Universitatea din Piteşti îşi doreşte să vină către presa practică, pentru a stabili care sunt cele mai bune relaţii, aşa încât să avem un jurnalism echilibrat şi echidistant, să se afle în serviciul cetăţenilor. Despre acea presă care ar trebui să servească interesului public s-a vorbit la emisiunea „Subiect de presă” de la „Antena 1” Piteşti, realizată de Cristina Munteanu şi Mihai Golescu, invitaţii ediţiei fiind doi reprezentanţi ai comunităţii academice, rectorul Dumitru Chirleşan şi Adrian Sămărescu, prorector.
Întâlnirea din platoul de televiziune a fost o prelungire a workshop-ului „Educaţia prin şi pentru presă” – recent organizat de Universitatea din Piteşti, în compania vârfurilor din mass-media argeşeană – care a dezbătut teme diverse, de la responsabilităţile jurnalistului şi necesitatea de a ţine pe piaţă o întreprindere de presă, până la compromisurile făcute pentru a oferi publicului o presă calitativă. Iată câteva idei desprinse din emisiune.
Ţinte
Dumitru Chirleşan a arătat care sunt ţintele întâlnirii cu presa: „Ne-am propus să aducem în universitate presa «vie», presa care contează în Argeş şi să o materializăm în modificări ale programelor de învăţământ ale disciplinelor, eventual să adăugăm discipline suplimentare la planul de învăţământ al formaţiei de studiu Jurnalism. Altă ţintă este şi mai ambiţioasă, dorim să producem standardul ocupaţional al meseriei de jurnalist. La dezbatere am creat un grup de lucru. Important este să atingem dimensiunea pragmatică, să vedem rezultate concrete, măsurabile. Ne dorim cu adevărat să lucrăm efectiv pe analize de nevoi pentru domeniul presă, pe standard ocupaţional prin care să definitivăm calitatea de jurnalism, deci nu ne dorim un… tango fictiv, doar de imagine.”
Comunicatori
Din discuţiile purtate la masa rotundă a reieşit faptul că avem nevoie de absolvenţi de Jurnalism, de tineri care să mânuiască resursele limbii române cât se poate de corect.
Lipsa absolvenţilor de Jurnalism din redacţii a fost explicată de Adrian Sămărescu: „Plecând de la ideea că Jurnalismul este o meserie vocaţională, cam jumătate dintre absolvenţi îşi doresc cu ardoare să facă asta. Aceşti 10 din cei 20 de absolvenţi îi găsim direct în domenii imediat apropiate, conexe. Cât de departe ajunge fiecare şi cât de bine se poziţionează pe piaţa aceasta depinde de cât de mult vrea să se autoeduce. Pentru că perfecţionarea nu se face musai în cadru formal, instituţional, ci se face printr-un exerciţiu de voinţă. Profesia de jurnalist devine mutantă într-un fel pentru că intră într-o sferă a comunicatorului care astăzi trebuie să facă faţă unui tip de mesaj foarte diferit de trecut. Şi atunci jurnaliştii devin comunicatori. Avem o mare problemă: românului i-e frică să vorbească în public pentru că nu deţine resursele emoţionale şi uneori lingvistice prin care să fie persuasiv şi să-şi captiveze publicul. Un jurnalist care şi-a câştigat credibilitatea în faţa publicului său aduce, ca un halou semantic, foarte mult magnetism.”
Prestaţie
Rectorul este mulţumit de prestaţia presei argeşene în raport cu Universitatea din Piteşti? Dumitru Chirleşan a răspuns: „Încă de la primele zile de mandat am declarat că nu-mi doresc în niciun caz ca relaţia mea cu presa să fie una «împăciuitoristă». Am zis: «Dragilor, când ceva nu e în regulă, scrieţi, nu contează faptul că suntem în relaţii bune sau că ne ajutăm reciproc». Să fim realişti, oricând se pot întâmpla fenomene negative într-o instituţie publică ce are 700 de angajaţi şi 10.000 de studenţi… Per ansamblu, sunt mulţumit şi foarte mulţumit de prestaţia presei argeşene în raport cu Universitatea din Piteşti pentru că, în cei trei ani de mandat în care noi ne-am desfăşurat activitatea, până acum, presa argeşeană a reuşit performanţa, în raport cu noi, să-şi schimbe complet tonul şi adresabilitatea, în comparaţie cu ce a fost înainte. S-a petrecut această schimbare poate pentru că am fost destul de serioşi, încât să devenim credibili şi presa să înţeleagă că suntem o altă echipă şi facem altceva, academie. Nu sunt aliniat politic, nu sunt subordonat nimănui decât lui Dumnezeu şi având această independenţă îmi permit să fac tot ce cred că trebuie pentru universitate”.
Universitatea din Piteşti are şi o strategie internă de dezvoltare. Rectorul se aşteaptă ca portalul upitmedia, care are în spate o redacţie alcătuită şi din studenţi, să devină din ce în ce mai viu.