romanești sunt lăsați să se confrunte cu consecințele închiderii acestuia, mulți exprimându-și tristețea pentru pierderea locurilor de muncă dar mai ales pierderea unui brand local și a produselor acestuia. „Este greu de crezut cât de repede s-au schimbat lucrurile.
Angajații nu își pot explica cum s-a întâmplat
În urmă cu doar câțiva ani, acesta a fost un loc de mândrie pentru comunitatea noastră”, s-a plâns un fost angajat. Un altul spune ca nu înțelege cum o fabrica și un brand românesc de mare valoare pot dispărea de pe piață tocmai acum când toti se văita pe la TV că vor produse de calitate romanești și anunță boicoturi.
Deocamdată, ecourile unei epoci apuse persistă printre ruinele Lactag SA, o amintire emoționantă a faptului că, în timp ce dorința pentru produse românești autentice strălucește, calea către durabilitate și succes poate fi plină de obstacole sau de nepăsare.
Sursa: ziarulprofit.ro
Cea mai importantă fabrică din sudul României cu 493 de angajați, faliment dezastruos!