Forma de 8 a mucenicilor reprezintă o stilizare a formei umane
Mucenicii se fac cu ocazia zilei de 9 martie, zi în care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe cei 40 de Sfinţi Mucenici. Aceștia, soldaţi creştini ce făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminată din Armenia, au fost condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei după ce au refuzat să se închine idolilor.
Forma de 8 a mucenicilor reprezintă o stilizare a formei umane.
MUCENICI MUNTENEȘTI
500 grame de făina, 200 ml apă apa și o jumătate de linguriță de sare se frământă pentru a obține un aluat potrivit de tare. Coca se întinde într-o foaie nu mai groasă de 1/2 cm. Mucenicii tăiați cu aparatul special în formă de 8 se lasă la uscat pe hârtie răsfiraţi, timp de o oră.
Într-o oală se pun la fiert doi-trei litri de apă, cu sare și zahăr – după gust. Când apa începe sa dea în clocot se micșoreaza focul și se pun mucenicii. Se lasă la fiert în jur de 20-25 de minute, iar la final se adaugă, după gust esenţe de rom și de vanilie, zahăr vanilat, coajă de lămâie.
Mucenicii se servesc reci sau calzi cu nucă si scorţisoară presărate deasupra.
Dacă se prepară din covrigei din comerț aceștia se pun intr-un bol și se toarnă peste ei siropul preparat după rețeta de mai sus, aromat cupă preferințe. Deasupra se presară un mix de nucă, zahăr și scorțisoară.
MUCENICI MOLDOVENEȘTI (SFINȚIȘORI)
Aluatul pentru mucenicii moldovenești se prepară din 450 ml lapte, 125 grame zahăr, 50 ml ulei, 3 ouă, două plicuri de drojdie uscată, 2 pliculețe zahăr vanilat, un kg făină, esență de vanilie, coajă de la o lămâie. Siropul se pregătește din 300 ml apă, 150 grame zahăr, esență, coajă de lămâie. La final se ung cu miere și se presară nucă pisată.
Faceți maia: peste drojdia uscată puneți puțin lapte, două linguri de făină și o lăsați să crească timp de 15 minute. Pregătiți apoi aluatul din făină, ouă, maia, zahăr vanilat, coaja de lămâie și esență. Lăsați aluatul să crească.
Între timp pregătiți siropul: puneți apă, zahăr, după ce apa începe să clocotească mai lăsați să fiarbă aproximativ 3 minute. Miroasele se pun după ce siropul se răcește.
Din cocă modelați mucenicii în formă de opt. Puneți opturile din aluat un sfert de oră la crescut în tava tapetată cu foaie de copt. Înainte să îi puneți la copt pentru circa 20 de minute îi ungeți cu ou.
Înainte de a-i însiropa, lăsați mucenicii să se răcească. La final, îi ungeți cu miere și nucă, după gust.