Related Articles

18 Comentarii

 1. 1

  Anonim

  ….morometii II ?..nu cred …

  Reply
 2. 2

  Goargăș

  O să merg să vizionez filmul. Sunt curios să aflu cum s-au ,,integrat” elitiștii Caramitru și Pellea. Rebengiuc, netrăitor niciodată la țară, a fost impecabil în rolul țăranului filozof Ilie Moromete. Dacă Niculae (Marin Preda) nu murea la 58 de ani neîmpliniți, câte romane valoroase, demne de a fi ecranizate, ar mai fi scris…Trăiește în schimb Șora.

  Reply
  1. 2.1

   Delia Dumitrica

   Domnule Goargas, au fost niste prieteni la film si au spus ca e ceva extraordinar. Imi pare nespus de rau ca nu am posibilitatea sa-l vad in urmatoarele 8 luni… Referitor la bietul Marin Preda, nu cred ca ar fi fost lasat sa scrie de catre Securitate. Ceausescu a crezut, in utopia sa, ca el era „cel mai iubit dintre pamanteni”. Nici de catre sovietici, fiindca a manifestat o atitudine cat de cat umana fata de Ion Antonescu in romanul „Delirul”, iar asta-i durea atat de tare, incat nu putem sa credem ca au fost total nestiutori de acea coma etilica si de acea sufocare a lui Preda din noaptea mortii. Sa auzim de bine!

   Reply
   1. 2.1.1

    Anonim

    Noi înțelegem aşa : aviz amatorilor de alcooluri tari (smei!) , că astea nu se obțin doar din prunele fermentate (poşircă) de la vălcea în al bota , ci doar la cinema -ul unde cântă Filarmonica (pe traseul Bucureşti-Piteşti şi Retur)!

    Reply
    1. 2.1.1.1

     Boni

     Unde dai și unde crapă. De ce strici, băi acesta, atmosfera creată de spiritul moromețian. Uită-te în ce hal comentezi. Tu nu ai pic de rușine? Cât să te mai suportăm? Dacă ai probleme de percepție a realității, rezolvarea se găsește pe drumul spre Drăgășani, în ultima comună argeșeană de pe traseu.

     Reply
     1. 2.1.1.1.1

      Anonim

      Ce ştii tu Smeo/(Boni) despre viața(biografia reală , nu falsificată de interese politice mai vechi sau mai noi) , despre bibliografia (opera antumă) , despre personajul real , traitorul creator în comunismul stalinist şi ceauşist (perioada 1948-1980), adică despre Marin Preda ?!!. Tu ştii că Moromeții 1 a apărut în 1955 (adică în stalinismul crunt românesc), iar Moromeții 2 în 1967 , când Ceauşescu îl reabilita pe Sălăjan ?! Tu ai trăit la țară printre țăranii români truditori intre 1930-39 (Moromeții 1) sau 1945 – 1962 (Moromeții 2) ?! Tu ai stat vreodată de vorbă față în față cu omul Marin Preda ?! Tu ştii că Marin Preda , pe lângă scriitor genial , a fost politician comunist (membru PCR , directorul Editurii Cartea Românească , iar când s-a întâmplat tragedia morții sale , mai 1980 , era deputat în Marea Adunare Națională pe care o invocă şi N.Ceauşescu în ziua de Crăciun 1989 ?! Tu ai citit nuvelele şi romanele lui Marin Preda începând cu „Întânire din pământuri” ,trecând măcar prin Moromeții 1 , Risipitorii, Marele singuratic , Intrusul , Delirul, Viața ca o pradă etc. şi terminând cu Cel mai iubit dintre pământeni 1980 , interzis de Securitate (şi de unde ,se pare, i s-a tras şi moartea lui Marin Preda) ?! Tu ştii câte române ale lui Marin Preda au fost ecranizate ,de ce regizori şi cu ce actori ? Le-ai văzut/rerevăzut pe toate ?! Ce ai citit tu din ce au scris Camus, Faulkner ,Dostoievski etc. scriitorii care l-au influențat pe Marin Preda ?! Mi-a silă de sfertodocți ca tine , hoți la propriu de bani şi …de toante !

     2. 2.1.1.1.2

      Anonim

      Domnule BONI ,din însorit@ Italie constat că ați pierdut tocmai ocazia de a citi şi v-ați apucat direct de …scris…comentarii deplasate (naveta între mine şi contabilul meu, dl. Goargăş) ! V-ați lovit rău de pragul de sus , dacă ați uitat de autobaza IRTA de unde proveniți ! …şi semnez cu semnătura scurtă(‘oață) , o, d.d. !?

   2. 2.1.2

    Anonim

    Vă mulțumesc pentru comentariu. Sunt un iubitor perpetuu de Marin Preda. Când pot, merg pe 5 august (data nașterii, 1922) la Siliștea Gumești să-l simt aproape. Orice rând scris de ,,mon cher” reprezintă pentru mine o chintesență. P.S. Am trecut astăzi pe lângă Cinema București și nu am detectat casa de bilete. Oricum va fi aglomerație. O să văd filmul mai în liniște și o să (vă) împărtășesc opiniile. P.S.2 Vă rugăm să comentați mai des. Ne este dor să vă citim. Să nu vă fie teamă de ,,amonimul retard”. Eu și Boni o să-l ,,tamponăm” de câte ori va fi cazul, până la eliminare.

    Reply
    1. 2.1.2.1
  2. 2.2

   Anonim

   Doar un „bobârnac” logic de la…IL Moromete : „Rebengiuc , netrăitor niciodată la țară” =”Rebengiuc, trăitor întotdeauna la țară”(dubla negație = afirmație) ! Vai de noi, domn’ contabil… „al meu”! Păi ,Țuțea de la Boteni ți-ar arăta Colțu-Ungheni !

   Reply
   1. 2.2.1

    Goargăș

    Da, am greșit (din grabă) dar uită-te și ,,dumata” cum scrii, cu virgula și alte semne de punctuație distanțate față de cuvântul dinainte, cu ghilimele în exces și cu multe alte greșeli de punctuație pe care eu nu le-am luat în peniță. În privința meseriei de contabil, sunt mândru de ea. Mă rog, sunt chiar expert contabil dar ce mai contează. A’ bonne entendur, salut!

    Reply
    1. 2.2.1.1

     Anonim

     De fapt nici nu este o greșeală propriu-zisă ci, mai degrabă, o accentuare a zicerii, așa cum este cumva permis și pleonasmul de întărire. Dar ce să faci când există cârcotași care ne supraveghează iar ei sunt varză, scriu ,,mi-au” ca pisica iar cu punctuația sunt dușmani de moarte.

     Reply
 3. 3

  Anonim

  Moromeții, o capodoperă de roman, o minunăție de film!

  Reply
 4. 4

  Boni

  Pentru anonimul retard. Am citit tot ce ai înșiruit și știu mai multe ca tine. Mă bucură comparația cu un ziarist foarte bun. Cu Drăgășanii rămâne cum am stabilit. Iar după cum scrii, ești un demn urmaș al dictaturii proletariatului: ,,e mult mai ușor să dictezi decât să scrii”.

  Reply
 5. 5

  Boni

  Pe limbajul anonimului retard: eroare de greșeală! O să te pârăsc prietenilor tăi de la Coremi să văd cum mai ieși la cumpărături în Prundu, ,,octodoctule”! Tu vorbești de Marin Preda? Așa cum scria un editorialist de frunte al ziarului (pe care l-ai jignit dar care nu și-a permis să coboare în șanț cu tine), cum vezi un articol sau un comentariu mai tare, fuga, fuga pe Internet și copiezi la greu dându-te mare ,,culturnic”. În fond, tu ești un simplu copist iar eu incerc să scriu și cu sufletul. Mă mir de faptul că ești încă acceptat de ziar să-i infectezi atmosfera. Să vedem până când!

  Reply
  1. 5.1

   Anonim

   Eu te mai bag în seamă pentru că întotdeauna ajut animalele înfometate şi le tratez cu milă, pe când colegii mei le tratează tot timpul cu dispreț , găsindu-le vină că au fost abandonate de stăpâni ! Hai, papă si tu ceva !…

   Reply
   1. 5.1.1

    Boni

    Ești prea mic, prea infect…lasă-ne! Are dreptate ăla cu halatul. Dacă în locul luptei de idei devii animal, nu mai ai leac. Pe scurt, cu toată epatarea ta bolnava, ești prea prost pentru mine. Nu meriți să-ți mai răspundă cineva la elucubrații. Ai rămas singur. ,,Nebunul de la răstoacă, tot el cântă, tot el joacă”.

    Reply
 6. 6

  Anonim

  Pe ăsta din Prundu îl cunosc, face pe deșteptul și prin cartier dar nu-l bagă nimeni în seamă.

  Reply

Comentează şi tu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site deţinut de SC Argeşul Liber S.A. Copyright © 2024

error: Content is protected !!