O directivă a fostului ministru al Agriculturii, Petre Daea, stabileşte că sacrificarea porcilor în gospodării se poate face, de anul acesta, doar sub supravegherea unui medic veterinar. Mai exact, fiecare gospodar care taie porcul trebuie să anunţe medicul veterinar, să primească aprobare de la acesta, iar un veterinar trebuie să supravegheze procesul de sacrificare.
„Sacrificarea porcilor se face sub supraveghere sanitar-veterinară”, este decizia transmisă tuturor primăriilor de către autorităţile sanitar-veterinare. Cei care nu se vor conforma şi vor taia porcul fără să anunţe veterinarii riscă o amendă cuprinsă între 100 şi 300 lei. Acelaşi ordin al ministrului prevede şi o limitare a numărului de porci crescuţi într-o gospodărie la maximum cinci, în condiţiile în care Argeşul şi alte zone din ţară sunt puternic afectate de pesta porcină.
Problema nu este că trebuie să anunţi medicul, dar câţi medici veterinari sunt disponibili pentru a face faţă numărului mare de cetăţeni care îşi vor tăia porcii într-un timp relativ scurt, poate chiar simultan în unele cazuri? „Este incredibil ce se întâmplă în Argeş în Ajun de Crăciun… Pur şi simplu dispare carnea de porc românească!”, afirmă Marius Stroescu, fost director APIA.