Ieri, în atmosfera intimă şi cochetă a „Terasei Artiştilor” a restaurantului „Dolce Vita” a avut loc Gala „Premiilor de Excelenţă” ale cotidianului „Argeşul”.
Ajunse la cea de-a 20-a ediţie, „Premiile de Excelenţă” au propus în acest an multe nume noi şi au marcat o premieră: nu au mai fost acordate voturi politicienilor.
Nu de alta, dar numai excelenţă nu se numeşte viscerala zvârcoleală pentru ciolan pe care o vedem zilnic în Parlament şi nu numai!
În schimb, cititorii noştri ne-au adus aminte că excelenţa poate însemna şi experienţă nepreţuită, aşa cum au doi dintre premianţii ediţiei din acest an, Nicolae Văcăroiu şi Ion Mihăilescu.
Numai nepricepuţii, ca să ne exprimăm elegant, pot să se lepede prea uşor de cunoştinţele unor oameni de mare valoare. „Premiile de Excelenţă” din acest an au dovedit în mod fericit că experienţa poate fi îmbinată foarte bine şi cu tinereţea; că reuşita ţine de ambiţie, curaj, perseverenţă, muncă neobosită şi dedicare; dar şi că Argeşul este un judeţ cu mulţi oameni de ispravă care fie nu au fost încă descoperiţi, fie sunt prea modeşti să iasă la lumină.
Printre prieteni
Ne-am bucurat ieri să îi avem printre noi pe mulţi dintre prietenii ziarului nostru. I-am simţit şi avut aproape pe prefectul Emilian Dragnea, pe oamenii de afaceri Gheorghe Badea, Nicolae Oiţă, Ion Brănescu, pe şeful Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură, George Caval etc.
Unii au fost premiaţi, alţii nu, dar cu toţii au vrut să fie alături de „Argeşul” la ceas aniversar: se împlinesc 28 de ani de când seria nouă a ziarului a apărut pe piaţă, izvorâăt în zilele nesigure ale Revoluţiei din decembrie 1989.
Le mulţumim tuturor celor care au fost alături de noi. Le mulţumim şi cititorilor, fără de care nu am putea exista. Ne-am primit oaspeţii cu şampanie, ca la o sărbătoare, dar nu am uitat de cei plecaţi prematur dintre noi: Gala a început cu un moment de reculegere în memoria celui care a fost Constantin Stroe, omul a cărui existenţă a fost indisolubil legată de Uzina Dacia şi de judeţul Argeş.
O fetiţă talentată, Diana Bacria, şi profesoara sa, Adina Sima, ne-au oferit un scurt moment artistic cu colinde de Crăciun, iar finalul zilei a fost marcat de o acţiune caritabilă pentru elevul Doru N. de la Şcoala „Nicolae Bălcescu” pentru care o inimoasă argeşeancă stabilită în Italia, Delia Duminică, a făcut tot posibilul ca sărbătorile să îi fie mai line.
Directorul Mihai Golescu şi redactorul-şef Gabriel Lixandru au fost amfitrionii unei Gale aparte, plină de căldură şi ataşament pentru un ţel comun: a aduce în faţa lumii adevăratele valori pe care acest judeţ le are.
„Rostul Premiilor – să promovăm valoarea”
Mihai Golescu, directorul ziarului „Argeşul”: „Stimaţi invitaţi, daţi-mi voie să vă mulţumesc pentru că aţi onorat invitaţia noastră şi sunteţi prezenţi lângă noi.
Azi sărbătorim două evenimente importante: 28 de ani de la apariţia ziarului «Argeşul», serie nouă, în zilele tulburi ale revoluţiei din decembrie 1989, când ne-am asumat un risc fiindcă nimeni nu ştia ce avea să urmeze, ce avea să fie a doua zi, şi 20 de ani de când acordăm, neîntrerupt, premii de excelenţă celor mai valoroşi argeşeni.
În decembrie ’89 ne-am născut (am renăscut) ca presă liberă şi suntem datori să evocăm acele momente, pe care majoritatea dintre noi le-am trăit. Şi astfel se pune o întrebare: era mai bine atunci sau acum? Vă spun că nici atunci, nici acum.
Acum e prea multă libertate şi încă nu ştim ce să facem cu ea. Mă uit în sală şi văd oameni care şi-au pus amprenta asupra judeţului. Îi salut pe domnul prefect Emilian Dragnea, pe domnul Ion Mihăilescu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean şi fost preşedinte al Camerei Auditorilor Financiari din România, pe domnul Gheorghe Badea, directorul Grupului Industrial Componente Piteşti, căruia azi municipalitatea i-a acordat titlul de Cetăţean de Onoare pe care-l merită cu prisosinţă, pe John Brănescu, unul dintre oamenii de afaceri importanţi ai judeţului, pe domnul Ilarie Isac, părintele Simfoniei Lalelelor, pe domnul George Caval, care a reuşit performanţa să resusciteze total Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Argeş, şi pe toţi cei din sală despre care pot afirma fără teama de a greşi că sunt prietenii ziarului nostru.
Noi ne-am propus ca, dacă tot facem un ziar, să spunem adevărul şi să promovăm valoarea. Întrucât, în pofida rezultatelor deosebite pe care le-au înregistrat în domeniile lor de activitate, unii sunt modeşti şi îşi văd de treabă, este datoria noastră să-i descoperim, să-i scoatem în evidenţă.
Toţi cei care de-a lungul anilor au primit premii de excelenţă chiar au excelat. Acesta este rostul acţiunii noastre, la care sunteţi martori în această seară.
De asemenea, am fost şi suntem animaţi de ideea asigurării continuităţii, de a valorifica tot ce au făcut bine cei de dinaintea noastră, nu să distrugem fără a pune ceva în loc.
Fiindcă, dacă nu punem cărămidă peste cărămidă în ceea ce clădim, până ajungem la acoperiş, se năruie totul. De aceea trebuie să punem preţ pe experienţă, să cultivăm oamenii de valoare.
Să ai în ţară un om de talia lui Nicolae Văcăroiu, căruia îi mulţumim că este prezent în mijlocul nostru, care ca fost premier, ca fost preşedinte al Senatului, ca fost şef de stat pentru câteva luni a reuşit să facă lucruri extraordinare pentru ţară şi pentru Argeş şi să nu-i pui în valoare experienţa, cu scuzele de rigoare, consider că e o mare prostie.
Nu ştiu dacă aţi observat, dar este primul an în care nu am acordat premiu pentru politică, întrucât cititorii au considerat că niciun politician nu merită să fie premiat şi în consecinţă nu au nominalizat pe nimeni.
Vă mulţumesc încă o dată pentru că sunteţi alături de noi şi cred că avem datoria să ne unim eforturile pentru ca judeţul să ajungă acolo unde merită”.
Experienţa te învaţă
Ion Mihăilescu, premiul Experientia docet: „La mulţi ani! Vă mulţumesc pentru apreciere, pentru importanţa ziarului «Argeşul» în rândul cetăţenilor care caută informaţii de calitate.
De asemenea, apreciez faptul că militaţi în permanenţă pentru evidenţierea oamenilor de valoare care au contribuit la realizările evocate”.
În perioada când a fost preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, în judeţ au apărut unele dintre cele mai importante obiective: Biblioteca Judeţeană, noile clădiri ale Muzeului Judeţean, refugiul Salvamont de la Cota 2000, ca să numim doar câteva. Ulterior, cunoştinţele vaste din domeniul economic l-au impus ca preşedinte al Camerei Auditorilor Financiari din România. Cum să nu apreciezi o asemenea valoare şi să beneficiezi de experienţa unui asemenea om?
„Vă purtăm recunoştinţă pentru ce-aţi făcut şi nu uităm!” – i-a transmis Mihai Golescu fostului preşedinte al CJ.
„O mare onoare pentru mine”
Nicolae Văcăroiu, fost preşedinte al Curţii de Conturi – premiul „Finis Coronat Opus” („Finalul încununează opera”): „Acest premiu este o mare onoare pentru mine. Mă bucur să fiu prezent astăzi în Piteşti, în Argeş – un judeţ pentru care am lucrat mult timp alături de o echipă.
A fost un mare succes realizarea centurii ocolitoare de sud a Piteştiului, dar este mare păcat că nu s-a continuat proiectul cu autostrada spre Sibiu.
Sper să se realizeze, pentru că traficul în Piteşti este o mare problemă, iar infrastructura este o prioritate. Asistăm, din păcate, la o luptă politică oarbă care nu foloseşte nimănui. Aş vrea să spun că, în cei nouă ani în care am fost la conducerea Curţii de Conturi, am reuşit să aduc împreună cu colegii mei 5 miliarde euro la bugetul naţional.
Totuşi, nu credeam să asist la presiuni politice atât de mari pe Curtea de Conturi cum au fost în acest an! O mare problemă este şi faptul că a scăzut ponderea capitalului autohton, iar gradul de sărăcie a urcat la circa 50%. Totuşi, sunt optimist: însă noi trebuie să rezolvăm problemele, nu altcineva!”
„Un ziar responsabil şi de calitate”
Prefectul Emilian Dragnea ne-a declarat: „Respect ziarul «Argeşul» şi echipa care lucrează la acesta. «Argeşul» este un cotidian de referinţă prin seriozitate şi calitate, prin responsabilitatea de care dau dovadă echipa de conducere şi cea redacţională, asumându-şi misiunea de a educa.
Ziarul nu a pus aspectul comercial în prim-plan, ci a luptat pentru promovarea ideilor cu adevărat valoroase.
Mă bucur să fiu aici prezent la o întâlnire cu oameni de mare calitate! Premiile de Excelenţă dau curaj şi speranţă argeşenilor”.
Diplomă de excelenţă pentru „Argeşul”
Premiul pentru Excelenţă în Administraţie decernat lui Cornel Ionică, primar al Piteştiului, a fost ridicat de fostul nostru coleg Jean Dumitraşcu, director al Filarmonicii din Piteşti. „Mulţumim tuturor celor care l-au sprijinit cu taloane pe domnul primar”, a spus Jean Dumitraşcu, acesta conferind directorului Mihai Golescu o diplomă de excelenţă din partea municipalităţii cu ocazia împlinirii a 28 de ani de existenţă a cotidianului, serie nouă.
„Nu mă aşteptam!”
Tot la categoria „Administraţie” a fost premiată şi Ioana Jenica Dumitru, primar al Ştefăneştiului: „Vă mărturisesc faptul că nu mă aşteptam la acest premiu care, însă, mă onorează.
Pot să vă spun că în anul 2018, anul Centenarului Marii Uniri, vor fi multe proiecte importante care vor fi realizate în Ştefăneşti, oraşul care a dat premierul Marii Unirii. La mulţi ani pentru «Argeşul» şi multe realizări!”
Facem menţiunea că primarul Cornel Ionică nu a putut ajunge la festivitate deoarece în acelaşi timp se desfăşura o şedinţă importantă a Consiliului Local. La rândul său, un alt premiat, Constantin Panţurescu, primar la Curtea de Argeş, a fost plecat la Bucureşti pentru a semna o serie de contracte importante pentru comunitatea pe care o conduce. Pe de altă parte, premiul de excelenţă la categoria „Instituţii centrale” i-a revenit secretarului de stat Robert Tudorache (Ministerul Energiei), fost consilier local la Piteşti.
Premiul a fost ridicat de către consilierul său Dan Olărescu, acesta amintind că una dintre cele mai importante realizări ale lui Tudorache este deblocarea proiectului gazoductului BRUA care va trece şi prin Argeş.
„Datoria de inginer”
Cătălin Petrescu, Premiul de Excelenţă – Afaceri: „Bună ziua şi La mulţi ani ziarului «Argeşul». Este o onoare să mă aflu printre dumneavoastră şi vă mulţumesc.
În ceea ce mă priveşte, eu mi-am făcut doar datoria de inginer. Am plecat pe această cale pentru a contribui cu ceva în societate.
Am creat undeva la 500 locuri de muncă, avem o echipă tânără şi ne dăm toată silinţa să venim cu cât mai multe soluţii în domeniul controlului calităţii”.
Director general al SPS Quality International EU, Traian Cătălin Petrescu a reuşit în trei ani să crească cifra de afaceri a companiei de la 800.000 euro la 4 milioane euro.
Un nume de referinţă în transporturi
Cătălin Lazăr, fiul lui Benone Lazăr, manager general „International Lazăr Company”, Premiul de Excelenţă – Afaceri: „Vă mulţumim din suflet pentru apreciere! O bună parte din viaţa mea am făcut sport de performanţă.
Am renunţat acum şase ani şi m-am integrat în cadrul companiei. Acum conduc departamentul comercial unde muncim de dimineaţa până seara.”
În condiţiile în care concurenţa în domeniu este acerbă, argeşeanul Benone Lazăr s-a impus ca nume de referinţă în transporturi. Firma Lazăr Company este una dintre cele mai mari din ţară, iar succesul său este dovada unui management de calitate, eficient şi curajos.
Radu Procopiu, Premiu de Excelenţă- Afaceri: „Vrem să relansăm ceea ce-am pierdut (n.r. – domenii viticole). Vă invităm să degustaţi şi să apreciaţi vinul de calitate pe care îl facem la Ştefăneşti.”
„Venirea în Argeş a fost o provocare”
Dr. Mihai Popescu, medic neurochirurg la Spitalul Judeţean, Excelenţă în Sănătate: „Accept cu mare plăcere acest premiu, pentru că respect ziarul, care nu pune preţ pe latura comercială şi nu promovează scandalul.
Citesc cu plăcere tabletele confraţilor medici Tiberiu Stănescu şi Viorel Pătraşcu, dar şi cele venite de la corespondenţii pe care-i aveţi peste hotare.
Vreau să cred că acest premiu reprezintă voinţa cititorilor, ca recunoaştere a prestaţiei medicale când au fost internaţi în spital, şi că nu are influenţe politice. Venirea în Argeş, în urmă cu 13 ani, a fost pentru mine ca o provocare.
În perioada care a urmat, am reuşit să înfiinţez o secţie de neurochirurgie, unde am operat peste 6.500 de pacienţi. Ca argeşean, ca medic şi cadru didactic la Universitatea din Piteşti, am publicat 17 cărţi şi lucrări de specialitate împreună cu alţi colegi şi tot aici, tot cu ei, am conceput cele patru brevete de invenţii, pentru care am primit o medalie de aur şi una de argint la Salonul de Inventică de la Geneva.
Din păcate, se pare că generaţia celor cărora le albeşte părul şi le apare chelia nu mai este dorită acum. Probabil că deranjează lupii tineri. Personal, vreau să spun că m-a încântat să ajut şi să colaborez cu alţi medici tineri, dar foarte valoroşi din Argeş, printre care i-aş aminti pe Cătălin Uşurelu, cardiolog, sau Felix Sârboiu, chirurg chirurgie vasculară, prezent şi el în această sală.
În medicină, valoarea vine odată cu trecerea anilor şi trebuie să-i sprijinim pe tinerii care mâine or să ne ia locul. Ei trebuie să meargă înainte şi să-şi facă datoria de medic şi de om cu profesionalism şi demnitate.
Aş vrea să mai spun că dacă ar fi trebuit ca eu să acord un premiu pentru medicină, l-aş fi acordat din toată inima primarului Ion Georgescu de la Mioveni, singurul primar care a reuşit un lucru extrem de rar în ziua de azi: construirea unui spital nou.
Încă odată vă mulţumesc pentru acordarea acestui premiu care mă onorează şi vă doresc tuturor multe împliniri şi sărbători frumoase”.
„O fi Banatul fruncea, dar… Argeşul e creierul”
Premiul pentru Educaţie l-a obţinut Oliver Anghel, prof. dr. la Şcoala „Nicolae Simonide”. Fiind laureat al competiţiei televizate „Câştigă România”, moderate de Virgil Ianţu, dascălul din Piteşti le-a transmis elevilor săi „microbul”, aşa încât trei dintre şcolarii săi participă, în această duminică, la un concurs televizat de cultură generală. „Virgil Ianţu, moderatorul emisiunii de la TVR 2, e bănăţean.
O fi Banatul fruncea, dar Argeşul e creierul… Eu le-am spus elevilor mei că învăţătura e singura comoară pe care nu ţi-o ia nimeni. Sunt onorat de premiu, precum şi de faptul că mă înscriu şi eu în galeria de personalităţi ale Argeşului”, a spus profesorul Oliver Anghel.
„Am fost mândră că sunt româncă oriunde am fost”
Profesoara Adina Sima, mezzosoprana prin mâna căreia trec numeroşi copii talentaţi, a meritat unul dintre cele două premii la Cultură.
Artista a interpretat două melodii de iarnă, acompaniindu-se de chitară, apoi i-a lăudat pe elevii săi cărora deja le-a intrat în… sânge să cucerească trofee la festivalurile din străinătate şi nu numai.
„Consider că viitorul nostru sunt copiii. Merită să investim în ei. Am fost mândră că sunt româncă orinde am fost cu elevii mei, mai ales la concursurile de peste hotare, fiindcă de fiecare dată ei s-au întors acasă cu cele mai mari premii.
Nu aş fi reuşit lucrul acesta fără Marcello Battaglia (n.n., om de afaceri). În iunie, copii din toate ţările unde noi am concurat – Malta, Lituania, Rusia, Armenia, Franţa, Macedonia etc – vin să cânte în Argeş”, a anunţat Adina Sima.
În loc de încheiere…
„Suntem ceea ce facem în mod repetat; prin urmare, excelenţa nu este un act singular, ci un obicei”, spunea Aristotel. Cât adevăr!
Vă mulţumim, dragi cititori, pentru că aţi fost alături de noi în acest an! Rămâneţi aproape, căci doar împreună putem reuşi să schimbăm în bine ceea ce ne înconjoară…
Claudiu DIŢA, Val. NICOLAU, Mirela NEAGOE, George OLTEANU
Foto: Al. OPREA
3 Comentarii
INDIGNATUL
Eu, INDIGNATUL scriam la 5 noiembrie 2017 at 5:36 pm la rubrica comentarii:
„O propunere! Anul acesta sa se elimine categoria politicieni din Premiile de Excelență ale ”Argeșului”. Enumerăm prezentele„dezastre” ale județului, anticipăm pe viitoarele, ne framântam că lucrurile stagnează ori nu evoluează spre bine, și noi le dăm premii! Chiar suntem masochisti?! Avem alte personalități din varii domenii care aduc plusvaloare acestor meleaguri făra a fi politicieni înconjurați de yesmani donatori de taloane! Hai să terminăm cu fățarnicia că așa e democratic, că dacă cititorii au trimis, noi trebuie să-i luăm în seamă și să premiem niște fantoșe care nu fac nici act de guvernare nici de opoziție, ci doar sug, sug la ugerul generos al demnității „uzurpate” printr-un sistem de vot vicios, ambiguu !”
Parțial sunt mulțumit de faptul că ziarul a ținut cont de indignarea mea, ignorând nulitățile anului 2017: parlamentari de Argeș și polititicieni locali fără nicio realizare. Zic parțial, pentru că între cei premianți s-au strecurat câțiva pentru care ați creat categoria Administrație care, prin statut și pentru justificarea salariului, oricum trebuie să facă ceva pentru comunitate, nu doar semnarea de acte(mă refer la primari, secretar de stat).
Maria
Tot pleaca unii primari sa semneze si….lumea tot rau o duce. La anul sa nu mai fie nici un politician invitat va rog frumos.
geo
Spuneti-mi si mie, ce a facut Ioana Jenica Dumitru pentru Stefanesti de i s-a dat premiu de excelenta pentru administratie? Ca eu nu vad nimic.