Ştiri din Piteşti şi din Argeş - ştiri Piteşti online

11 Comentarii

 1. 1

  Anonim

  „Reevaluare”, e o „conotație (sens) peiorativă”, pentru „EVALUARE”(PREȚUIRE).
  Domnule Gaby, după ce NATURA, „strămoşii” etc. ne-au lăsat nouă şi această „mostenire”[„cetățile”, „caii”- (apropò, „kalos”(gr.) înseamnă „frumos”, iar „Tii Kalos”, „Ce Frumos”! (nu „Ticălos”, peiorativ! ),iar expresia „să cad,măcar, de pe un CAL frumos!” e redundantă !], noi” o căutăm la dinți”!, să vedem „merită”/”rentează”, …că, altfel, O VINDEM, că avem doritori „berechet” !…RUŞINE, nouă !

  Reply
 2. 2

  Delia Dumitricā

  Un lucru extrem de enervant este pentru mine, ca argeseanca, faptul ca Dracula,personajul celebrului film, „bântuie” , in mintea tuturor turistilor straini, prin Castelul Bran. Or noi stim clar,fara doar si poate, ca Vlad al nostru n-a avut nimic de-a face cu acest castel. Si iata cum brānenii nostri, celebri comercianti ai tuturor timpurilor, au stiut sa vanda si ceea ce nu era al lor. Argesul nu a putut sa-si pastreze, sa-si recapete si sa-si valorifice legendele. Au facut-o brānenii, incasand milioane de euro in tot acest timp (bilete de intrare,comert cu obiecte pe care appare ” brandul Dracula”), iar noi, argesenii, a trebuit sa asteptam fonduri europene nerambursabile (adica un fel de pomanā de la straini). Si nici pe astea nu am fost in stare sa le obtinem, decat dupa „lupte seculare care au durat vreo 15 ani”. O eleva de origine românā din Milano a participat la un concurs international de pictura si grafica organizat de Muzeul Golesti. Stiti ce tema avea desenul ei (grafica)? „Dracula, o legenda furatā”; acolo l-a infatisat pe domnitorul Vlad Tepes cu spatele la Castelul Bran, facut la mici dimensiuni, si cu fata spre Cetatea Poienari, tinand- o aproape pe mâini… A castigat doar premiu de participare eleva noastra (Liana Plāvitu, Liceul „Casiraghi” ).
  Delia Dumitricā

  Reply
  1. 2.1

   Gabriel Lixandru

   Câtă dreptate aveţi, d-na Delia!

   Reply
 3. 3

  auner

  Am fost, odinioara, mandru ca sunt argesean.Din pacate, schimbarea survenita dupa 1989, a lucrat sistematic la erodarea acelei stari de spirit incat astazi ma intreb daca a mai ramas ceva din acea mandrie initiala.
  Meleagurile nu s-au schimbat si ele imi vor furniza mereu senzatia de ”acasa”, ori de catre ori revin in „Vaterland” dar cu oamenii si factorul antropic este alta poveste.
  Daca e sa ne gandim, de exemplu, la conotatiile negative, titlul nedorit de campion pe care pare sa il fi „acaparat”, in ultimii ani, judetul Vaslui poate fi pus serios la indoiala de „ispravile” noastre, ale argesenilor si ma refer doar la doua : permisele de conducere si sclavia. Aceste doua fenomene nu sunt cu nimic mai prejos decat lebedele mancate la Viena la inceputul anilor 90 si, ca vrem sau nu sa admitem, ele s-au inscris in mentalul colectiv inclusiv pentru generatiile care ne vor succeda..
  Legatura intre votul masiv argesean dat cu obstinatie, de aproape 30 de anii, pentru legitimarea si perpetuarea hotiei, a minciunii, a imposturii ( in solidar cu sinecurile) si faptele mentionate anterior, este una organica.
  Se spune ca suntem ceea ce mancam dar as adauga, suntem cu siguranta si ceea ce votam !
  Care sa fie oare legatura umana intre argesenii secolelor trecute care au pus bazele liberalismului romanesc, la fel si ale partidului national taranesc si argesenii de astazi ?Distanta pare atat de mare incat nu ar putea fi aparent explicata decat de o stramutare de populatii, pur si simplu !
  Pe de alta parte, legat de sintagma ” Dracula, o legenda furata”, as spune ca acel furt a fost inevitabil. Sunt cativa ani de cand , coborand pe DN73 de la Rasnov, via Bran, spre Campulung, la trecerea in Muntenia am avut aproape un soc indus de diferenta de civilizatie dintre „Elvetia Romaniei” cum a ajuns sa fie numita, neoficial, zona Bran-Moeciu si zona Argesului.Nu sunt negativist, case noi si frumoase, e drept ca mult mai rare, vedeam si in Arges dar senzatia de ordine, curatenie, ingrijire, continuitate, omogenitate, specifica Ardealului disparuse complet fiind inlocuita de dispunerea alandala, dezordonata si complet neomogena a caselor si imprejmuirilor.
  Poate asa ajungem sa intelegem de ce Branul VINDE si Poenari-ul nu !Nu legenda a fost furata ci legile obiective ale comertului de imagine au dus-o in locul potrivit !
  De urat as mai ura dar socot ca e mai potrivit sa vedem ce putem face, fiecare dintre noi ca sa iesim din marasmul stagnarii si inapoierii „cetatilor” noastre.
  Sa „furam” in sens pozitiv asadar ideile si knowhow-ul oamenilor de peste munte si sa ne facem si noi propria noastra Elvetie in Arges.
  Nemti nu mai avem nci macar de cumparat ca sa ne faca , sa ne arate si sa ne invete.Sa ne cumparam atunci ardeleni ?
  Daca nu punem mana ACUM sa schimbam in bine lucrurile, o vor face alte semintii ce abia asteapta sa ne inunde din Orient.

  Reply
  1. 3.1

   Delia Dumitrica

   Trebuie sa recunosc, astfel, ca aveti dreptate. Doar ca nu pot sa nu fiu inundata de amaraciune…

   Reply
   1. 3.1.1

    auner

    Toata stima mea pentru ceea ce faceti si scrieti, d-na Delia si va asigur ca incerc acelasi sentiment.

    Reply
  2. 3.2

   Gabriel Lixandru

   Mulţumesc pentru acest comentariu!

   Reply
   1. 3.2.1

    auner

    Va multumesc la randu-mi si eu ca mi-ati prilejuit ocazia sa o fac!
    Nu ma indoiesc ca vor mai urma si alte articole in domeniu.

    Reply
    1. 3.2.1.1

     Gabriel Lixandru

     Cu siguranţă!

     Reply
 4. 4

  Anonim

  Ne facem că nu şim care sunt cauzele unor stări de lucruri la nivel individual şi microsocial(familie) sau social (comunitate-sat,oraş, țară),care nu ne mulțumesc de loc ,ba chiar ne revoltă ,uneori!
  Dar, ia să avem noi 3(trei) lucruri : Cunoaştere(gândire, intelect,rațiune,dar şi „modele”adevărate); Afectivitate (emoții,sentimente, pasiuni pozitive,spirit de sacrificiu propriu); Voință (sănătate , mobil de acțiune corespunzător-bani şi recunoaştere a muncii/valorii) şi să vedeți cum ne INVIDIAZĂ elvețienii, suedezii,americanii , japonezii etc., ba chiar şi…”nemții” ardeleni !(apropò,”neamț”-slavonă-înseamnă „neSlavon”)!

  Reply

Comentează şi tu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.