Date de contact
* Comuna Arefu, jud. Argeş
* Tel.: 0248/730210
* Fax: 0248/730211
* Primar: Stoican Gheorghe
Gheorghe Stoican este omul care conduce localitatea din ’90 încoace (cu o întrerupere de un mandat). A înţeles că dezvoltarea comunei pe care o administrează este strâns legată de dezvoltarea infrastructurii şi de proiectul „Moliviş”, proiect la care lucrează de ani buni. Deşi sunt multe probleme legate de pârtia de schi, primarul Stoican spune că până la urmă se va schia în zona Vidraru. „Suferim mult din cauza birocraţiei. Legislaţia ne omoară! Cea mai mare problemă pentru noi este că zona de dezvoltare a acestui proiect se află în fondul forestier. Avem nevoie de mii şi mii de avize, pentru pădure, pentru broaşte, pentru peşti… şi pentru fel de fel de prostii. Lucrăm acum la definitivarea scoaterii zonei din fondul forestier şi apoi trebuie să terminăm proiectul. Ar fi extraordinar pentru comunitatea noastră şi pentru dezvoltarea turismului pe Valea Argeşului, în condiţiile în care aici se va face turism pe toată perioada anului”, ne-a spus primarul comunei Arefu.
„Tradiţiile se păstreză bine în zona noastră, chiar le susţinem, având în comună două ansambluri folclorice care promovează cultura şi obiceiurile noastre”, ne-a mai spus edilul-şef Gheorghe Stoican.
Poziţie geografică
Arefu este situată în zona de nord a judeţului Argeş, la 20 km nord de Curtea de Argeş.
Localitatea este amplasată în sudul lacului Vidraru, foarte aproape de a doua cea mai înaltă şosea din ţară, Transfăgărăşanul.
Comuna este compusă din satele Arefu (reşedinţă), Căpăţânenii Pământeni şi Căpăţânenii Ungureni.
Suprafaţa totală este de 42.000 hectare, iar populaţia este de 2.300 locuitori.
Comuna are 1.135 locuinţe, două grădiniţe şi două şcoli.
Obiective turistice: Cetatea Poenari, Casa memorială „George Stephanescu”, Barajul Vidraru, Mănăstirea „Sfântul Ilie” – Paltinu.
Monumente istorice
– Ansamblul Cetăţii Poenari
Localizare: sat Căpăţânenii Ungureni;
Datare: sec. XIV-XV
Ansamblul cuprinde: Cetatea Poenari; Donjon; Amenajări defensive pe monticol; Anexă;
Edificare în două etape: donjonul – în prima jumătate a secolului XIV, restul construcţiei – la mijlocul secolului XV. Construită din piatră şi cărămidă, cetatea are un plan triunghiular, adaptat terenului, şi un turn pătrat. Cisterna din partea de nord care servea ca rezervor de apă prezintă un interes deosebit din punct de vedere arhitectural. Abandonată în secolul XVI, cetatea s-a ruinat, restaurarea fiind efectuată după proiectul arhitectului F. Bilciurescu în 1972, de către Trustul de construcţii hidrotehnice. Tradiţia istorică şi orală atribuie zidirea cetăţii lui Vlad Ţepeş (1448, 1456-1476), autorul extinderii cetăţii.
– Monumentul Energia
Localizare: sat Căpăţânenii Ungureni;
Datare: 1970.
– Casa Gheorghe Stephanescu
Localizare: sat Căpăţânenii Ungureni, 164;
Datare: sfârşitul secolului XIX;
Construită din cărămidă în 1873 după planul compozitorului: plan dreptunghiular cu un corp de dependinţe, parterul fiind format din şase camere, terasă de piatră, iar mansarda – dintr-o singură cameră cu acces din terasă.
– Cruce de piatră
Localizare: sat Căpăţânenii Ungureni – curtea bisericii (nr. 158);
Datare: secolul XVII.
Activităţi specifice zonei
– Turism;
– Creşterea animalelor.
Activităţi economice principale
– Exploatare hidroenergetică;
– Exploatarea lemnului;
– Turism;
– Pomicultură;
– Creşterea animalelor.
Facilităţi oferite investitorilor
– Terenuri pentru realizarea obiectivelor destinate staţiunii „Vidraru”;
– Drumuri asfaltate – 90%;
– Apă – 100%.
Proiecte de investiţii
– Crearea infrastructurii generale şi specifice activităţilor de turism din arealul climateric Ghiţu-Molivişu pentru realizarea staţiunii „Vidraru”;
– Alimentare cu apă Moliviş – 6 km;
– Modernizare şi asfaltare drumuri comunale;
– Reabilitare DC Arefu – Căpăţâneni – 3 km;
– Întocmire PUG.