
Anunțul mult aștept de milioane de români. Când şi cum se acordă ajutoarele.
Când şi cum se acordă ajutoarele?
De la 1 ianuarie 2025, pensiile ar fi urmat să fie majorate cu rata inflației. Creșterea ar fi fost de 12,1%, iar pensia minimă trebuia să ajungă la 1.415 lei. În lipsa indexării, Guvernul a venit cu ajutoare pentru categoriile vulnerabile.
Noul buget include, potrivit romaniatv.net, ajutoare de la stat pentru pensionarii cu venituri mici și medii: „În bugetul pe 2025 este fi cuprins ajutorul one off acordat pentru pensionarii cu venituri mici”.
Șeful Casei de Pensii susține că ar putea fi luate în calcule veniturile de până în 3.000 de lei. O decizie finală va fi adoptată, cel mai probabil, după ce va fi adoptat și bugetul pe 2025.
Astfel de ajutoare au fost acordate și în anii trecuți. Pensionarii au primit, atunci, ajutoare cuprinse între 600 și 1000 de lei, iar acum vor primi 800 de lei în două tranşe, prima – în aprilie.
De la 1 ianuarie 2025, pensiile ar fi urmat să fie majorate cu rata inflației. Creșterea ar fi fost de 12,1%, iar pensia minimă trebuia să ajungă la 1.415 lei.
Plafon majorat la medicamente
Începând cu septembrie 2024, plafonul veniturilor pentru pensionarii care beneficiază de compensarea cu 90% a prețului de referință al medicamentelor a fost majorat.
Această măsură se aplică, acum, pensionarilor cu venituri de până la 2.020 lei pe lună, indiferent dacă aceștia realizează sau nu alte venituri.
Ajutorul pentru consumatorii vulnerabili
Ajutorul pentru încălzirea locuinței și suplimentul pentru energie, prevăzute de Legea nr. 226/2021 privind consumatorul vulnerabil de energie, vor fi calculate pe baza pensiilor aferente lunii august 2024. Astfel, aceste beneficii nu vor mai depinde de veniturile actualizate după recalculare.
„Această măsură are în vedere sprijinirea pensionarilor care, prin recalcularea dreptului de pensie, ar fi ieșit din categoria beneficiarilor de ajutor pentru consumatorii vulnerabili. Sprijinul este esențial pentru asigurarea unui trai decent”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.
Tichetele pentru hrană
De asemenea, Guvernul a majorat limita veniturilor lunare până la care pensionarii pot primi tichete sociale pentru produse alimentare și mese calde. Pragul a fost crescut de la 2.000 lei la 2.210 lei. Această măsură se aplică și persoanelor încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, care au și calitatea de pensionari.
Aceste ajustări sunt menite să protejeze categoriile vulnerabile și să mențină nivelul de trai în fața creșterii costurilor.
Vouchere de alimente
Vor fi două vouchere de alimente acordate, în valoare de câte 250 lei, şi pachete de alimente, de asemenea două, în valoare de 125 de lei.
Față de situația anterioară, în 2025, periodicitatea acordării voucherelor se schimbă de la două luni, la trei luni.
Cardurile sunt menite să fie utilizate exclusiv pentru cumpărarea alimentelor sau a meselor calde, în rețeaua de magazine partenere acestui proiect. De asemenea, voucherele au o valabilitate de 12 luni, de la primirea acestora.
Fiecare card vine însoțit de o scrisoare care detaliază condițiile de utilizare și cu un cod PIN.
Nu se pot retrage bani de pe card și nu se pot achiziționa alte tipuri de produse decât cele alimentare.
Anunțul mult aștept de milioane de români. Când şi cum se acordă ajutoarele.
Un Comentariu
Anonim
Dar voua va ajunge 125 de lei odată la șase luni asa mâncați voi odată la jumătate de an asa faceți voi avere loati bani de la lume huuuuu hoților o sa ajungeți în iad mancavar cancerul