Nimeni nu se duce cu plăcere la spital, asta e clar. Dar în momentul când anxietatea (anticiparea) se transformă în frică (bine definită de o ameninţare reală) înseamnă că respectivul „obiect”, bine reprezentat pe harta Piteştiului, are anumite probleme. Şi care ar fi acelea? Pe de o parte, e plin netul de informaţii care descalifică Spitalul Judeţean, iar anumite comentarii sunt radicale şi imposibil de reprodus în cotidian din pricina exacerbării.
Facem referire în special la mărturisirile celor care şi-au pierdut prieteni şi rude. Dar sunt şi oameni care spun că fug de „Judeţean” ca dracul de tămâie şi că „o să îi vedem acolo dacă, Doamne fereşte, vor avea drum direct la morgă”.
Apropo, umblă zvonul că medicii de la Bucureşti fac referire la Spitalul Judeţean numindu-l „Morga”. Oare chiar aşa de speriat e?
De fapt, nu medicii sunt problema – ci organizarea
Cum nu credem doar în „bula” de pe internet, am stat de vorbă cu piteşteni care ne-au mărturisit de ce le este realmente frică să ajungă la Spital. Judecând la rece, nu de medici le teamă, fiindcă sunt în general cadre bine pregătite. Cea mai mare teamă se conturează în jurul imaginii de spital aglomerat, unde intră oricine are chef şi toţi dau din coate în lipsa unor reguli stricte.
Iată ce am mai scris noi despre Spitalul Judeţean Argeş
SPITALUL JUDEŢEAN TRAGE DOCTORII DE MÂNECĂ PENTRU BANI NECUVENIŢI!
NEUROCHIRURG RENUMIT, CU CĂRŢILE PE FAŢĂ DESPRE SPITALUL JUDEŢEAN ARGEŞ!
SPITALUL JUDEŢEAN ARGEŞ: DE GROAZĂ şi în IMAGINI, şi în SONDAJE!
Astfel, prima chestiune este legată de organizarea foarte proastă de la urgenţe. Oricine a ajuns măcar o dată la „Triaj” a văzut puhoi de lume, haos, certuri şi chiar ameninţări. Cine are prioritate? În mod normal, prioritizarea trebuie făcută printr-un filtru foarte bine pus la punct, în baza unui chestionar la care răspunde pacientul, aparţinătorul sau medicii de pe ambulanţă.
Odată stabilit gradul urgenţei, ar trebui să fie trasee bine stabilite (la Floreasca, dar şi la spitalele din Occident există aşa ceva), pe coduri de culori, pe care pacienţii să fie transportaţi către cabinet sau salon.
Acces controlat
Mai departe, accesul vizitatorilor ar trebui să fie bine reglementat şi să fie permis strict la anumite ore, cu o ţinută corespunzătoare, igienă corporală, conduită ş.a.m.d. Or, la Judeţean, imaginea cu „rude” gălăgioase care dau năvală câte cinci, şapte în salon este bine întipărită în mentalul colectiv din Argeş.
Credem că de aici pleacă tot necazul: în lipsa unui control strict, microbii îşi fac de cap prin spital şi nu e de mirare că unii pacienţi se „pricopsesc” cu tot soiul de infecţii. Mulţi dintre ei, având organismul slăbit, fac complicaţii care uneori sunt fatale.
Educaţia pacientului
Revenind, tot în mentalul colectiv există mari lacune cu privire la paşii care trebuie urmaţi în investigaţiile medicale. Mulţi sar peste vizita la medicul de familie şi merg direct în urgenţe, dau din coate şi fac zarvă „să îi bage doctorii în seamă” că sunt grav bolnavi. Unii au şi o scuză cu o bună acoperire: nu sunt asiguraţi, prin urmare nu pot fi văzuţi gratuit decât la urgenţe. Şi nu ezită să se prezinte ori de câte ori se trezesc dimineaţa tuşind.
Pe de altă parte, medicii de familie lucrează rareori sâmbetele sau de sărbători. Şi atunci, e normal ca la urgenţe să vină lumea buluc. Aşa se întâmplă peste tot, nu doar la Spitalul Judeţean. Tocmai de aceea credem că triajul ar trebui regândit în aşa fel încât cazurile cu adevărat grave să nu fie amânate cu niciun minut în plus!
În ceea ce priveşte Serviciul de Ambulanţă, avem semnale că funcţionează bine – cel puţin la Piteşti. Durata de la apel până la sosirea echipei medicale este, în medie, de aproximativ 15 minute, adică un interval de timp rezonabil.
11 Comentarii
Anonim
Doctorii buni pe dracu…..or fi si 2-3 mai străluciți nu contesc profesionalismul lor ci educatia si caracterul unora care lasa de dorit se uita si iti vb de sus de pe Burj al Arab,parca noi am fi gunoaie.
Anonim
Bravo….bine zis
Anonim
Dați vina pe pacienți, dar doctorii sunt vai mama lor. Asa cum se poarta doctorul cu pacientul asa se poarta și pacientul cu doctorul.
George Olteanu
Nu dăm vina pe pacienţi, cred că problema cea mai mare e la spital şi ţine de organizare. Medicii, aşa cum îi cunosc (şi îi cunosc destul de bine) sunt buni, cu câteva excepţii pe care o să le numesc cu alte ocazii.
Anonim
Igiena lasă de dorit
Anonim
Igiena lasă de dorit
mihnea
Ne trebuie un spital nou!Cel vechi colcaie de germeni si bacterii.La Mioveni s a construit unul nou deci se poate…
ion ionescu
cu ce ne incalzeste ca medicii sunt pregatiti daca le lipseste omenia! se invoca aici faptul ca se ajunge la urgente sarind peste medicul de familie! pai daca la miez de noapte ai o problema grava de unde dracu sa l mai iei pe medicul de familie?nu ti raspunde la ttelefon nici in cursul zilei iar la cabinet daca mergi trebuie sa ai programare! stiti ca unii nici nu ti dau nr de telefon nu care cumva sa fie deranjat? pina acum erau prost platiti le dat salariidar degeaba
Anonim
Cei mai prosti doctorii
Anonim
Medici bun pe draq! Ai poti numara pe degete, aia care sunt oameni si apoi medici! Spitalul este un focar de infecție! Toti asteapta sa le dai, pana si liftiera care chiar nu ai vad rostul, ia niste banii degeaba! Unele asistente sau doctori se poarta ca niste animale sălbatice! Saloanele oribile, paturi si mobilier din 1900 toamna, toalete infecte de mai bine faci pe tine decat sa intri acolo! Sali de operatie antice!
Anonim
Daca si la Pitesti sunt medici buni………. dupa ce ca stai cu orele sa te bage cineva in seama, dupa nu stiu ce sa iti faca si te trimit de la unul la altul si pana la urma pleci acasa tot asa cum ai venit…nu as mai calca in spitalul ala de stiu ca mor la ce experiente am avut…