Înscriere creșă lat

Related Articles

46 Comentarii

 1. 1

  Delia Dumitrica

  Martisorul e cu adevarat magic. Azi am incercat sa le vorbesc despre martisor unor copii romani nascuti si crescuti in Italia. Numai unul , mai mare ca varsta, stia ce este martisorul, un baiat de 11 ani, care a frecventat cursul de limba romana si in anii precedenti. Am inceput sa le povestesc despre seculara noastra traditie, dar ei ma priveau mai degraba interesati de naratiune decat de simboluri. Pe fetele lor citeam dorinta de a-l contopi cu mastile de carnaval care incepe -uimitor- tocmai pe 1 martie (anul acesta). Au inteles , cu chiu, cu vai, semnificatia firului cu alb si rosu, contrariati si suparati pe strabunii nostri ca au luat in seama doar doua anotimpuri (cel rece si cel cald). Mai departe am trecut la confectionarea martisoarelor. Asa le-am pus la dispozitie muuulte materiale : floricele, frunze, inimioare, stelute, adezive, buburuze, fulgi colorati, animalute etc. . ”OOOOO! Dar ce sa alegem din toate astea? Sunt prea multe.” , susoteau toti. ” Alegeti ceea ce va inspira, ceea ce va place…”, le spun eu. In momentul acela, am simtit ca stiu sa le explic mai bine ce inseamna martisorul ; raspunsul l-am gasit tocmai in nedumerirea si in extazul lor. Vedeti? Toate aceste lucrusoare frumoase care va plac atat de mult si care va pun in dificultate sa alegeti pe cele mai faine dintre cele mai atragatoare au un nume : martisor. In acest minitablou al bucuriei , voi sunteti pictorii, sunteti mesterii si, in acelasi timp, admiratorii a ceea ce va iese din maini. Fiecare din voi , prin martisorul pe care il face, se prezinta si se reprezinta; martisorul devine o oglinda a fericirii voastre, pricinuita atat de placerea de a manevra dupa bunul plac materialele, cat si de a darui unei persoane dragi martisorul care poarta amprenta voastra. Deci martisorul arata ceea ce sunteti si, poate, ceea ce sperati sa fiti. Comparativ cu martisorul, ce rol credeti ca au mastile de carnaval pe care le-ati confectionat zilele acestea? Stiti ce mi-a raspuns baiatul cel mare? ” Eu cred ca sub acea masca orice copil poate sa fie fericit sau trist, bun sau rau…”, insa martisorul nu-ti da posibilitatea sa te prefaci. ”.
  La primele semne de primavara, le adresez urari de sanatate si de bunastare doamnelor si domnisoarelor de la Ziarul Argesul, colegelor mele de breasla, prietenelor si tuturor barbatilor care mai cred in magia martisorului!

  Reply
 2. 2

  Anonim

  Propoziția „Până şi în comunism se puteau oferi mărțişoare”, din articolul „Magia mărțişorului”, ne arată încă o dată (dacă mai era nevoie ?!) cât de „otrăvite”/ideologice/ manipulatoare pot fi uneori „mărțişoarele” de la un ziarist-propagandist provenit dintr-o instituție (armata) a regimului comunist care l-a format şi „educat”(„l-a făcut om”!), când acesta îşi schimbă, ca lupul din proverb, „doar părul, nu şi năravul”, acuzând-şi (aluziv, implicit) „părinții” … (si) de „crime” pe care aceia nu le-au comis niciodată , doar pentru „a se pune el (Gh.S) bine” cu noii stăpânii , care, ca şi „ziaristul”, au shimbat doar semnul , + cu _ , sau invers !
  Homer (Iliada) şi apoi Vergilliu (Eneida) ne povestesc în operele lor care întemeiau lumea literaturii antice cum preotul orb Laocoon (care a plătit cu viața lui şi a celor 2doi fii ai săi) s-a opus introducerii în cetatea Troia a „Calului troian”(Epeios) de la care a şi venit tragedia nimicirii inespugnabilei Cetăți de către ahei (greci)!
  Au rămas după Troia nimicită doar cuvintele lui Laocoon : „TIMEO DANAOS ET DONA FERENTES”/”Teme-te de greci chiar când îți fac daruri” (Vergillius)
  Temeți-vă de ziarişti (anumiți) chiar când fac/scriu/dăruiesc mărțişoare !

  Reply
  1. 2.1

   Anonim

   Iar esti invidios!

   Reply
   1. 2.1.1

    Anonim

    „Ad-miratoareo”, cheamă-ți şi „fetele”/”fentele” …să ia şi ele „lumină”/”mărțişoru” de la maistru /şefu’ de sală !

    Reply
 3. 3

  Dora

  Sunt incantata de ce scrieti! Sunteti omul potrivit pentru a ne aduce la suprafata sufletului cele mai frumoase ganduri si sentimente. Ce mult ma bucur ca existati pe aceste meleaguri argesene! Nu ma cunoastei si nici eu nu va cunosc personal, dar va cunosc sufletul plin de sensibilitate. Editorialul acesta valoreaza pentru mine cat un martisor. Sa ne traiti!

  Reply
  1. 3.1

   Anonim

   D-le Savu Gh., pe această „LIMBĂ” nu puteți s-o refuzați !…Este atât de l”ată” şi cu „peri”i atât de…”fini”/”catifelați” încât orice „ora” v-ar propune, trebuie să-i oferiți obolul/”mărțişor”-ul, chiar dacă va trebui să faceți si pt. „Dora” ,ca pt. „bröneta”, un împrumut la „bbanccă”!!!

   Reply
   1. 3.1.1
  2. 3.2

   Anonim

   “Mult stimate și iubite….”…

   Reply
 4. 4

  Anonim

  Incantator si educativ! Felicitari

  Reply
 5. 5

  Anonim

  Mai rar citesti in presa locala astfel de articole. Bravo Argesul!

  Reply
 6. 6

  Anonim

  Felicitări ziaristului !!! Foarte bine punctat !!!

  Reply
 7. 7

  Zorro

  Felicitări ziaristului !!! Un articol extraordinar !!!

  Reply
 8. 8

  Anonim

  Domnule Savu, aveți un comentator smintit, comentatorul ghilimele, omul asta e in stare de orice, se vede din postările sale. Constantin Noica spunea ca o cultura te poate salva, dar te poate si sminti. Aveți grija, omul asta are grave probleme psihice, e deja patologic

  Reply
  1. 8.1

   Anonim

   …Şi te cunoaşte cu lux de amănunte „patologice” şi pe tine „Dora”/Danny-Cris/ „Iordacheasca” Pussyca/Bony de la vălcea !…

   Reply
 9. 9

  Maya

  Martisorul, asa cum este si normal, este simbolul renasterii naturii. A oferi un martisor are mai mult valoare pentru cel care ofera decat pentru cel cere primeste. Mi am intrebat copilul ce crede ca este martisorul si mi-a spus ca atunci cand oferi martisor vine primavara iar cand vine primavara infloresc ghioceii si e cald si bine afara. Asadar, la nivelul intelegerii copilului, martisorul ne aduce in suflet bucurie, ca-l ofera sau il primeste ,ii da o stare de bine.

  Reply
  1. 9.1

   Anonim

   „O stare de bine”!, ca în celebra RECLAMĂ / PROMOȚONAL Tv , unde o GRASS@/iarbă, se ia de bărbatu-său „bărbos”, grass şi el, de… „urcă/RUPE canapeaua”(!?), şi unde tot EA răspunde neretoric ,…promoțional : „o CURĂ de DETOXIFIERE cu…”, dar cine s-o mai bage (în seamă) pe una supraponderală , dipsomană, capsomană şi expirată, care n-a avut niciodată un „termen de… GARANȚIE”, că ea a fost „pe post de… bonus” la orice MĂRȚIŞOR !!!…

   Reply
   1. 9.1.1

    Anonim

    Am vazut ca unii iti zic Dili. O fi prescurtarea de la diliman?

    Reply
 10. 10

  Anonim

  Iar ești invidios pe Savu

  Reply
  1. 10.1

   Anonim

   Invidia este o emoție, un sentiment, stare de spirit care definişte femeile (mai ales) datorită stării lor precare : materiale, biologice, intelectuale,culturale, de educație etc. şi care supraviețuiesc… „la mila” unor parteneri ocazionali…cu bani ,”agățați” din stații de autobuz, parcări, locuri publice aglomerate , unde respectivele „prodstituate” au „serviciul nenormat”,… la mâna proxenetului/”peştelui”care, si el, le disprețuieşte tocmai datorită carențelor respectivelor, care se reflectă/traduc în „lipsa de de caracter” a oricărei …”curve” ! Când este „devoalată” sare …”de cur în sus”, ca arsă …war/la război ! (qed)

   Reply
 11. 11

  Anonim

  Maestrul Dily Truly are, din nou, draci pe el din cauză că a uitat să-și ia medicamentele. Dacă se face cuminte îi promitem că mergem parte, parte…la niște stabilimente construite și dotate pentru inșii care n-au toate țiglele pe casă. Au acolo și halate și cămăși…speciale!

  Reply
  1. 11.1

   Anonim

   Care tigle, domne, ca individul nici casa nu mai are, e dus.

   Reply
   1. 11.1.1

    Anonim

    „Iordăcheasca”/bony de la vălcea, socio-liberala cu „invocatie” empatizantă a „liderilor Puterii” (politice, dar şi cu…conturi la Bancă) ,dipsomană, capsomană, suprapoderală-moderată, dar expirată deplin (certificată la dr.Rellu) s-a procopsit cu …unu „de la ziar”(pensionar) care toată viața lui „activă” a confundat EQ-ul (Inteligența emoțională) cu IQ-ul adevărat (Coeficientul de INTELIGENȚĂ)care mişcă şi munții din loc, ca originalitate creatore de NOU şi rezolvarea expresivitatii/STILUL de necofunat al lui „Anonimus” , atât de citit (şi nu numai).

    Reply
    1. 11.1.1.1

     Anonim

     Bla, bla, bla, vezi că dacă nu ești cuminte mergem la nenea doctoru’ sau chemăm băieții cu textila (cămașa aia specială!).

     Reply
     1. 11.1.1.1.1

      Anonim

      Până şi băieții aia din „colțu poştei” te ştiu ca „pe-a brează”, pe care au încălțat-o şi ei cu…papucii lor de baie si au găsit-o în …cadă tot „îmbrăcată” cu cămaşa ei decolorată/izinită de la Dr. ăla…de piei/”pele” !

   2. 11.1.2

    Anonim

    Tu confunzi „bălăcăreala” ta nămoloasă/buruienosă şi puturoasă din Spătoria/Uscatoria blocului, reamenajată de un „meşter”/”cetățean”…pârât ca „site”/ loc pt. „Produs”…bani negri/nemunciți cu… Baia de cultură, întemeiată pe MUNCĂ şi Cunoaştere de-o viață .
    ADEVĂRAT . CUVÂNUL care te definişte „intim” pe tyne este „Stabiliment”/Bordel !

    Reply
    1. 11.1.2.1

     Anonim

     ,,Baia de cultură” (din almanahe), ha, ha, ha, asezonată cu expresii de tomberonist…de aici și ,,axioma” (în ceea ce te privește) că ,,sari ca proasta din baie”!

     Reply
  2. 11.2

   Anonim

   …zise Scabia căprească, uitându-se ca-n oglindă la clientul care a băgat-o, şi ăsta, la cotețul ei de „fomiciliu”, unde domiciliază mă-sa ultimului ei concubin, la bloc , confort g1 !

   Reply
 12. 12

  Anonim

  Asistații de la blocul Coremi te iubesc fff mult. Simt că ești de-al lor. Nebun, nebun, dar…culturnic, vechi combatant care le Vedea pe toate în negru și la comuniști și acum. De aici și iubirea de rrom.

  Reply
  1. 12.1

   Anonim

   Nea Dily, ce s-ar face, domne, ăștia de la ziarul Argeșul, care cică e serios, fără noi doi care ne batem ca chiorii crescându-le tirajul?

   Reply
   1. 12.1.1

    Anonim

    A apărut altu’ de la ziar, care se vrea împărat în țara orbilor !

    Reply
  2. 12.2

   Anonim

   Ultima fotografie cu tyne într-o baie „modernă” (de la coremi sau g1?!… că era cam …”şteasă” !) datează de ceva vreme, de când era seceta …de astă-vară ! Între timp s-a redeschis , spun rromii respectivi -şi La cea „Comunlă”…un magzin/”centru comercial” care angajează şi „cititoare” de…horoscoape/”almanahe” voropkieviciste-uraniene…trecute bine de a 2doua „tinerețe” si mderat-supraponderale …Ai avea ceva…şanse !

   Reply
 13. 13

  Anonim

  Vai de mine, ai înnebunit de tot, scrii de parcă ești în transă, unde mai e bre cultura aia cu care te lauzi ,,întemeiată pe muncă și cunoaștere de-o viață”. Dily, fii antenă aicișa, dacă nu te potolești și te mai iei de maestrul Savu care este peste tine cu 5 clase, te ia mama lu’ Azazel urgent. Plus că o să-ți dau fro cinci mii de pumni în capul ăla de telectual șandrama. Capisci?

  Reply
  1. 13.1

   Anonim

   Iordachescu, stai în certificatu’ tău de naştere, pe care la „Părinte 1” e trasă „liniuță” , că „Parintele 2” n-a mai ştiut ce să declare funcționarului de la Primărie care ti-a scris şi ție în Registrul unic venirea pe lume …via Podu Viilor , unde prima dată ai văzut halat la felcerul care „ți-a dat de gâlci”…cu sare , fără să se spele pe mâini …după ,…şi i-a fost fatal/mortal !Dumnezeu să-l „odinească”, împreună cu „corelații” şi piradele lui capsomane, dipsomane …din neamul lui Mubamd Ali (Casius Clay)!…

   Reply
   1. 13.1.2

    Anonim

    Am zis ,,am stat” așa, de chichi. Habar n-am de care Iordachescu e vorba. Dacă e vorba de bariton, sper că nu dorești să-l vizitezi.

    Reply
  2. 13.2

   Anonim

   Băi aceştia, de la ziar, dacă nu ştiți italiană nici ca să traduceți 2două prop. simle, pline de bun simț , de ce vă mai dați „rotunzi” cu verbul a cărui cojugare o folosiți „în dodi”/”capisci”??! Mai puneți mâna şi pe carte !N-ați găsit pe nimenibsă va traducă ce v-a trimis Anonimus în italiană ?! Puneți-l pe Savu !

   Reply
  3. 13.3

   Anonim

   Băi aceştia, de la ziar, dacă nu ştiți italiană nici ca să traduceți 2două prop. simle, pline de bun simț , de ce vă mai dați „rotunzi” cu verbul a cărui cojugare o folosiți „în dodi”/”capisci”??! Mai puneți mâna şi pe carte !…N-ați găsit pe nimeni să va traducă si vouă ce v-a trimis Anonimus în italiană ?! Puneți-l pe Savu !!!…

   Reply
   1. 13.3.1

    Anonim

    Dily, ți-am mai spus să nu te dai deștept că te accidentezi (dai în gropi!). Caragiale: ,,Amice, ești…idiot! Ba nu, domnule”. Ba da!

    Reply
    1. 13.3.1.1

     Anonim

     Comentariu demn de o repetenta perptù, boni/iordăchescu c.-d.,de la aPodu Viilor/vălcea, care a speriat lumea de pirandă-prostituată ce e !!!

     Reply
     1. 13.3.1.1.1

      Anonim

      Cerseşte mărțişor si de la eseistul scriitor Gh. Savu !

     2. 13.3.1.1.2

      Anonim

      Bălăcenca și Mărcuța. Să ne scrii!

 14. 14

  Anonim

  Tara asta e plina de bolnavi! Doamne ajuta!

  Reply
  1. 14.1

   Anonim

   O babă stirbă, dipsomană şi capsomană cere milă !

   Reply
 15. 15

  Anonim

  D-le Savu Gh. , „Anonimus” ăsta e dat dracu’ (scuze, e dat lu’ Azazel, bine-rău) !… Iar ne-a păcălit/demostrat că ştie mai bine ca noi cum se face marketing online …cu „mărțişoare” în pres@ de…piață ! Asta se vrea…afară !?!…

  Reply
 16. 16

  Victoria

  Foarte frumos articolul! E o parte din copilăria fiecăruia dintre noi! Diferența e aceea că acum 1 Martie e mult mai comercial, decât înainte de 1989. Cel mai frumos mărțișor primit – o felicitare confecționată, nu cumpărată, cu un mesaj scurt, din două cuvinte.

  Reply

Comentează şi tu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site deţinut de SC Argeşul Liber S.A. Copyright © 2022

error: Content is protected !!