17 Comentarii

 1. 1

  Anonim

  Se spune despre „subconştient” („psihanaliştii”) că se află la originea stărilor sufleteşti care însoțesc şi, de cele mai multe ori, cauzează/ provoacă, dar şi „îmbracă” acțiuni,comportamente, exprimări şi „sublimări” ale întregului personalității psiho-individuale şi sociale a omului, „colorând” psihologic specific (şi individualizând) „persoana” unui om (unii spun chiar că de aceea , şi prin aceasta, individul devine persoană/cu personalitate). Este firească/necesară această prezență a subconștientului în structura personalității omului.
  Pentru unii, însă, această „colorare” este văzută ca „anomalie”şi abatere de la „legea purității”(în spiritul apriorismului „rațiunii pure” kantiene, care chiar pentru Kant , aparține doar cunoaşterii logice pure prin rațiunea pură, analitică , deci,necesară si absolută (apriorică) – doar formală , nu reală.
  Dar să nu-i facem „proces de intenție” d-lui Gh. Savu , care,si în materialul său de mai sus, face „trimiteri”, destul de străvezii, nu spre domeniul metafizicii pure (kantiene) , ci spre „condiția biologică” a unei specii reptiliene (Cameleonul) atât de prezentă şi bine „colorată”/”camuflată”, mai ales în insula Madagascar si în …Costa Rica !…

  Reply
  1. 1.1

   Anonim

   Ai dreptate! Aceasta este cheia articolului!

   Reply
 2. 2

  Ana

  Cu alte cuvinte, forme fara fond si la nivelul convingerilor ideologice ale politicienilor nostru. Ce convingeri politice poate sa aibă unul ca Drăghici sau Valeca? Sa fim serioși, acești politicieni își apăra propriile interese de mai bine pentru ei si familia lor.

  Reply
  1. 2.1

   Anonim

   Bravo, ai punctat perfect tipul de politicianist în persoana lui Vâlcea, profitor, nu se iubește decât pe sine, n, a ajutat pe nimeni, se crede serios și dur, este de fapt un smecher și slab ca și discurs, nu are ce cauta în fruntea PSD arges și nici în funcția de senator, sa stea acasă, ii ajunge, sa, i lase pe cei mai tineri!!!

   Reply
 3. 3

  Anonim

  Interesanta ideea cu varstele. Intr-adevar, unii batrani sunt urati, altii frumosi. Cred ca nu e vorba numai de convingeri, ci si rautatea din suflet, lipsa de iubire, orgolul, mandria etc toate se imprima pe chipul nostru.

  Reply
 4. 4

  Samir

  eSTE FOARTE BUN. aSA E

  Reply
 5. 5

  Anonim

  Gh. Savu este un neobosit sociolog cu ambiții care exced „sociologiei de partid”, vizând morala/etica/pedagogia si filosofia socială, chiar „Metafizica”valorilor morale. El vrea să instruiască şi să educe pe cititor ca pe copiii preşcolari, formându-le, pe lângă cele cinci simțuri, înnăscute, pe cel de-al şaselea -cel mai prețios – BUNUL SIMȚ(ca o condiție necesară a Binelui Suveran, în termeni kantieni) , şi prin îmbinarea celor două instanțe/nivele/ de cunoaştere şi acțiune : Senzorial-concretă şi Rațional-abstractă.
  Grea misiune! …
  Dar, optimist , ziaristul începe ca educatorii de la clasa 0 (zero)! El predă din primul curs noțiunile cele mai Generale (şi abstracte)/categoriile filosofice-metafizice : „Numărul” , „Culoarea” , „Relația” şi „VALOAREA”!…
  Experiența de autodidact, hălăduitor, odată,în copilărie, pe muscele, îl „povățuieşte” să aplice strategia „copiilor”/şcolari mici, care învață operațiile aritmetice cu numere naturale, folosindu-se, aproape exclusiv, de cele cinci simțuri (văz, auz, pipăit, gust, miros) şi de obiecte fizice (reale).Ştie că pe copii îi înveți noțiuni abstracte ca cele de „mare”/”mic” dacă îi pui să compare vizual două grămezi …de bani (evident, diferite şi ca dimensiune : „Una mare, alta, Mică”!).
  Pentru „adunare” şi „scădere”(operații aritmetice), le arată copiilor „socotitoarea” cu bile colorate, dar le reaminteşte că au şi degete la mâini, iar, la disperare, şi la piciore ! …Trebuie, totuşi (în acest caz) să se şi …”descalțe”, singuri !…La finalul orei , constată că nici un „cursant” n-a priceput ce este „Numărul”, „Relația” şi cu atât mai mult/puțin „Valoarea”! … In schimb, toți deosebesc magistral culorile, foarte impresionați de „obiectele” violent colorate, foarte mari şi cu… număr (de inmatriculare)… „personalizat” !!!
  Gânditor, ziaristul îşi bate capul cum să-i facă pe „cursanți” să priceapă , într-un târziu, că VALOAREA este o noțiune abstractă, ideală(metafizică ), care exprimă RELAȚIA dintre Subiect (omul care valorizează/dă preț unui „lucru”) şi Obiect (lucrul care este valorizat/prețuit de Subiectul axiologic), în funcție de un anumit Standard („model”, normă/lege, „gust”/”bun simț”,cutumă, credință, ideal de viață etc. )?!
  Cum „sa-i țină… de la joacă” , dacă le expune invatatura lui Kant şi a urmaşilor lui de la Baden (Windelband, Rickeri, Bauch ş.a.) conform căreia VALOAREA există ,căci are funcționalitate (funcționează-„produce efecte”) , dar nu este reală , ci ideală (de tipul „IMPERATIVULUI CATEGORIC (Sollen) kantian) şi se prezintă în lumea reală ca Maximă (Normă) şi de aceea Morala/Etica nu poate fi „pură”, adică „analitică”/a priori(ca Logică formală sau ca Matematica), ci doar „practică”, adică sintetică a priori (ca „Metafizică a valorilor morale”) , căutând răspuns la întrebarea „Cum este posibil/în realitate/ „Binele Suveran”?(„Critica rațiunii practice”)

  Reply
  1. 5.1

   Anonim

   Mai băgat in ceata, cred ca si pe Savu

   Reply
  2. 5.2

   Anonim

   Bre, stai că te iau eu pe scurtătură. Culoarea e căcăniul Flatulentului (Băsescu), iar ce bălmăjești tu, care habar nu ai de economia de piață, pentru cititorii normali la cap este vax Albina, marca Gladys. Lasă metafizica, zi cum e cu impotența factuală!

   Reply
   1. 5.2.1

    Anonim

    În cazul tău, bănuiesc eu , în locul filosofului/metafizicianului, pentru care nu exişti …tu, consumatoare de whisky / scotch old>7, fără cubulețe à la flatulentul preş.(sorbit din înghițituri mici …”puțân câte puțîn”, până termini şi schimbi sticla „de firmă” din „economia de piață”, cu sticla de frecție autohtonă , antireumatică,”Diana”, umplută cu țuică împuțită, de „pufoaică”sau ,mai „bine”, cu „metilic” de Petrchimie „trecut prin pâine”!, şi fumezi numai țigări/trabuce abstracte, „Altorà”,vorba unui hit al lui Stratan Paul , moldoveanul, care bea „curat”, doar/numai vodcă „Stalinskaya „si mahorcă. .. de Caucaz,…Tu nu ai cunoştință despre altceva decât despre functii ale gonadelor care produc tostesteronul şi foliculina , ingrediente/hormoni\ de care ,actualmente şi în viitor duci/vei duce\ lipsă din cauze naturale (lipsă de…bani) şi patologice, având „corolar” factual „marfa expirată”, dar expusă excesiv, în calea/zborul…muştelor cu burtă albastră şi/sau… verde (Gladies- la pl., „y” devine „ie”, in engl.) !!!. E clar ?

    Reply
    1. 5.2.1.1

     Anonim

     Lasă gargara. Rămâne cum am stabilit. Nema putirința….Ghinion, vorba dulapului…

     Reply
    2. 5.2.1.2

     Anonim

     Vezi, te dai mare ‘telectual dar când te simți ironizat se face praf toată șandramaua filozofică și dai cu mucii în fasolea vulgarității. De, avatarurile senectuții…

     Reply
     1. 5.2.1.2.1

      Anonim

      Domne, omul nu are toate țiglele pe casă…

 6. 6

  Anonim

  De la o vreme, articolele semnate Gheorghe Savu ar putea fi semnate şi altfel (Gabriel Lixandru ş.a.), că e tot aia !…

  Reply
 7. 7

  Zorro

  Bravo ! Foarte frumos !!

  Reply
 8. 8

  marin

  Interesant articolul și plin de adevăr!

  Reply

Comentează şi tu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site deţinut de SC Argeşul Liber S.A.