
Tichete în valoare de 800 de lei. Se aplică noi reguli pentru români.
Noua lege a voucherelor de vacanţă 2025
Angajații bugetari care vor să beneficieze de vouchere de vacanță în 2025 trebuie să aducă dovada unei facturi care dovedește că au plătit servicii în valoare de cel puțin 1.600 de lei, pentru ca statul să le deconteze jumătate din această sumă.
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, crede că a fost o decizie bună de a nu anula complet voucherele de vacanță, deoarece acest lucru ar fi reprezentat o lovitură cruntă pentru industria hotelieră și pentru HoReCa, în general.
Ministrul Barna dă asigurări că nu va anula complet voucherele de vacanță. „Ar ar fi fost o lovitură cruntă pentru industria hotelieră şi pentru HoReCa în general”, a recunoscut oficialul.
În opinia lui Barna, dacă cineva dorește să beneficieze de un sprijin, este firesc să aibă și o contribuție personală, oferind exemplul sumei de 800 de lei, care ar veni atât în sprijinul domeniului HoReCa, cât și ca o formă de implicare personală a beneficiarilor, arată capital.ro.
„Ar fi fost o lovitură pentru HoReCa”
Lucrurile pot intra pe un făgaș normal, consideră Barna, explicând că, dacă Ministerul Economiei are nevoie de sprijin, Ministerul Finanțelor este deschis oricând să ofere ajutor, fie în ceea ce privește normele, fie în detalierea măsurilor, dacă acest lucru se va dovedi necesar.
„Am început zilele trecute. Am primit o solicitare de la ministerul de resort pentru a avea o întâlnire pe această temă. Eu cred că a fost o decizie bună de a nu anula complet voucherele de vacanţă, pentru că ar fi fost o lovitură cruntă pentru industria hotelieră şi pentru HoReCa, în general.
În acelaşi timp, cred că, dacă cineva doreşte să beneficieze de un sprijin, este normal să aibă şi o contribuţie personală. 800 lei cu 800 lei.
Este o sumă care vine, pe de o parte, în sprijinul domeniului HoReCa; în acelaşi timp, cine doreşte să beneficieze de o subvenţie, de un sprijin, vine şi cu o contribuţie personală. Lucrurile pot intra pe făgaş normal.
Dacă ministerul de resort, ministerul de linie, Ministerul Economiei, are nevoie de sprijinul nostru, suntem deschişi oricând să-i oferim orice sprijin, de norme, de detaliere, dacă este nevoie de aşa ceva”, a explicat oficialul român.
Cum se impozitează voucherele
Ministrul a subliniat că pentru cei 800 de lei acordați de la buget se vor aplica impozitul pe venit și contribuția la asigurările sociale de sănătate (CASS), precizând că regulile nu s-au schimbat și că vor rămâne la fel ca până acum.
Întrebat dacă angajatului i se va reține contribuția din salariu, ministrul Finanțelor a explicat că nu va fi cazul, însă acesta va trebui să plătească și să facă dovada achitării unei facturi de cel puțin 1.600 de lei de persoană, după care va primi voucherul de vacanță.
Potrivit Ordonanței – trenuleț, în anul 2025, angajații din instituțiile publice, care au un salariu net de cel mult 8.000 de lei pe lună, vor primi vouchere de vacanță de 800 de lei, ce vor putea fi folosite pentru a acoperi maximum 50% din costul unui pachet turistic.
Pe scurt, beneficiarii trebuie să cumpere un pachet de cel puțin 1.600 de lei pentru a putea folosi voucherul de vacanță.
Angajații care primesc tichetele
Conform Ordonanţei de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025 (Ordonanţa – trenuleţ), instituţiile publice acordă vouchere de vacanţă în cuantum de 800 lei, în perioada 1 ianuarie 2025-31 decembrie 2025, personalului ale cărui salarii de bază nete din luna anterioară acordării acestora sunt de până la 8.000 lei.
Ordonanța – trenuleț (156/2024), care urmărește reducerea deficitului bugetar, prevede, printre multe altele, și noile reguli de acordare a voucherelor de vacanță.
Concret, în 2025, beneficiarii acestor vouchere sunt bugetarii cu salarii de bază nete de până la 8.000 de lei.
Voucherele de vacanță se utilizează pentru plata a cel mult 50 % din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achiziționate, respectiv 800 de lei pentru achiziționarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 de lei, notează avocatnet.ro.
Noile reguli se aplică anul acesta și regiilor autonome înființate de stat, regiilor autonome înființate de unitățile administrativ-teritoriale sau societăților comerciale și regiilor autonome la care persoanele juridice amintite sau instituțiile publice centrale ori locale sunt acționari unici sau dețin direct ori indirect o participație majoritară.
Vouchere de vacanță primesc și personalul militar, polițiștii, polițiștii de penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională, cu aceeași condiție a unui salariu net sau a unei solde de până la 8.000 de lei net în luna beneficierii de serviciile turistice subvenționate astfel de stat.
Sindicaliștii din sănătate avertizează
În condițiile în care medicii și asistentele cu lefuri mai mari de 8.000 de lei nu primesc vouchere de vacanță, sindicaliștii din Sănătate avertizează că personalul medical are nevoie de aceste subvenții.
„Din ce în ce mai greu reușim să asigurăm continuitatea actului medical. Aici avem cea mai mare problemă. Avem categorii de personal care, în ultimii trei ani, nu prea au avut concedii de odihnă. Toți acești salariați care nu au beneficiat de concedii de odihnă, în ultimii trei ani, sunt nevoiți să lucreze suplimentar. Dacă vi se pare mult sau puțin, nu știu, dar vă spun că avem colegi care au peste 900 de ore de muncă suplimentară lucrate în ultimii trei ani. În condițiile în care nu au beneficiat nici de concediu legal de odihnă”, a declarat președintele Sindicatul Solidaritatea Sanitară, citat de botosaneanul.ro.
Tichete în valoare de 800 de lei. Se aplică noi reguli pentru români.
Un Comentariu
Anonim
Domnul Barna,ia tu și Ciolacu toate tichetele de vacanta si mergeți pe pustii cu ele,mie cel puțin nu mai îmi trebuie!!!!😡😡😡