#Dr. Gabriel Copciag, director medical
Argeșul se află în topul judeţelor cu cele mai mari creşteri de cazuri de Covid-19. Ce se întâmplă în Spitalul Județean de Urgență și cum este gestionată această problemă am aflat de la dr. Gabriel Copciag, directorul medical al unității.
Rolul secției-tampon
* Cum duce… povara Covid cel mai mare spital din județ? Face față solicitărilor?
** Cetățeanul trebuie să știe că sunt proceduri conforme unor ordine de ministru, care reglementează pas cu pas ce trebuie să facem în cazul unui pacient suspect de Covid, care apoi se confirmă cu Covid. Trebuie să fie liniștit că avem capacitatea, avem medicamentele, avem aparatura medicală să facem față la numărul acesta de solicitări. Să precizăm că în Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) se prezintă toată lumea care are o simptomatologie; acolo pacientul este investigat. I se recoltează analize, se examinează, i se fac examinări radiologice și de computer tomograf (CT), i se recoltează probe pentru depistarea noului coronavirus și de aici sunt două direcții. Dacă bolnavul este asimptomatic sau cu o simptomatologie minoră, atunci el poate merge acasă în așteptarea rezultatului testului pentru diagnosticarea Covid, care iese în aceeași zi, dacă proba este recoltată dimineața, să zicem până la ora 12. Noi lucrăm trei ture. Bolnavul care necesită o internare – adică starea lui generală este afectată, uneori chiar gravă – este internat într-o secție-tampon unde are toată îngrijirea medicală dată de către medicul care îl va supraveghea. Suntem în programul național pentru depistarea SARS-CoV-2, deci avem și capacitatea de a efectua teste și pentru alte unități din județ. Până acum nu eram în program și tot bugetul era suportat de spital din banii de la Consiliul Județean, de la bugetul de stat, de la Casa de Asigurări – a fost un efort mare pentru a asigura aceste teste conform cerinței. Prin acest program național, testarea este gratuită pentru populație.
Secția-tampon ce înseamnă că bolnavul este considerat suspect; până la infirmarea sau confirmarea infecției cu Covid el va sta acolo. Dacă în aceeași zi îi vine rezultatul testului și este confirmat Covid, atunci va lua circuitul unui spital -sport Covid. Dacă nu – rămâne în continuare în secția-tampon până la venirea celului de-al doilea test care i se recoltează la 48 de ore, pentru a fi siguri că nu internăm în secția non-Covid bolnavi cu Covid. Bun… A rămas bolnavul acolo, în secția-tampon, i-au venit cele două teste, se consideră că nu este infectat și atunci coboară în secția care l-a internat, adică la Neurologie, Medicină Internă, Ortopedie etc. Adică este tratat pentru afecțiunea lui non-Covid; până atunci este suspect. Și o fractură de șold care vine tot acolo stă, în secția-tampon până se efectuează testul.
* Ați deschis și linia de testare coronavirus COVID-19 la cerere pentru publicul larg… Câți oameni au solicitat testarea contra-cost?
** În medie, 30 de oameni/pe zi au venit la spital de bună-voie ca să fie examinați. Efectuat la cerere, testul la Covid-19 costă 280 lei. Am avut și surprize. Luni, de exemplu, din 20 de oameni care au plătit ca să li se facă testul la Covid pentru a pleca liniștiți în concedii, 14 au fost confirmați pozitivi! Deci frecvența infecției cu noul coronavirus este foarte mare în rândul populației asimptomatice care vrea să-și facă testul la cerere.
Circuite separate
* Ce soartă are pacientul ajuns la spital în stare gravă, despre care nu se știe dacă este infectat cu noul coronavirus?
** Problema și îngrijorarea populației este atunci când starea generală a pacientului din UPU este gravă. În cazul suspectului grav, a cărui viață este pusă în pericol i se acordă îngrijirile medicale în regim de urgență ca și cum ar fi infectat cu noul coronavirus. Adică personalul este echipat, personalul îl tratează ca pe un pacient cu Covid-19 și apoi când se infirmă diagnosticul prin test se ia decizia respectivă. Unii oameni care au intrat în contact cu persoane infectate cu coronavirus au părăsit locația, au făcut accidente și au ajuns la spitalul nostru cu politraumatisme. Ei bine, aceste cazuri au fost tratate ca și cum ar fi fost de Covid-19. O altă situație este a gravidelor confirmate pozitiv la Covid-19 după ce au născut. Proaspăta mămică are circuit separat de celelate gravide, iar personalul o tratează ca pe o pacientă cu Covid.
* Ce concluzie tragem?
** Că pacienții care sunt deja non-Covid, care au trecut prin filtrul respectiv nu se mai întâlnesc cu pacienții Covid. În Spitalul Județean sunt circuite separate inclusiv la investigațiile radiologice. Aici este o problemă… Adică personalul de la cele două computere tomografe se echipează corespunzător și efectuează CT la cei suspecți, la cei cu Covid confirmați și la cei non-Covid. După fiecare persoană investigată se nebulizează, se dezinfectează și se așteaptă. O nebulizare la CT înseamnă o oră de așteptare după un pacient cu Covid. De asta tot fac apel și trag un semnal de alarmă că personalul este epuizat, pentru că el se schimbă după fiecare Covid. Există această decontaminare, acest stres al contagiozității. Și de aici – această epuizare.
O supapă de siguranță
* Spitalul Județean este pregătit să facă față unui val uriaș de pacienți cu Covid?
** Cazurile grave de Covid se tratează în Anestezie – Terapie Intensivă (ATI). Noi avem deocamdată șapte locuri la capacitate maximă. Nemaifiind ATI din Mioveni – aproape că am ținut și cazurile grave din tot județul. La noi la ATI personalul este dedicat special sectorului Covid. Există și o zonă de filtru. Personalul se echipează corespunzător, intră la pacienții cu Covid în combinezoane și echipamente specifice, care se suportă foarte greu pe căldura asta, rămâne lângă bolnav, îi dă tratamentul respectiv, îl supraveghează, iese în zona de filtru, se decontaminează și face schimbul. Aici este greutatea… Acum se lucrează la alte opt paturi pentru pacienții cu Covid de la ATI, deci vor fi 15 în total. Sunt suficiente. Deocamdată nu ne-am confruntat cu un val uriaș de pacienți. Am făcut față până acum. Ne-a mai ajutat și Bucureștiul. Să știți că este un comandament național de coordonare pentru Covid, care ne ajută foarte mult. Adică să nu-și imagineze cineva că avem Reanimarea plină, că nu mai are loc și că va muri pe holurile spitalului. Nu! Pacienții cu Covid se redirecționează la spitale din alte localități din țară, cum ar fi la Horezu, la Caracal etc. Majoritatea cazurilor au mers la București. Am avut și transporturi de pacienți cu elicopterul. Adică există o supapă de siguranță mereu.
Deocamdată am făcut față. Avem disponibile 11 ventilatoare. Nu sunt toate în sectorul Covid. S-a mers acum pe ideea ca bolnavul să nu mai fie intubat, să i se asigure o ventilație mecanică fără o intubație, dar ventilatorul îi trebuie. Deocamdată avem capacitatea respectivă.
Dacă numărul pacienților va crește noi putem mări capacitatea Spitalului Județean, dar deocamdată nu cred că va fi cazul. Se aud tot felul de cifre, de prognoze… Sunt sigur că în caz de forță majoră Spitalul Județean își va mări capacitatea și pacienții non-Covid vor fi în siguranță.
* Cum rezistă medicii din linia întâi?
** Vrem să deschidem încă o nouă linie de gardă. Acum un medic face gardă începând cu ora 14 și rămâne singur să asigure și antestezia în săli pentru urgențe, și terapia pentru bolnavii non-Covid, și terapia Covid. Dimineața este prezent întreg colectivul. A doua linie de gardă va fi deschisă prin suplimentare cu medici rezidenți. Am scos la concurs patru posturi pentru selecție de dosare; am găsit deja unul. Asta este problema noastră actuală: epuizarea personalului medical de la specialitățile grele: ATI, Infecțioase și UPU.
* Câți pacienți sunt internați, acum, la spital?
** În momentul în care discutăm acum (n.n., 21 iulie, ora 11) din 900 de paturi cât are Spitalul Județean eu am pe listă 370 de pacienți existenți. Am externați astăzi, la ora actuală, 600 și sunt libere 535 de paturi la nivelul celor 24 de secții. Din majoritatea cazurilor doar 100 sunt de Covid, restul fiind pentru patologia non-Covid.
Noi nu suntem spital Covid decât cu secția de Boli Infecțioase. Celelalte spitale declarate Covid, adică spitalul Câmpulung, secția Boli Infecțioase de la Mioveni, spitalul Valea Iașului, în curând va intra în funcțiune și spitalul de la Leordeni acelea sunt spitale unde se internează și covizii pozitivi și care au comorbidități.
Covid vs non-Covid
* Pentru înțelesul omului de rând, ce înseamnă comorbidități?
** De exemplu, un bolnav care are fractură și este depistat pozitiv nu este operat la noi, ci la spitalul Câmpulung. Sau un bolnav cu o afecțiune neurologică se transferă la Neurolologie la Câmpulung după ce se depistează pozitiv dacă boala nu îi pune viața în pericol și nu reprezintă o mare urgență . Am avut foarte mulți bolnavi pozitivi, care s-au prezentat cu afecțiuni cardiace și au fost primiți de spitalul Colentina, care se ocupă și de comorbidități. Deci un bolnav cardio cu afecțiune depistată de cord, care are și Covid este tratat la București. Dacă este un infarct acut și necesită coronarografie echipa de doctori de la angiograf se schimbă și îl tratează, îi pune stentul sau îi face coronarografia echipat ca de Covid. Am avut astfel de cazuri. Apoi se dezinfectează, se nebulizează etc.
* Secțiile non-Covid ce fel de bolnavi tratează?
** În ceea ce privește secțiile non-Covid, la Cardilogie avem internați 10 pacienți, bolnavi chirugicali sunt vreo 42, la chirugie toracică – șase, la Chirurgie plastică – șase, la Gastroenterologie – 18, la Medicină Internă – 18, la Neonatologie – 14; la Ginecologie – 31, la Oncologie 8 etc. Deci spitalul nu este gol. Dintr-o mie de prezentări înregistrate într-o săptămână peste 200 de pacienți au rămas internați la Spitalul Județean. Iar secția de Boli Infecțioase este plină de Covid; aici sunt 100 de paturi în ambele clădiri și toate sunt ocupate, dar ritmul de externare este mai mic decât ritmul de internarea.
Mai trebuie să știți că avem două categorii de bolnavi confirmați cu o stare generală ușoară, care merg la spitalele de Pneumoftiziologie, cum ar fi cele de la Valea Iașului și Câmpulung, unde nu necesită o terapie agresivă. La secția de Infecțioase merg bolnavii cu o stare medie spre severă. Iar bolnavii critici merg la ATI. Noi primim în fiecare zi macheta cu paturile libere în spitalele Covid din județ. Astăzi, de exemplu, la Spitalul Orășenesc Mioveni sunt libere șase paturi din cele 61 disponibile * la Spitalul Municipal Câmpulung – 40 din 145 * la Spitalul de Pneumoftiziologie Câmpulung – 26 din 72 * la Spitalul Valea Iașului – niciun loc liber din 100 * la unitatea de izolare externă – 84 din din 100 * la spitalele din Pitești – 5 la adulți și 12 la copii din 100.
Semnal de alarmă
* Ce îi sfătuiți pe oameni?
** Îngrijorarea mea – sub semnalul de alarmă pe care tot îl trag de vreo câteva zile – este să fac încă o dată un apel către populație, să fie conștiență că virusul există! Starea generală se poate agrava oricând! Dacă s-ar păstra distanțarea socială și purtarea măștii în spațiile închise atunci nu am avea probleme! Dar mă uit cu tristețe și cu puțină teamă că nimeni nu mai respectă aceste reguli. Păcat că nu se respectă. Am trecut așa de bine de starea de urgență pentru că fiecare stătea izolat, iar acum relaxarea asta ne-a adus în situația asta. Am ajuns în topul judeţelor cu cele mai mari creşteri de cazuri de Covid-19. Uitați-vă cum stau grămadă pe scările spitalului și în față la ambulator! Oamenii nu țin cont – ca și cum virusul nu există… Mergeți în Trivale – și acolo e atâta lume de parcă acum s-ar fi inventat parcul și terasele. Nimeni nu mai are o nicio teamă! Deci dacă am fi puțin mai disciplinați eu aș sta mai liniștit.
2 Comentarii
Anonim
Nu ştiu alții cum sunt, dar după ce am citit „interviul” de mai sus, mă rog la Dumnezeu să se îndure şi să mă ia înainte de a cere ajutorul unui spital din Argeş sau din România ! Dumnezeu să se îndure de conducători şi să-i interneze …în Străinătate !
Breazuany
Păi ce mai e de spus? Cred că doctorul a spus tot!! Numai ca în realitate când ajungi acolo lucrurile se schimba la 180 grade!!! Neputință!!! Pacienții sunt vai mama lor!!