La Mulţi Ani, România! La Mulţi Ani, români! Ziua de 1 Decembrie, a Marii Uniri, este marcată în ziarul nostru printr-un reportaj realizat cu sprijinul şi amabilitatea corespondentului nostru special la Alba Iulia, domnul Dan Pavel.
Din discuţiile purtate cu Dan Pavel, legat de cum a fost organizat evenimentul la Alba Iulia, putem să o spunem tranşant: impecabil! Dincolo de programul stabilit, au fost foarte multe evenimente care s-au suprapus. Totul a fost condensat şi, oamenii şi-au ales singuri ce au considerat că e de văzut / urmărit. Parada militară a fost organizată cu infanterie mecanizată, aviaţie, trupele speciale ale Ministerului de interne, vânători de munte ş.a.m.d. Unităţile militare au venit cu artilerie, transportoare blindate şi tancuri, iar Aviaţia militară s-a prezentat cu elicoptere IAR SOCAT, avioane de antrenament „Şoim”, avioane de transport Hercules şi escadrile de avioane F-16.
Au parcurs sute de km călare
Foarte interesant este că, foarte mulţi dintre cei care au participat la eveniment au venit îmbrăcaţi în port popular. Au fost persoane care au venit călare, cu cai de schimb, de la Satu Mare sau din Maramureş. Rezervele de cai i-au urmat îndeaproape cu o maşină pentru transportul animalelor.
„Vorbim de sute de kilometri parcurşi. Caii obosiţi erau urcaţi în maşină şi înlocuiţi. Evenimentele au început încă de la ora 6:30 dimineaţa. La ora 7 a fost slujba de la Catedrala Ortodoxă, apoi, în jurul orei 8, şi-au făcut apariţia militarii. Au fost puhoaie de oameni pe toate străzile, oameni veniţi din toate colţurile ţării şi chiar de peste hotare. Cred că au fost sute de mii de oameni. Magazinele au fost lăsate deschise, dar nu mai avea ce cumpăra, practic oraşul a fost depăşit din punct de vedere al ofertei. Imaginaţi-vă că e un oraş cât o treime din Piteşti unde nu ai loc să arunci un ac. Am văzut o multitudine de steaguri tricolore peste tot. Delegaţiile care au venit din diverse regiuni ale României au venit cu pancarte sau au scris de unde sunt. Nu pot să spun că a existat un loc special, de interes. În fiecare punct al oraşului există câte un centru de interes unde oamenii se strâng. Într-o parte unii cântă din bucium, în altă parte se cântă la fluier, se dansează, oamenii se fotografiază, intră în contact unii cu alţii.” – ne-a transmis Dan Pavel.
„Am trăit Unirea de la 1918!”
„Când au intrat piesele de la infanteria mecanizată se auzea un huruit ca şi când ar începe războiul. Senzaţia pe care am avut-o, datorită faptului că foarte mulţi au venit în costume populare, a fost că trăiesc o reconstituire de acum 100 ani. Aveai senzaţia că te afli în anul 1918! Nu am văzut în viaţa mea atâta lume îmbrăcată în port popular. Autorităţile şi-au făcut treaba impecabil şi nu a existat niciun incident. Forţele de ordine nu au avut de lucru, nu au fost manifestări agresive sau mesaje împotriva politicienilor. Toată lumea s-a manifestat cu bucurie, oamenii nu au avut poftă de politică, ci au sărbătorit în cel mai pur mod cu putinţă Ziua Naţională.”
„Dimineaţa, de la atâta lume, se ridica un abur de la respiraţia oamenilor şi aveai senzaţia că fierbe piaţa. Un lucru uimitor, fiindcă piaţa era plină de la răsăritul soarelui! Nu cred să mai fi fost altă lume şi o asemenea atmosferă în ultimii ani. Toată lumea, toate persoanele cu care am discutat, Diaspora română a fost reprezentată la nivel de top, au venit români din toate colţurile lumii. Am văzut români din Australia, Germania, ţările nordice şi chiar Africa de Sud. Rezervaseră drumul cu luni de zile înainte!”
Oraşul este arhiplin
Şi în această seară, oraşul este plin de oameni care „curg” pe aleile principale, merg către tot şi spre nicăieri! În zona Cetăţii Alba Carolina ai spectacol de muzică populară, spectacol de muzică rock, reconstituiri istorice ş.a.m.d. În interiorul cetăţii există tonete de alimentaţie publică. Există mâncare caldă, de post sau de dulce, vin fiert, friptură, gulaş – apropo, acesta este singurul lucru unguresc pe care l-am văzut acolo. Prezenţa maghiară a fost reprezentată doar de gulaş, într-un colţ.
„Ansamblul arhitectural din zona Alba – Carolina a fost iluminată toată noaptea în culorile drapelului românesc. Aleea cu personalităţi, muzeul, podurile de acces – peste tot erau evenimente. Oamenii s-au comportat impecabil. Forţele de ordine, erau şi ele pe acolo pentru că trebuiau să fie. Am remarcat echipaje antitero, de la pirotehnic, salvări – dar nu a fost nevoie de intervenţia lor. Sărbătoarea continuă cu spectacole. Nu am văzut om trist, ci oameni bucuroşi care au socializat indiferent de pe ce meleaguri erau. Am discutat cu oameni de la Piteşti care au fost şocaţi să audă toate astea, în contextul în care la Piteşti a fost cum a fost…” – a mai precizat corespondentul nostru special.
Dan Pavel este autorul Medaliei Centenarului Marii Uniri şi face parte din Comitetul de Iniţiativă a celei mai vechi Societăţi române din Diaspora – Societatea Creştină Dorul.
Societatea, cu sediul la New York, a fost înfiinţată la 1903 şi are 115 ani de activitate neîntreruptă.
Dan Pavel este însoţit la Alba Iulia de preşedintele Societăţii Creştine Dorul, dl. Florin Cristian Pascu şi de preot prof. dr. Theodor Damian – fondatorul Institutului Teologic Ortodox din New York. Lor li s-a alăturat şi Cristi Boghian, redactor-şef al New York Romanian TV, postul românilor din Diaspora americană. Din echipa prezentă la Alba Iulia mai face parte domnul Mihail Urdea, director coordonator la Asociaţia Panagia pelerinaje ortodoxe din Braşov.
Ziua Naţională a început la Alba Iulia cu mobilizarea cadrelor militare.
Parada Centenarului la Alba Iulia. Cu români, pentru români şi România!
Dan Pavel, alături de Ministrul Culturii la decernarea Medaliei Centenarului. Evenimentul a avut loc la rectoratul Universităţii 1 dec 1918 din Alba Iulia.
Echipa de la Alba Iulia, adică Dan Pavel, jurnalistul Cristi Boghian, părintele Theodor Damian şi preşedintele Societăţii Dorul – Cristian Pascu, la dezvelirea bustului şi depunerea coroanei de flori pentru fostul preşedinte american Woodrow Wilson.