Azi, la emisiunea „Subiect de presă” de la „Antena 3” Piteşti (difuzată la ora 11.30), realizatorii Cristina Munteanu şi Mihai Golescu i-au avut invitaţi pe viceprimarul Piteştiului Sorin Apostoliceanu şi pe consilierul local Dumitru Tudosoiu, inspector şcolar general al judeţului Argeş. Pe lângă discuţiile privind Zilele Municipiului, au fost abordate şi alte teme interesante, unele chiar sensibile. „Piteştiul, la zi” a fost genericul sub care s-au desfăşurat „ostilităţile”.
Sărbătoare şi… atât?
Ne aflăm în plină sărbătoare a Piteştiului. Se împlinesc, chiar astăzi, 631 de ani de la prima atestare documentară a localităţii, printr-un hrisov al lui Mircea cel Bătrân, iar mâine este ziua patronilor spirituali ai oraşului, Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Săptămâna trecută şi în weekend au avut loc manifestări culturale şi sportive în municipiu (culminând cu recitalul Lidiei Buble şi al trupei „Holograf” de sâmbătă seara), dar, aşa cum a vrut să afle Mihai Golescu, în plan concret cu ce ne alegem? Rămânem doar cu festivităţile? Facem ceva lucrativ? Ceva care să dăinuie? „Hotărârile privind modul de manifestare s-au luat în Consiliul Local. Eu aş avea o altă viziune, mai apropiată de vârsta mea, de conceptul de smart city. Totuşi, au fost în această perioadă acţiuni care să mulţumească pe toată lumea”, a spus Apostoliceanu. Dl. Golescu a ridicat apoi problema orelor la care sunt programate anumite evenimente şi a spus că ar trebui ca autorităţile să susţină o iniţiativă extraordinară, de realizare a unei Enciclopedii a Piteştiului (autor-coordonator Petre Popa) care să fie lăsată „moştenire” generaţiilor viitoare.
De ce avem nevoie?
Dumitru Tudosoiu a fost de acord cu cele spuse de viceprimar şi a făcut câteva completări. „Şi eu, şi domnul Apostoliceanu suntem de aceeaşi generaţie. Mereu ne-am ghidat după principiul că administraţia locală are în fişa postului asigurarea gradului de satisfacţie a cetăţeanului. În fiecare an, comunitatea are nevoie să fie mulţumită de modul în care arată localitatea, de la străzi curate, asfaltate, servicii publice, până la transport. Iar aceste lucruri reprezintă o preocupare constantă pentru Consiliul Local. E nevoie însă de discuţii aplicate, să fie ascultate mai multe voci… Avem nevoie de cinema în aer liber, de festivaluri stradale, să dezvoltăm zona de loisir…”, a afirmat Tudosoiu.
Urbanism
O „rană” deschisă a Piteştiului este legată de urbanism. Se construieşte mult, dar nu neapărat… coerent. „Suntem tributari unor decizii care vin din timp. Piteştiul nu e al nostru, e al copiilor noştri de la care l-am împrumutat, ca să îl citez pe Regele Mihai I. Am vrut, de exemplu, să le impunem asociaţiilor care fac reabilitare termică să opteze pentru un anumit termosistem, pentru o anumită culoare, să fie un tot unitar… Nu am reuşit eu şi domnul Apostoliceanu şi alţi colegi mai tineri să ne facem ascultaţi. Sperăm să reuşim în viitoarea legislatură”, a spus Tudosoiu. „Trebuie făcute clar nişte reguli urbanistice. Noi în Consiliul Local le putem face, nu trebuie să aşteptăm după Bucureşti. Să existe zone unitare din punct de vedere constructiv şi al regimului de înălţime. Dacă vrea cineva să facă o casă, trebuie văzut: unde se face casa? Ce culoare va avea? Mi-ar plăcea, de asemenea, să apară zone cu zgârie-nori în Piteşti, dar într-un cadru unitar”, a spus viceprimarul. Cristina Munteanu a repus pe tapet o altă temă dureroasă: prezenţa atâtor săli de jocuri de noroc în zona centrală, unele foarte aproape de şcoli.
„Aripi”
Inevitabil, s-a ajuns şi la subiectul punerii în posesie de la baza sportivă „Aripi” din cartierul Craiovei. „Este o sentinţă judecătorească în acest caz. Îmi doresc ca acolo să rămână baza sportivă, iar Consiliul Local va face tot ce se poate pentru acest obiectiv”, a dat asigurări Sorin Apostoliceanu. „Împreună cu domnul viceprimar, vom forma o comisie de negociere care să discute cu proprietarii şi să găsească o soluţie. Contează foarte mult ca proprietarul să înţeleagă utilitatea publică a zonei, a bazei sportive”, a completat Dumitru Tudosoiu.
Street Food, amânat
Săptămâna trecută ar fi trebuit să aibă loc şi un Festival Street Food în Piteşti, care anul trecut s-a bucurat de un mare interes. „Au fost nişte probleme logistice şi a trebuit ca evenimentul să fie reprogramat în perioada 21-23 iunie. Să sperăm că nu vor fi probleme neprevăzute. Peste tot în lume sunt astfel de evenimente foarte apreciate de către cetăţeni. În Piteşti, lumea nu prea are unde să meargă; avem unele parcuri, Grădina Zoologică şi alte câteva atracţii, aşa că astfel de manifestări sunt binevenite”, a precizat viceprimarul.
Despre mall-ul din Tudor Vladimirescu
S-a discutat şi despre construcţia unui mall şi a unui pasaj rutier în cartierul Tudor Vladimirescu. După cum v-am relatat, unii ong-işti sunt, chipurile, îngrijoraţi că viitorul mall ar putea afecta păsările de pe lacul de acumulare Prundu. Ce e de făcut? „Interesul tuturor piteştenilor şi al primăriei este ca în Tudor Vladimirescu să fie mall, să se facă pasajul rutier în zona Lânăriei. Se ştie cât se stă la bariera de la calea ferată de pe strada Lânăriei – sunt 19 momente de oprire a traficului în 24 de ore! Pasajul rutier va fi realizat pe banii investitorului de la mall şi va fi donat primăriei – circa 5 milioane euro costă – iar noi cu aceşti bani pe care îi economisim astfel de la bugetul local putem face altceva. Pe de altă parte, o să fie locuri de muncă noi. Să văd un ecologist care să spună că în locul unei fabrici ce poluează şi tulbură păsările de pe lacul Prundu nu e bine să se facă un mall!”, a lansat provocarea viceprimarul.
Proiecte
Ce proiecte ar fi necesare pentru Piteşti? „Mă preocupă mult ideea de smart city. Toate proiectele de acest tip vor aduce plusvaloare şi bani pentru oraş. Vom aduce şi la Piteşti firme de nivel mondial, în vară, privind conceptul de smart city şi trebuie să facem proiecte care să contribuie la dezvoltarea oraşului în pas cu timpurile acestea”, a declarat Sorin Apostoliceanu, care a dat ca exemplu incubatorul de afaceri ce urmează să fie realizat în oraş. „Ies din haina de consilier local şi intru în cea de inspector general şcolar. În următoarea perioadă vin evaluarea naţională, bacalaureatul şi am datoria de a asigura condiţiile necesare pentru desfăşurarea acestor activităţi în bune condiţii”, a spus, la rândul său, Dumitru Tudosoiu.
5 Comentarii
Ioan
Alo…sa stie administratia PSD a Municipiului Pitesti ca…EU si familia mea…4 persoane..nu suntem interesati sa se construiasca Mall-ul din Tudor Vladimirescu…terminati cu minciunile gen: „Interesul tuturor piteştenilor şi al Primăriei este ca în Tudor Vladimirescu să fie mall”, Viceprimarule…stai prost cu matematica…reia materia de la clasele 1-4…si apoi vorbeste!
Să se facă pasajul rutier în zona Lânăriei…de acord…cu fonduri de la Buget dar…la pachet cu deschiderea circulatiei pe calea ferata intre Curtea de Arges si Valcele-Ramnicu Valcea…altfel…daca Primaria are bani…sa faca Pasajul…daca eficienta este reala…voi credeti ca puteti sa-i manipulati pe toti cetatenii…scotand in fata chestia cu Pasajul…ca sa faceti Mall-ul…ceva parandarat…nimic…nu se poate doar…partidul..asteapta contributii iar membrii sai…sa prospere…pe spatele fraierilor!
Anonim
Ce primarie de pe planeta face cale ferata de miliarde de euro, nu va suparati? Acolo trebuie luat de la 0, construit, electrificat, rame noi, ehe… Nu credeti ca asta tine de competenta Transporturilor? (Da, si eu urasc PSD-ul din rarunchi dar asta e o declaratie absurda, imi pare rau!)
Iar la fel cum viceprimarul nu ar trebui sa zica ce vor pitestenii (pentru ca habar nu are) la fel ar trebui si dumneavoastra, nu cred ca ne-am ales vreun purtator de cuvant din cate stiu eu.
Anonim
In privinta reglementarilor urbanistice trebuie sa se schimbe modul in care se dau autorizatii si pentru inchiderea balcoanelor. Inclusiv blocurile noi au fost macelarite de „inventivitatea” fiecarui proprietar.
Arhitectii primariei trebuie sa fie implicati in proiectarea unor standarde (tip, forma, cromatica) pentru fiecare zona/cladire in parte si sa se monteze tamplarii doar in baza acestora.
La fel si in ceea ce priveste schimbarea fatadelor pentru blocurile vechi, nu este suficienta doar anveloparea, este nevoie de montarea aceluiasi tip de tamplarie, iar lucrul asta se poate face doar cu ajutorul primariei, la fel cum vedem ca se intampla si in alte orase.
mihnea
Fara autostrada sau cai ferate moderne Pitestiul nu are un viitor prea luminos.Sunt bani de la UE dar nu se vrea dezvoltarea anumitor zone rosii ale tarii precum Oltenia sau Moldova.Daca oamenii ies din saracie credeti ca ma voteaza PSD?De ce liderii PSD nu fac mitinguri in Ardeal zona in plina dezvoltare?Infrastructura moderna,spitale noi si scoli.Fara astea nici un viitor…
cititor
Eu ,unul vreau sa se faca mall-ul,mai ales ca e pe banii investitorilor ,nu pe banii publici.Unii din dorinta de a fi contra au ajuns sa spuna ca e mai bine invers,de neinteles.Doar daca au interese sa nu fie locuri de munca in oras sau ii concureaza noul mall ,sutin ,aiurea, ca nu ne dezvoltam dar cand se vrea a se construi ceva modern sunt contra,o fractura logica.Deci hai cu noul mall !