
Noi sancțiuni pentru șoferii din România. Penalizarea uriașă și amendă de 2.000 lei
În 2025, șoferii care sunt prinși pe drumurile publice din fără o asigurare RCA valabilă sunt expuși riscului de amendă foarte mare. În plus, o altă sancțiune dură mai este prevăzută în Codul Rutier, special pentru șoferii care nu respectă legea, arată fanatik.ro.
Ce spune Codul Rutier
Amenda de circulație a devenit un subiect de mare interes pentru șoferi, mai ales în contextul noilor reglementări aduse de Codul Rutier 2025.
Șoferii din România prinși în trafic, în anul 2025, fără asigurare RCA, riscă o amendă amețitor de mare. La aceasta se mai adaugă o sancțiune dură prevăzută în Codul Rutier.
Este cunoscut deja faptul că, în țara noastră, asigurarea de Răspundere Civilă Auto (RCA) este obligatorie pentru toate vehiculele aflate în circulație pe drumurile publice.
În Codul Rutier 2025 se spune clar că ”vehiculele înmatriculate sau înregistrate, cu excepția celor cu tracțiune animală, care circulă pe drumurile publice, trebuie să aibă asigurare obligatorie pentru răspundere civilă, în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație”.
Interzis la a circula pe drumurile din țară mai au și vehiculele care nu corespund din punct de vedere tehnic, cele pentru care a intervenit suspendarea înmatriculării, precum și cele înregistrate al căror termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice (ITP) a expirat ori este anulată.
Conform prevederilor din Codul Rutier, sunt patru documente esențiale pe care un șofer trebuie să le aibă la el, în cazul unui control rutier: permisul de conducere, cartea de identitate/pașaportul, certificatul de înmatriculare (talonul) și asigurarea auto obligatorie (RCA).
Este important ca aceste documente să fie în format original, cu excepția asigurării auto obligatorii care poate fi prezentată și în format digital sau ca o copie.
Totodată, este esențial ca șoferii să fie pregătiți și să aibă toate aceste documente la ei atunci când se află la volan, deoarece nerespectarea acestei obligații poate atrage sancțiuni drastice conform Codului Rutier.
Amenda e usturătoare. Poate varia între 1.000 de lei și 2.000 de lei
Așadar, RCA este imperativă pentru toate vehiculele aflate în trafic pe drumurile publice din România. Asta înseamnă că șoferii care nu respectă cerința riscă sancțiuni majore.
Astfel, un șofer prins fără o poliță RCA valabilă este pasibil de o amendă uriașă. Aceasta poate varia între 1.000 de lei și 2.000 de lei.
Iar asta nu e singura pedeapsă. Mai urmează o sancțiune importantă. Certificatul de înmatriculare poate fi reținut, până la prezentarea unei polițe valabile.
Atenție! Dacă în maxim 30 de zile de la reținerea certificatului de înmatriculare, deținătorul mașinii “nu face dovada asigurării acestuia (…), poliția rutieră dispune radierea din evidență a vehiculului”.
Un șofer fără RCA implicat într-un accident poate suferi și alte sancțiuni. El va trebui să acopere personal toate daunele produse. Aceste costuri pot fi substanțiale, în cele mai multe cazuri.
AIDA, platforma care conţine evidenţa asigurărilor RCA – soluţia pentru identificarea rapidă a şoferilor care circulă fără asigurare RCA
Încă din 2018, verificarea valabilității RCA se face simplu și rapid, prin platforma AIDA. Aceasta este în coordonarea BAAR – Biroul Asigurătorilor Auto din România.
Ca șofer, trebuie doar să accesezi aida.info.ro. Aici, poți să îți verifici situația mașinii în baza seriei de sașiu sau a numărului de înmatriculare. Procedura este una simplă pe care orice șofer o poate realiza rapid.
Astfel, aplicația este gratuită și poate fi descărcată din AppStore (pentru telefoane și tablete cu iOS), respectiv PlayStore (pentru telefoane și tablete cu Android).
În același timp, certificatele emise prin aplicația aida.info sunt generate în urma procesului de înrolare (înregistrare) în aplicație, care se desfășoară o singură dată, ulterior având posibilitatea de a genera documentul ori de câte ori este necesar, dar nu mai mult de un certificat la 30 de zile (calendaristice).
Pentru crearea unui cont este necesară descărcarea aplicației și parcurgerea următorilor pași:
- verificarea identității persoanei, prin fotografierea unui act de identitate (CI sau pașaport);
- verificarea existenței istoricului în baza de date AIDA, prin fotografierea permisului de conducere a titularului de cont sau a certificatului de înmatriculare al vehiculului (talon
- fotografierea și filmarea fizionomiei dvs., pentru verificarea concordanței datelor din documentele de identitate cu cele ale persoanei care face înrolarea).
Pentru a vă face un cont de utilizator în aplicația aida.info vor fi necesare următoarele:
- un act de identitate în original: carte de identitate (buletin) sau pașaport (documentul trebuie să fie emis de autoritățile române și să se afle în perioada de valabilitate);
- unul dintre următoarele documente în original: permis de conducere sau certificat de înmatriculare vehicul (talon);
- să aveți o adresă de email validă care va fi utilizată la crearea și, ulterior, la accesarea contului;
- să vă stabiliți o parolă pentru accesarea contului;
- să stabiliți și să declarați un număr de telefon la care să puteți fi contactat(ă) de către BAAR, pe perioada utilizării contului;
- să citiți și să acceptați termenii și condițiile de utilizare a aplicației aida.info.
Noi sancțiuni pentru șoferii din România. Penalizarea uriașă și amendă de 2.000 lei