Pentru primarul Muşăteştiului, Constantin Oancea, una dintre cele mai mai probleme ale administrației locale o reprezintă lipsa banilor. „Am reușit rapid să identific lipsurile – drumuri comunale neasfaltate din 1990 încoace, lipsa rețelei de apă, de canalizare, a infrastructurii în general. La asta se adaugă și depopularea, în special prin plecarea tinerilor către orașe sau în străinătate. Dacă nu vom reuși să ne punem rapid la punct cu infrastructura, viitorul îl prevăd sumbru la Mușătești. Sunt hotărât să facem ceva în comună și am în vedere încă un mandat de primar. Fiind la început și cu atâtea lipsuri, este foarte greu să apară rezultatele peste noapte. Sunt convins că vom reuși să facem ceva prin forțe proprii, dar și cu sprijin de la Consiliul Județean”, ne- a spus primarul Constantin Oancea.
Primar: Oancea Constantin
Viceprimar: Soroaia Ion
Secretar: David Maria
Contabil: Hogioiu Mariana
Suprafață: 989200 hectare
Intravilan: 639,52 hectare
Extravilan: 9252,48 ha
Populație: 3870 locuitori
Gospodării: 2297
Număr locuințe: 2187
Aşezare geografică
Comuna Muşăteşti datorează actuala sa întindere reformei administrative din 1968, când s-a format prin unirea celor două comune de până atunci, Stroeşti și Muşăteşti, a doua dând denumirea noii aşezări şi oferind şi sediul administrativ (satul Vâlsăneşti).
Întins de la nord către sud pe 15-16 km şi cu o lăţime de la est către vest de 6-7 km, Muşăteştiul are ca vecini: la nord comuna Brăduleţ, la est – Corbi, Domneşti şi Pietroşani, la sud – Mălureni, iar la vest municipiul Curtea de Argeş şi comunele Valea Iaşului şi Albeştii de Argeş.
Ocupând Valea Vâlsanului între cumpenele de ape, teritoriul comunei Muşăteşti cuprinde 10 aşezări: Bolovăneşti, Valea lui Maş, Valea Muscelului, Costeşti – Vâlsan, Robaia, Muşăteşti, Prosia, Valea Faurului, Vâlsăneşti şi Stroeşti. Comuna beneficiază de două căi de comunicaţie majore: drumul naţional Curtea de Argeş – Câmpulung Muscel şi drumul judeţean Merişani – Brădetu.
Istoric
Satul Mușătești este cea mai veche așezare menționată în scris într-un act emis la data de 1 iunie 1475, document prin care voievodul Basarab cel Tânăr (Laiota) întărește unor boieri mai multe proprietăți din zonă. Fiind situată în imediata apropiere a locurilor unde s-a înfiripat încă din timpul primilor Basarabi capitala Țării Româneşti, comuna Muşăteşti, alături de aşezările vecine, a trăit din plin atât evenimentele legate de construcţia monumentelor de o deosebită valoare din Curtea de Argeş (Mânăstirea Meşterului Manole), cât şi evoluţia societăţii româneşti pe aceste meleaguri încă de pe vremea lui Seneslau, Tihomir, a primilor voievozi ai Ţării Româneşti până în zilele noastre. Este fără dubiu faptul că alături de aşezările de pe Valea Vâlsanului, comuna Muşăteşti a avut o viaţă strâns legată de activitatea politică ce s-a desfăşurat la Curtea Domnească de Argeş. Semnificativ în acest sens este faptul că satul Stroeşti, sat de zestre al Jupâniţei Neagoslava, fiica lui Vlad Vodă cel Tânăr (1510-1512), este pomenit încă de pe vremea lui Mircea cel Bătrân (când s-a făcut hotărnicia moşiei Stroeşti cu orăşenii argeşeni, fie în urma unor neînţelegeri, fie din porunca domnitorului) – Stroeşti-Argeş, documente şi mărturii de N. Leonăchescu, 1970.
Educație
În comună există 5 școli (Mușătești, Vâlsănești, Stroești, Costești-Vâlsan, Valea Faurului) și 4 grădinițe, numărul elevilor și preșcolarilor fiind de 600. Actul educaţional se desfășoară sub îndrumarea a 44 cadre didactice.
Sediile instituțiilor de învățământ nu dispun de dotări la nivel european, necesitând renovări și modernizări. În Şcoala Mușătești există laborator de informatică, dotat cu 15 calculatoare.
Transportul
Accesibilitatea la căile de transport reprezintă un indicator foarte important în aprecierea posibilităților de dezvoltare economico-socială a localităților rurale.
Accesul direct la o infrastructură rutieră corespunzătoare asigură premisele dezvoltării unor activități economice, facilitează accesul populației la locurile de muncă, satisfacerea anumitor servicii. Comuna este străbătută de DN 73C, DJ703I, precum și de DC 218, DC 273, DC 267 și DC 224. Acestea asigură legătura cu municipiul Pitești, reședința de județ și cu comunele învecinate.
Datorită lipsei de fonduri, localitatea Mușătești întâmpină dificultăți în întreținerea atât a drumurilor publice, cât și a sistemului de transport public. Pe raza comunei Mușătești există 12 stații amplasate pe drumurile clasificate. Transportul public se realizează de către firme private.
Apă și canalizare
Comuna Mușătești nu dispune de un sistem centralizat de alimentare cu apă.
În prezent, satul care beneficiază de rețea de alimentare cu apă este Mușătești.
Pentru satisfacerea nevoilor de apă potabilă, locuitorii comunei și-au amenajat fântâni și puțuri de mică adâncime, stradale sau în gospodării, care captează apă din straturile freatice. Cele mai multe dintre puțuri sunt amplasate în albia majoră a Vâlsanului și în apropierea acesteia, îngreunând aprovizionarea locuitorilor ce au casele pe dealurile comunei și la distanțe mari față de zonele unde se poate capta apa.
De asemenea, locuitorii comunei au recurs la captarea unor izvoare de coastă, care nu prezintă siguranță în ceea ce privește calitatea și cantitatea apei. Apele pluviale se scurg prin rigole amplasate de-a lungul drumurilor, în văi, în pâraiele și gârlele din zonă. În comună nu există sistem de canalizare menajeră.
Mediu și managementul deșeurilor
Pe teritoriul comunei Mușătești nu există surse majore de poluare.
Au existat, însă, 4 suprafețe de depozitare a gunoaielor menajere, amplasate întâmplător, care odată cu trecerea timpului și acumularea de cantități mari de deșeuri au dus la poluarea apelor de suprafață și a stratului freatic. Comuna nu dispune de un sistem controlat de depozitare, colectare și sortare a deșeurilor menajere.
Iluminatul
Alimentarea cu energie electrică a localităților comunei Mușătești se obține din sistemul energetic național, prin rețele electrice de distribuție. În ceea ce privește sistemul de iluminat public menționăm că toate satele dispun de rețea, acoperirea fiind de 100%.
Energia termică se asigură în sistem de încălzire local, cu combustibil solid (lemne sau cărbuni). În comuna Mușătești nu există rețea de gaze de joasă presiune.
Comunicaţii
Serviciile de telecomunicații se asigură printr-o rețea telefonică cu fibră optică cu centrala digitală. Din punct de vedere al telefoniei mobile, teritoriul comunei este acoperit de antenele principalelor companii de telefonie.
Sănătate și asistență socială
În satele Mușătești și Stroești există câte un dispensar medical. În cadrul acestora, actul medical este asigurat de 2 medici și 3 asistente medicale. Spațiile destinate dispensarelor nu dispun de condiții și dotări corespunzătoare cerințelor impuse în acest domeniu.
Asistența socială este organizată la nivelul primăriei printr-un compartiment în care-și desfășoară activitatea un asistent social și o comisie de anchete sociale.
La data elaborării strategiei, în evidența compartimentului de protecție socială figurează un număr de 36 asistenți personali.
Activităţi specifice zonei
– Agricultură
– Exploatarea și prelucrarea lemnului
– Confecțonarea de cahle
– Activităţi economice principale
– Exploatarea și prelucrarea lemnului
Obiective turistice
În lista monumentelor istorice existentă în evidențele Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniul Național Argeș sunt înscrise următoarele obiective:
Biserica „Sfântul Nicolae” – Costești – Vâlsan; Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Vâlsănești; Biserica „Sfântul Gheorghe” ( de lemn) – Robaia; Ansamblul Monahal Robaia; Biserica „Sfinții Voievozi” Valea Faurului.
Evenimente locale
Bâlciul anual – organizat în satul Stroești – 14 octombrie;
Bâlciul anual – organizat în satul Robaia în prima vineri după Sfintele Paști ortodoxe
Facilități oferite investitorilor
-Agroturism
-Terenuri ieftine
– Drumuri accesibile
Proiecte de investiții
Reabilitarea căminelor culturale din satele Stroești, Costești-Vâlsan, Vâlsănești; alimentarea cu apă; refacerea podurilor de trafic ușor peste râul Vâlsan pe DC 218B în punctul Valea Teascului, sat Stroești, şi pe DC 267B în punctul Mailat.
Când nu ai noroc…
În urmă cu ceva vreme la Mușătești a apărut un posibil investitor grec care era interesat să investească într-o afacere de procesare a produselor lactate și chiar a dorit să primească sprijin de la comunitatea locală. Factorii de decizie au hotărât să-l ajute oferindu-i clădirea unei școli în care nu se mai învăța. Aprobările necesare au fost primate, mai puțin cea a Ministerului Educației care a decis ca respectiva clădire să intre în conservare decât să fie folosită la ceva util comunității. Cu amărăciune, primarul Oancea ne spune că s-a pierdut o investiție, s-au pierdut niște locuri de muncă și implicit niște bani la bugetul local, și așa sărac.
Concluzia: fără puțin noroc, nu te poți dezvolta.