
Ieri după-amiază, pe „zebra” de la Casa Cărţii o femeie traversa strada cu paşi de melc, cufundată în gânduri, neţinând cont de traficul rutier foarte aglomerat la acea oră. Şoferul din fruntea coloanei de maşini care se formase în zonă a scos capul pe geam şi a zis – n-o să credeţi, dar aşa a fost – pe un ton politicos: „Nu vă supăraţi, n-aţi vrea să păşiţi mai apăsat, mai responsabil, că ne-apucă noaptea aici?”…
Dincolo de comicul acestei situaţii foarte serioase, eu am rămas cu remarca acelui conducător auto. Fiindcă – da! – cred că toţi ar trebui să păşim mai apăsat, mai responsabil prin viaţa asta. Voi încerca să exemplific… Sâmbăta trecută, la conacul Goleştilor, am fost plăcut impresionat de cei 200 de elevi argeşeni premiaţi de autoritatea judeţeană pentru rezultate deosebite la capacitate, bacalaureat şi olimpiade naţionale. Prin urmare, mi-am zis că ţara asta nu e pierdută, că are viitor.
Sociologul Octavian Mihail Sachelarie, cu care m-am întâlnit în acea zi la Goleşti, a spus un adevăr: „Da, sunt copiii care mâine vor pleca afară”. Şi ce dacă pleacă? Hai să vedem: e rău sau e bine? Păi, pe de-o parte, e rău. Ba chiar e foarte rău! Exportul de materie cenuşie e catastrofal pentru ţara care acceptă aşa ceva. „Creierele”, minţile luminate constituie cea mai importantă avuţie. Pe de altă parte, din mai multe puncte de vedere, e bine. Cei care pleacă în străinătate n-o fac fără motiv. Ei au nevoie, în afară de bani, de recunoaştere socială, de stimă de sine, de linişte, la urma urmei, atribute pe care în România nu le găseşti în aceste vremuri! Ca să nu mai vorbim de posibilităţi neînchipuite de studiu, de cercetare etc.
Apropo de studiu: tinerii super deştepţi care pleacă în străinătate vor deveni, majoritatea, şi mai deştepţi, iar acest lucru poate fi în avantajul nostru, în eventualitatea în care ei se întorc în ţară. Fie şi numai dacă ne referim la faptul că la facultăţile din Occident – îmi spune dl. Sachelarie – poţi învăţa cum se rezolvă „problema socială”. Exemple de astfel de probleme sunt în România cu duiumul – sănătatea, mediul privat, salariile şi pensiile, ecologia etc – şi nu le rezolvă nimeni aşa cum trebuie. De ce? Fiindcă, în primul rând, mai-marii ţării nu cunosc România reală, cea a omului de rând, prezentă – dacă vreţi – în cărţile de tablete dulci-amare ale doctorului Viorel Pătraşcu, cărţi care ar trebui – în opinia d-lui Sachelarie – să figureze în toate bibliotecile şcolare.
La şcolile înalte din străinătate se face, aşadar, o diagnoză a acestor probleme, sunt studiate posibilităţile de rezolvare şi eşti învăţat să le aduci la nivelul unor politici publice, a unor strategii de guvernare, fără de care putem dispărea ca naţie! Or, la noi, în ţară, n-am văzut astfel de proiecte decât la Academia Română, dar ele nu sunt luate în seamă de cine trebuie.
În concluzie, poate că tinerii care ne pleacă azi afară se vor întoarce acasă cu un proiect de ţară. Până atunci, însă – vorba şoferului din intersecţie – n-aţi vrea, fiecare, să păşiţi mai apăsat, mai responsabil? Că ne-apucă noaptea…
9 Comentarii
Geo
N-ati vrea sa va mai dati si voi jos fundul din masini? Cel putin in zona centrala.
In rest sariti cu lipsa de gratie de la un subiect la altul.
Pentru corecta informare scrieti aici si cu ce au fost premiati olimpicii. Sau va e teama ca umpleti de ridicol consiliul judetean?
Boni
Dl Sachelarie are o idee foarte bună.
În bibliotecile școlilor, lângă marii scriitori români (care nu prea se mai poartă) să-l băgăm pe viitorul mare scriitor Pătrașcu (alături de Patapievici, Cărtărescu și alții, asemănători) cu tabletele literare pline de babe analfabete, rufoase și fără dinți (dar cu multe bube), de șmenari și cocălari care duc fete ,,la produs”, bolnavi de boli venerice (unii vin la tratament numai la dumnealui), de adolescenți bengoși, cu gândul doar la sex, de moși perverși care se uită lung la scula bleagă, de pușcăriași cu belciuge și bile, de țărani răpciugoși și ,,pelagriști”, de păreri proaste despre poprul român care nu se mai face bine, că așa suntem noi, neam de doi bani…
P.S. Sigur, sunt cazuri reale (mă rog, colorate și aranjate într-o formă literară, felicitări!) dar să le propui în bibliotecile școlare, cui folosește?
Anonim
Ar fi foarte indicat ca inainte de a purcede la o aleasa critica literara a tabletelor d-lui dr. Patrascu sa urmati un tratament de bun simt care v-ar putea limita efectele Tezelor Veoricai (aia desteapta din capu’ satului). Odata ce veti intra in convalescenta veti avea o perceptie mai sanatoasa a eforturilor pe care Dl. Sachelarie le face pentru asanarea vietii intelectuale a comunei noastre. Poporul roman nu este nici mai prost si nici mai destept decat dumneata, ii lipseste insa talentul critic. Din pacate cele mai talentate dintre fiintele acestei natii fie sunt la conducere fie arunca cu noroi in noi astia care stim sa citim un prospect de medicament,
Anonim
Anonimul o fi chiar pomenitul cu asanarea?
Anonim
Sau dottore…
Boni
Rămâne cum am stabilit. Prietenii știu de ce!
Anonim
Locul elitelor nu este in Romania asa cum Pitestiul nu este nici macar locul oamenilor normali. Din pacate drama tinerilor va continua datorita in primul rand aberatiilor si experimentelor pe care scoala le face cu acestia. Un haos de nedescris printre care rar se mai strecoara cate un elitist si fuge cat poate de repede in Occident sa-si salveze talentul. Romania este o tara nefrecventabila si un loc unde se produc cele mai hidoase experimente pentru anihilarea propriilor cetateni cu mijloace si arme dintre cele mai sofisticate. Cat despre Pitesti…Priviti politistul local. Ce va spune? Este formatul ghertoiului cu liceul luat la limita care si-a lasat sapa rezemata de coltul cotetului si s-a dus la oras sa se faca om mare. Sluga la stapan, carpanos, incult dar adulat de ,,ailalti” care nu au prins rata pana la Primarie. Acolo o alta sleahta care mai de care mai dotati cu maduva in loc de creier. Pe strazi alte zeci de mii de specimene care voteaza de ani de zile ca niste dobitoace aceste exemple de incultura crasa. Societatea pitesteana este precum dansul fetelor din Capalna in giratoriul de la Podul Viilor. Adica sute de masini incolonate la orele de varf si dirijate catre eternitate de doua capete de creta de la ,,locala”. Alesii giratoriului privesc fara sa inteleaga nimic undeva pe deasupra fluierului turma care se chinuie sa cante o partitura a dementei pure. Acceleasi produse alese se afla peste tot indiferent cat de inalta este bordura. Si atunci noi astia care trecem prin fata lor trebuie sa calcam mai apasat catre Occident.
Anonim
Drum bun!
Anonim
Adevărații ,,români” își arată fața. A se vedea părerile de mai sus ale ,,elitiștilor”!