Related Articles

50 Comentarii

 1. 1

  Anonim

  Ne-am lecuit cu toții. Comentariu făcut de autor ha ha ha

  Reply
 2. 2

  Anonim

  Iar Savu cu văicărelile lui manifeste și inferioritatea lui ascunsa….

  Reply
 3. 3

  Anonim

  Dupa ce acum doua saptamani autorul il caina pe Dragnea pentru ca a poposit in celula nevinovat, autorul face un arc peste timp si-l descopera brusc pe Tutea dupa un excurs cam accidentat prin filozofie. Presupun ca legatura dintre cei doi este legata de faptul ca unul a fost condamnat in urma unui abuz ideologic iar celalalt dintr-o eroare judiciara pusa la cale de statul paralel, altfel nu realizez de unde atata intoarcere in jurul cozii. Probleme mari cu hernia de disc si verticalitatea coloanei vertebrale. Cat despre articolul de astazi autorul poate fi sigur ca Tutea s-ar rasuci in mormant daca ar stii cum l-a reabilitat pe Dragnea.

  Reply
 4. 4

  Anonim

  Triada „Cioran, Țuțea, Eliade”, care este şi titlul editorialului de mai sus al lui Gheorghe Savu, nu constituie doar o enumerare benignă a trei nume de filosofi „trăirişti”(reprezentanți de frunte ai Existentialismului național-ortodoxist (Nae /Nicolae Ionescu) , şi ai extremisului ideologic şi politic naționalist extremist din jurul „Căpitanului” Corneliu Zelea Codreanu (Mişcarea Legionară din România deceniilor 3-4 din sec. 20) , ci chiar o readucere în prim planul atenției opiniei publice a unor idei politice şi ideologice pe care Istoria universală şi a României le-a condamnat deja, ideile fasciste !
  Să ne reamintim istoria reală ! Cei trei : Cioran (n.1911-m.1995) ; Țuțea (n.1902- m.1991) ; Eliade (n.1912- m.1986) , în anii 1930-1945 au activat ca membri (Cioran doar ca simpatizant activ) în Mişcarea Legionară, remarcându-se prin articole ideologice (de propagandă) a ideilor naționaliste, legionare, fasciste chiar în varianta ortodoxă : hitleristo-musoliniano-codristă, pubicate în reviste româneşti şi străine („Gândirea” etc.) Deşi au făcut închisoare (Tutea 13 ani, după 1948; Eliade ,câteva luni, în 1938) , Cioran, refugiat în Franța, nu), ei NU s-au dezis total niciodată de Mişcarea legionară din tinerețea lor. Multe ar fi de spus în această ordine de idei.
  Desigur, cei trei au scris multe lucrări (şi filosofice, dar şi literare, eseuri etc., unele de mare valoare , apreciate național şi universal). Analiza aplicată a acestora trebuie făcută, însă, de specialişti reputați în domeniile respective şi nu în articole de opinie,de te miri cine , în maximum câteva sute de semne tipogratice ! …

  Reply
  1. 4.1

   Boni

   Știm părerea (proastă!) exhibată anterior de mai multe ori, a unui sudist amorf, că doar n-o fi muscelean, ăștia sunt isteți ca Pepelea, nu înacriți și retrograzi ca preopinentul de mai sus (dar în realitate, foarte jos). Va veni o vreme în care nu vom mai fi râme…

   Reply
   1. 4.1.1

    Anonim

    Moaaaaaa…..Boni m-a spart cu comentariul ei mediocru…..

    Reply
    1. 4.1.1.1

     Anonim

     Ești deja spart, varză (mai ales la cap).

     Reply
  2. 4.2
 5. 5

  Goargăș

  Romulus Vulpescu (ce om, ce patriot!) povestește că a rămas țuț(ea) ascultând ce spunea Țăranul imperial, despre Ceaușescu: ,,Domnule, când voi muri eu, după mine rămâne un singur mare naționalist în care să credeți, Ceaușescu. Nu știu eu cât de comunist e el, dar ține cu nația asta, să stiți de la mine. Ăsta e om adevărat, ține cu noi”. Sigur, pe urmă, vântul schimbării i-a mai dezechilibrat părerea.

  Reply
   1. 5.1.1

    Goargăș

    Inexactitate de eroare din greșeală…

    Reply
 6. 6

  Argeșel

  Excelent articolul! Botenii și întreaga vale a Argeșelului, în special, și toți românii, în general, au aria lor morală îmbogățită și înnobilată de/cu spiritul marelui Petre Țutea, atunci, acum, mereu. Elucubrațiile unor contemporani pigmei (filosofi de mâna a treia, ratați care se agață de ,,minteanul” lui Țuțea) nu pot nici măcar să-l atingă, d-apoi să-i micșoreze lumina minții sale geniale.

  Reply
  1. 6.1

   Anonim

   Petre Țuțea, filosoful, nu prea s-a mândrit în timpul vieții sale cu Botenii (şi nici cu originile sale de „muscelean”), iar în ceea ce priveşte morala/etica „locală”, se pare că avea mari rezerve, fiind încă de la coceperea sa biologică de către părinți : Petre Bădescu (1859-1925), tatăl, „popă ortodox”(cum îl denunea fiul), l-a conceput pe Petre Țuțea cu Ana Țuțea (mai tânără cu 39 de ani) care era minoră (17 ani) când l-a născut pe „filosof”(6 oct. 1902), iar soția popei (Ruxandra) trăia (A murit la câțiva ani după / şi de inimă rea). Ana („țărancă analfabetă”, cum o prezintă chiar fiul „filosof”) a continuat relația cu popa Petre (şi i-a mai „făcut”/născut popei încă 7 sapte copii, frați buni cu Petre Țuțea, care era „fratele cel mare”). Pentru că lucrurile erau foarte „încurcate” în relația preot Petre Bădescu- tăranca minoră si analfabetă, Ana Țuțea , la Primăria Boteni din 1902, nou născutul este trecut în Registrul de naşteri cu prenumele tatălui (Petre) , dar cu numele de familie al bunicului ȚUȚEA , cf. cutumei româneşti a celor născuți …”din flori” !
   Sigur, filosoful Petre Țuțea a fost îngropat în Cimitirul de la Boteni, în ziua de Sf. Nicolae 1991, deşi el dorise să fie îngropat în Cimitirul de la Blaj, „mica Roma a lui Eminescu”(A avut parte de un transport, mort fiind, de la Bucureşti la Boteni , într-un camion care plin cu/transporta/ morcovi, iar Carul mortuar, de la casa bătrânească la cimitir, n-a fost tras de boi, că nu s-au găsit, ci de 2două vaci ! No comment (O mores …”de Boteni”!) ?!…

   Reply
 7. 7

  Diogene

  Un articol plin de sensibilitate intr-o lume plina de materialism. Surprinde exact esenta filozofiei.

  Reply
 8. 9

  Anonim

  Îmi cer iertare de la vaşnica mea admiratoare „Boni/(pushyca)”, dar n-o să-i acord în acest comentariu o traducere filosofică get-beget românească a expresiei-concept…”MUIE”, produs intelecual-spiritual şi filosofico-ideologic al elitei politice – pnl-usr-„pro-Victor”- de „dreapta şi centru-stânga- de vârf”, care face carieră, deja, în spiritualitatea neaosă din care îşi trage alde Relu seva purtătoare de nutrienți cotidieni, care se măsoară cu etilotestul (şi nu că n-ar merita) !…Deci, „Muie, BONI (pushyc@” !!?….
  Atenția ne este atrasă astăzi de cotcodăcelile veleitar-filosofice-romanțioase (ca ale unei găini îmbătrânite de atâta ouat, după ce a părăsit cuibarul unde tocmai şi-a slobozit ultima mărgică „filosofică”) ale semnatarului articolului de mai sus intitulat psihanalitic : „Cioran, Țuțea, Eliade”!
  În „subconştientul” lui de cititor amator/veleitar…”întru filosofie”(expresie-concept a/al lui Constantin Noica), autorul art. de mai sus sugerează un raport şi o abordare a triadei legionarismului politic şi ideologic românesc din anii interbelici ai sec. XX – CIORAN -ELIADE – ȚUȚEA – cu Triada dramaturgiei/Tragediei antice greceşti -ESCHIL, SOFOCLE , EURIPIDE (deşi nu este numită explicit, pt. că este adevărat, nu poate cineva „defula” ceva cultural, dacă n-a …”refulat” înainte)!!! …În abordarea/exegeza de mai sus, „musceleanul” filosof PETRE(Petrache, pt.prieteni) ȚUȚEA (6 oct.1902- 3 dec. 1991) pare tragedianul EURIPIDE (ultimul, cronologic, în triada de aur a Tragediei antice greceşti), în perioada când a scris tragediile sale privitoare la Iphigenia, fiica lui Agamemnon (conducătorul militar al grecilor în Războiul Troian) , dar si sora lui Oreste şi nepoata lui Menelau („Iphigenia in Aulis” şi „Iphigenia în Taurida”). Şi aceasta în ciuda faptului că Gh. Savu recunoaşte că stilul literar-filosofic/charisma „genialului” orator (mai degrabă decât prozodia scriitorului-filosof) este una care izvorăşte din ethosul muscelean „de Boteni” (despre care ziaristul ne sugerează că sunt „împovărați” genetic cei născuți în respectiva zonă de „muncele” pe unde curge neliniştit Argeselul) !
  Fără a avea în intenție a scădea ceva din meritele gânditorului si retorului Petre Țuțea (ba, dimpotrivă!), il putem asemăna pe om şi orator (optimist şi plin de umor molipsitor , dezambiguitor al defectelor morale) mai repede decât cu tragedienii antici menționați- sau/şi cu comedianul antic ARISTOFAN („Norii”, „Broaştele”)- cu MARK TWAIN (Samuel Langhorne Clemens) -1835-1910 („Prinț şi cerşetor”; „Un yancheu la curtea regelui Arthur” ; „Aventurile lui Hucklebery Finn” etc.) , „părintele literaturii americane”, cum îl denumea William Faulkner.

  Reply
  1. 9.1

   Anonim

   Hmmm…binișor! Vezi ce înseamnă să-ți iei medicamentele la timp?! Asta după ce ți-a adus/dat tembelul ăla din Suedia ceva ce se observă că îți place foarte mult. Să-ți fie de bine!

   Reply
  2. 9.2

   Anonim

   Foarte interesant! Dar e prea multa informație dintr-un spatiu mic. Schimbati-va stilul de prezentare.

   Reply
  3. 9.3

   Boni

   Băi acesta, pe patul de moarte Țuțea rostea ,,Excelsior” pentru poporul român. Tu? ,,Infernum”-ul din cap.

   Reply
 9. 10

  Anonim

  Pentru creștini nu există neființă ,ci viața veșnică,ce se manifestă prin contemplarea ființei divine și prin comuniunea cu drepții.Ați făcut o descriere frumoasă,dar ați încheiat lamentabil,ca un ateu marxist.Vă lipsesc profunzimea ,simțirea și cultura teologică.

  Reply
  1. 10.1

   Anonim

   Domne, parcă ai fi Boni (pushyca) ! Numai ea încheie tăcerea … lamentabil !

   Reply
   1. 10.1.1

    Anonim

    Medicamenteleeeeee……..

    Reply
   2. 10.1.2

    Boni

    Ești zero, nici măcar Puie Monta nu mai poți rosti/primi…Treci la cotețul tău din Prundu. Vremea ta a trecut demult, ești un biet bătrânel, singur, decepționat, ne (mai) băgat in seamă, jalnic, decrepit! Mi-e milă!

    Reply
    1. 10.1.2.1

     Boni

     O, tempora! O, mores! Ce-ai fost și ce-ai ajuns!

     Reply
     1. 10.1.2.1.1

      Anonim

      Şi când te gândeşti că tu eşti o biată baby slutty (bitch) expirată care mori cu sticla de whisky în mână în stabilimentul de pe Gârlei !!!

    2. 10.1.2.2

     Anonim

     Boney M & „Boney” ABBA ?!… Tu vorbeşti ?!…care-i încurci în pat pe Franz Reuther (patronul) cu dansatorii din Aruba şi Montserrat , Bobby şi Mike ş.a. care le-au urmat !?!! Tu semeni doar la sex cu Liz Mitchell (solista vocală), că în rest …”praful şi pulberea : „Boney M”şi Muie … bABA !!!…

     Reply
     1. 10.1.2.2.1
   1. 10.2.1

    Ana

    Calinic Argeșeanul a spus ca Romania trebuie exorcizata. Cred ca trebuie sa începem cu acesti comentatori.

    Reply
    1. 10.2.1.1

     Anonim

     Vă referiți la toți comentatorii?!? Cred că nu văd bine. Păi atunci să-l părasim in corpore pe editorialist, lăsându-l ,,necomentat” (doar cu părerile, cam ciudate, ale ,,lui” Ana). Ce e mult strică! P.S. Se spune că de exorcizare ar avea nevoie chiar și unii reprezentanți ai clerului. Succes!

     Reply
 10. 11

  Anonim

  Ce a fost si a ajuns bietul Savu. Dupa ce si-a iesit din trup incarnand Anonimi apoi Ane, Geoargasi, Boniuri, Argeseluri si alte preacuvantatoare, a reusit sa strice si urma de filozofie legionar-comunista intrand intr-o polemica care sustine Decameronul. Dupa regula Savu trece, cainii latra, sa ne asteptam si la alte epistole generatoare de pamflet si audienta pe zona patologica a cotidianului Argesul…Pacat !

  Reply
  1. 11.1

   Anonim

   Topic@ (prozodia) , întradevăr, te trădează, draga mea Ana/Smeo/Pushyca ! Tu cotcodăceşti prin editorialul/ cotețul lu’ Savu/ ca găina à bătrână când îşi scutură penajul năPârlit & năclăit de… praful de prin bătătură după ce „o lasă”/abandonează „cocoşul roşu”/”anonimul” !
   A fost ultima ta/(ei)…”călcătură” …înainte de a fi băgată…la ciorbă !…

   Reply
  2. 11.2

   Argeșel

   Principala cauză a renunțării unor persoane normale la cap să mai comenteze este permisiunea acordată, de administratorul site-ului, unui așa-zis filozof (cu probleme mentale/mintale grave care, înafara cunoștințelor proprii, se inspira in mod copios de pe net, reușind să pară ,,telectual”) de a-si posta elucubrațiile
   care maculează paginile electronice ale unui ziar serios. Știu precis că domnul Savu nu se autocomentează prin persoanele nominalizate. Orice s-ar spune, prin articolele sale, dă consistență, valoare dar și culoare acestei publicații. Valoarea se vede, se simte! Deși presupun cine este, nu doresc să-l devoalez/întâlnesc niciodată pe acest philosoph…mi-ar fi rușine de rușinea lui. Nici n-o să-i mai răspund vreodată. Doar atât: Să redevină sănătos!

   Reply
   1. 11.2.1

    Anonim

    E lumea plină de slăbănogi şi pitici de grădină…”sănătoşi”ca tzyne, bre Argeşel/Savu ! Mai bine inlocuieşte-ți ciobul ăla de… „oglindă”, rămas de pe timpurile Batalionului Disciplinar, unde/in care te … uitai când îți decopertai din față, când pe stânga, când… cu dreapta, înjurând-o pe „Mândra” (pushyca, bre!) că , a dracului, „the beach of Regiment” a ridicat iar tariful…la „ras, tuns şi …frezat”,când vine vorba de tzyne,…da’ lu’ …”anonimu’ i-o dadea …toată ziua şi îi mai fuckcea şi…”reduceri”!!!

    Reply
 11. 12

  Un postac pierdut

  Dle administrator de site (George Olteanu), d-ta ai văzut ce scrie un dement pe aici, cunoști limba engleză?, ia observă postarea de la 10.1.2.1.1., îți place? Ce zici dacă prezentăm situația redactorului șef și patronului? De ce permiți să fim jigniți de un bolnav mintal? Asta e libertatea presei?

  Reply
  1. 12.1

   George Olteanu

   Sincer, nu am timp să urmăresc toate comentariile de la articolul domnului Savu. Apelez în schimb la cei care strecoară jigniri şi obscenităţi să înceteze şi să discute civilizat.

   Reply
   1. 12.1.1

    Anonim

    Nu vă cred și știți bine că nu este așa. Îi permiteți unui bolnav să jignească pe toată lumea cu expresii de neacceptat iar altora le interziceți comentariile deși sunt cu mult mai cuminți decât ale mizerabilului (de exemplu al ,,adevaratului filisof mutat din București”). Dacă se retrag comentatorii dlui Savu, postările tind spre zero. O să vedeți !

    Reply
    1. 12.1.1.1

     Anonim

     si tu de unde stii ca i le-a interzis? Esti cassa locco?

     Reply
   2. 12.1.2

    Anonim

    Cu cine, domnule ?! Cu această slutty/bitch of the cartier,dementa alcoolică şi drogată, pe care o strigă toată lumea pe stradă…”curvă”/prostituată , pushyca grasă şi expirată şi care spurcă / măscăreşte pe oricine nu-i dă ei…ce cere…Bani ?!!…Eu îi spun neaoş, pe limba ei,…hai sictir, putoare !

    Reply
    1. 12.1.2.1

     Goargăș

     Vă place domnule Olteanu? Vă place domnule Redactor-șef? Vă place domnule Director?

     Reply
     1. 12.1.2.1.1

      George Olteanu

      La următorul editorial promit: curăţenie!

     2. 12.1.2.1.2

      Anonim

      Felicitări, domnule Olteanu ! Mă tem că unii care scriu aceleasi 10-15 cuvinte, de când au terminat ei „şcoala de contabili” de la Bradu sau Dobrogostea, din anii 1960 , nu s-au „prins”!….

     3. 12.1.2.1.3

      Anonim

      Acest „Goargăş”/Boni/Argesel etc. (sunt, de fapt, acelaşi individ : Savu Gh. care nu-şi stăpâneşte invidia – ha, ha, ha!) şi care îsi insultă pe cei mai valoroşi comentatori care/când nu sunt de acord cu ce scrie el, dovedindu-se mult mai informați, cutivați şi talentați decât ziaristul respectiv ( fost membru al Securității, azi pensionar, cu „pensie specială” şi informator „acoperit” in redacția Argesul) Noi vom continua sa-i devoalăm spoiala de „cultură” şi manipularea securistă pe care o/le exhibă în fiecare articol pe care îl semnează. O vom face mult mai vehement şi caustic pe site-ul Argesul, dar şi pe alte site-uri! Ha, ha, ha, să te ții , „maistre” !

     4. 12.1.2.1.4

      Anonim

      O babă expirată (depăşită… de vârstă, analfabetă, bigotă, grasa şi urata, menopauzat@/asistată social, care n-a muncit vreodată în viața ei- a trăit …din înşelătorii, şantaje/babau de presă -prostituție à la Boni/Goargăş- de îşi zice te miri cum- spurcă /scârbeşte… cu analfabetismul individual/pe persoană fizică/ şi se vrea lideră (patentată) de …sindicat a unora ca ea (Securitatea lu’ Traian) !!?…Huooo !…Bre CIOARĂ /PĂSĂRICA…mică ! Bunăciunea d’ALDE…Relu ! Ha, ha, ha, ha… Fa, sictir !!!

     5. 12.1.2.1.5

      Anonim

      sincer sa fiu nu-mi place nici mie d-le Geoargas aka Savu

 12. 13

  Goargăș

  Vă mulțumesc, domnule Olteanu, și promit că la fiecare comentariu mizerabil voi posta aceleași trei întrebări. Trebuie să ia cineva taurul de coarne.

  Reply
  1. 13.1

   Anonim

   N-are niciun sens! Se vede ca Argesul nu-l poate pune la punct pe ,,comentatorii valorosi” (in fapt unul singur, un derbedeu batran si cu neuronii centrifugati de boala). Sa-l pupe pe frunte!

   Reply
   1. 13.1.1

    Anonim

    Mamaia-Eforie, ai nostalgia maşinii de spălat preistorice …”Albalux” !?

    Reply
 13. 14

  Anonim

  Singurul editorialist demn de comentat (pro sau contra) pe site Argesul (din păcate pt. cititor!) este Gheorghe Savu. Merită…mai mult !

  Reply
 14. 15

  marin

  Chiar onorant pentru Boteni – sa gazduiasca in acelasi timp oamenii vremii aceleia. Sunt putin studiati in scoala, din pacate, dar raman emblematici pentru cultura romaneasca.

  Reply

Comentează şi tu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site deţinut de SC Argeşul Liber S.A. Copyright © 2022

error: Content is protected !!