# Consiliul Local şi-a pus lumea în cap!
După cum v-am informat, Consiliul Local Piteşti a aprobat joi un regulament al parcărilor de la blocuri, după ce anul trecut îl respinsese. Conform acestui act, orice şofer îşi va putea parca maşina, de luni până vineri, între orele 9-16, pe locurile de reşedinţă pentru care unii locatari plătesc taxă anuală la primărie. Hotărârea respectivă i-a înfuriat pe unii, dar alţii o aplaudă, ba chiar propun să se revină la sistemul anterior. Adică, fără taxă de parcare şi fiecare să se descurce cum poate. De parcă nu ne ajungea haosul rutier din Piteşti! Au fost însă şi alte decizii importante care au generat dezbateri aprinse.
„Discriminare”?
Decizia Consiliului Local Piteşti privind instituirea unui orar (9-16) în care să se poată parca „la liber” pe locurile cu taxă de la blocuri a stârnit numeroase comentarii. Inclusiv pe site-ul ziarului nostru, www.ziarulargesul.ro, ecourile au fost destule. Dar împărţite. În timp ce unii nu sunt de acord cu respectiva măsură, deoarece ei plătesc pentru locurile de parcare şi nu ar avea cum să controleze modul în care acestea sunt folosite de alte persoane, alţii consideră că, de fapt, există discriminări şi că ar trebui să se renunţe definitiv la sistemul de taxare. Motivul – la multe blocuri sistemul nu se poate aplica, deoarece nu sunt suficiente parcaje în raport cu maşinile existente. Pe Facebook, de exemplu, este o avalanşă de astfel de mesaje prin care oamenii cer să se renunţe la locurile de parcare cu taxă la blocuri. În acelaşi timp însă, foarte mulţi locatari solicită amenajarea unor noi parcaje cu taxă. Primăria nu s-a angajat încă la o asemenea măsură, dar a promis o analiză…
Renunţă primăria la bani?
Pe de altă parte, nu trebuie neglijat nici aspectul financiar. Dacă în 2011 Serviciul Public de Exploatare a Patrimoniului încasa de pe urma parcărilor (toate) 605.521 lei, în 2017 a ajuns la un venit de 2,8 milioane lei, iar în 2018 la peste 3 milioane lei. În Piteşti sunt circa 10.000 de locuri de parcare de reşedinţă (închiriate) la un tarif mediu de 120 lei pe an. Aşadar, o sumă deloc de neglijat. Cam cât a costat reabilitarea străzii Exerciţiu! Municipiul are în acest moment un deficit de peste 60.000 de locuri de parcare, în condiţiile în care numai anul trecut au fost înmatriculate peste 25.000 de vehicule în Piteşti.
Garajele, desfiinţate?
Mai mulţi consilieri au cerut demolarea garajelor de pe domeniul public din municipiu, iar în locul acestora să fie amenajate parcări. Printre cei care susţin un asemenea demers se numără inspectorul şcolar general Dumitru Tudosoiu, dar şi Tatiana Preduţ. Alţii – precum Cristian Gentea şi Daniel Florea – au cerut să fie majorată chiria pentru garaje. În cele din urmă, proiectul de hotărâre care stabilea nivelul chiriei pentru acest an a fost retras pentru o analiză mai aprofundată.
11 Comentarii
Anonim
Consilierul Tudosoiu Dumitru să – și vadă de treaba lui (hărțuirea cadrelor didactice, șpaga și corupția din instituția pe care o păstorește).
Toți analfabeții au ajuns șefi și consilieri locali iar acum ne învață ce să facem.
Nu este de mirare că România a ajuns unde a ajuns.
Gh
Păi dacă se renunță la actualul sistem iese haos. Vecinii mei sunt samsari de mașini și au permanent cate 6-7 mașini. Dacă ăștia le ocupă până le vând, noi care avem doar mașină personală unde mai parcam??
Noi...
Nimic nou sub soare…! Nici nu ne așteptam să purtați un dialog si cu cetățenii plătitori de taxe si impozite,domnule primar! E bine cand unii stau la casă si nu sunt afectați de legea parcărilor rezidențiale… Nu-i așa? Banii la buget sa vină… !
FLOREA
Pentru ca locul meu de parcare să arate frumos- civilizat,am cheltuit 4oo de roni,așa cum era pînă să-l refac era dezastruos.E drept și corect să parcheze acum pe acest loc cei ce rîdeau,cînd eu munceam și cheltuiam banii,că locul de parcare să arate foarte bine!?Dictatura psd-prostie lucrează mizerie și dezordine.Urmează să mă bat fizic cu oricine va îndrăzni să parcheze pe locul plătit și refăcut total pe banii mei.
Anonim
Încă o hotărâre tâmpită a unor neica nimeni care nici măcar nu le pasă de asta !
Anonim
Să vă fie rușine domnilor consilierii de la PSD că a-ți votat pentru parcări ! Ați băgat cearta între vecini își vor sparge capetele pe locurile parcare între orele 9 16 ! Vă
Anonim
Mare dreptate are concetăţeanul Gh.! Mai bine ar pune la punct la nivelul primăriei la serviciul de taxe şi impozite un sistem de taxare a celor care rulează zeci de mașini fără a contribui la bugetul local nici măcar cu ” o para chioară ” ( aici bineînțeles fiind vorba de ” samsari de mașini „)
Dan
Nu mai au unde parca cei cu schimbul valutar.cei care vin în oraș să bea i cafea,cei cu hotelurile din centru? dacă sunt pensionar și plec de acasa de 5 ori pe zi parcarea fiind langa scara și blocul unde locuiesc care este problema primariei,locul fiind plătit pe un an de zile.celui care imi ocupa locul în curtea blocului între orele 9 și 16 cine il taxează el nu plătește???Un conducător auto cu handicap care locuiește în bloc unde lasa masina.Pitestenii plătesc taxe primariei pentru masina iar masina trebuie să stea lângă locuința osesorului de autoturism asa a fost dintotdeauna. Faceti parcare în piața prefecturii și a primariei ce ziceți?
Constantin
A fost o idee extrem de proasta si este vina numai a Dl primar care din orgoliul lui nemăsurat in urma unor certuri cu locatarii din spate de la Fortuna trebuie acum sa suferim noi ceilalți cetățeni din restul cartierelor ! Pai aveau dreptate si aia săracii ,parcările supraterane si subterane din centru erau peste jumătate goale ca toți vor moca si fac gura sa parcheze la aia in spate la Fortuna pt ca le cad picioarele dacă merg pe jos 500 de metrii sau sunt prea săraci sa plătească 2 lei pe ora ! In alta ordine de idei ce se întâmpla cu locurile din parcările supraetajate sau subterane unde sunt si locuri rezervate care ,conform regulamentului aprobat trebuie sa fie libere între orele 9-16 ,nu !? Ce vor face vor ridica barierele in intervalul asta sau aia nu se supun regulilor ?? Ce vor face când poliția va avea sute sau mii de dosare penale cu autor necunoscut ,vandalizarea autoturismului ,pt ca știm cu toții ca romanii sunt teritoriali si sa vezi vandalizarea mașinilor de acum înainte ! Ce vor face cu cele peste 50-60 de apeluri (optimist ) pe care le vor avea poliția locala la ora 16:01 pt ca sa parcat pe locul omului si nu a plecat bizonul !? Ca astia de la locala au 3 echipaje pt treaba asta !? Ce vor face dacă suna unul la 8:50 dimineața ca e locul ocupat si pol locala vine la 09:05 !? Ca nu mai poate sa ii dea amenda ,nu !? Si câte si mai care care nu au fost luare in calcul pt ca trebuia ca orgoliul primarului sa fie satisfăcut !?!?!?
RI
Am si eu o intrebare:
Daca va duceti cu masinile in alt oras, la un prieten, de dimineata pana dupa amiaza, cum vreti sa fie locurile de parcare acolo ?
Cătălin
De două feluri: de reşedinţă (rezervate permanent cu abonament pentru proprietari) şi publice (plata cu ora) pentru ceilalţi.